Resultaten x
Cultheld

Cultheld Edmundo: het ontembare beest

Bijnaam: O Animal. En daarmee werd geen labradorpup of een dwergkonijn bedoeld. Edmundo heeft de aaibaarheidsfactor van een egel met schurft. Tijdens zijn rijke carrière, die hem tussen 1990 en 2008 voerde langs zo'n beetje iedere noemenswaardige club in het Braziliaanse voetbal, een paar minder noemenswaardige clubs in het Braziliaanse voetbal en onder meer Fiorentina, was hij een voorpaginagenerator. Afwisselend door doelpunten en controverse.
10-10-2018 08:31 door Geert Beckers

Edmundo was en is het type jongen waar je op het schoolplein met een boog omheen liep. Oogcontact mijdend. Hij is zo licht ontvlambaar dat zo'n waarschuwingssticker als op een potje nagellak of bleekmiddel geen overbodige luxe zou zijn. En er zijn meer redenen om Edmundo niet uit te nodigen voor je buurtbarbecue. Zo kunnen feesten waar hij acte de présence geeft leiden tot controverses waarvan landelijk schande wordt gesproken. 

Zoals die keer dat hij een aap dronken voerde. Een foto van Edmundo en de bewuste aap, een chimpansee genaamd Pedrinho, ging viral voor zover dat kon in 1999: via de met inbelverbindingen aan elkaar verbonden computers van de lucky few. De aap, in knalrood trainingspak, drinkt gulzig uit het glas dat Edmundo aan zijn lippen zet. De woede van dierenrechtenactivisten die het tafereel losmaakte probeerde Edmundo te pareren door te beweren dat het bierglas geen bier maar de Braziliaanse frisdrank Guaraná bevatte. Dat Guaraná doorgaans geen schuimkraag heeft en genoeg suiker bevat om een gemiddelde scholier (laat staan een feestende chimpansee) urenlang te laten stuiteren liet hij daarbij onvermeld. 

ROMÁRIO
O Animal op het veld, O Party Animal ernaast. Het was een liefde voor het nachtleven die Edmundo deelde met Romário, met wie hij zowel bij de nationale ploeg als bij verschillende clubs een aanvalskoppel vormde. Beiden aasden op dezelfde vrouwen. Beiden waren vaker te vinden in een nachtclub dan in het krachthonk. Beiden lieten hun vrijheid om het nachtleven te bezoeken zelfs contractueel vastleggen door hun werkgevers. Samen brachten ze een rapnummer uit: Rap Dos Bad Boys. 

De twee hadden een haat-liefde-verhouding. Het haat-deel daarvan begon op de wc van Romário's restaurant in Rio. Toen O Baixinho in 1998 buiten de boot viel voor het WK (ten faveure van Edmundo) hing hij op het herentoilet van zijn restaurant Café do Col een enorme spotprent van Edmundo zittend op een lekke bal. Een grapje dat verkeerd viel bij Edmundo. Het was het startsein van een kroeggevecht dat zich niet in een kroeg maar in de media afspeelde. 

DODELIJK ONGELUK

Romário hoefde weinig inspanning te leveren om de naam van Edmundo door het slijk te halen. Daarvoor had Edmundo hem in de jaren daarvoor immers al van meer dan genoeg munitie voorzien.

Grootste vlek op Edmundo's toch al groezelige blazoen: een verkeersongeluk uit 1995. Hij stuurde zijn Jeep Cherokee door de straten van Rio toen hij hard in botsing kwam met een kleine Fiat. En als een Jeep Cherokee hard in botsing komt met een kleine Fiat kun je beter in de Jeep Cherokee zitten dan in de Fiat. Edmundo overleefde het ongeval, twee inzittenden van de Fiat niet. Ook de passagier op de bijrijdersstoel naast Edmundo kwam om het leven. 

Edmundo bleek gedronken te hebben en werd dood door schuld ten laste gelegd. Overgenomen door de rechter, die hem veroordeelde tot vier jaar gevangenisstraf. Dankzij een leger topadvocaten ontsnapte hij aan een langdurige celstraf. Ook zonder significante boetedoening had Edmundo ervan geleerd, beweerde hij plechtig in een interview in 2011. Hij was een ander mens geworden. Een beter mens. Later dat jaar werd de verbeterde Edmundo opnieuw gearresteerd. Het zoveelste bewijs dat O Animal zich niet laat temmen. 
 

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <