Resultaten x
Cultheld

Hoe een cultheld tienerzwangerschappen bestrijdt via condooms met guavesmaak

Hij zwierf door Latijns-Amerika, diende clubs in Colombia, Brazilië, Argentinië, Chili en Mexico, maar in Europa kennen we Faustino Asprilla vooral als de kleurrijke aanvaller die twee clubs diende in de gloriedagen van hun bestaan: Parma en Newcastle United. 
09-01-2019 08:00 door Geert Beckers

Het is uitgegroeid tot een iconisch beeld. Faustino Asprilla, gestoken in een bontjas die de suggestie wekt dat een voltallige beverkolonie moest sneuvelen voor de productie ervan, daalt een vliegtuigtrap af. Aarzelend zet hij zijn eerste stappen op Britse bodem. Zijn eerste stappen van een route die naar succes met Newcastle United moet leiden. De club betaalde omgerekend acht miljoen euro aan Parma. 

Het is de tijd dat Newcastle nog meedingt naar de Premier League-titel en Parma, aangedreven door de witte motor van zuivelgigant Parmalat, geldt als wereldmacht. The Magpies verdedigen een voorsprong van negen punten ten opzichte van naaste belager Manchester United, met nog een wedstrijd te goed, en denken met de komst van Asprilla de landstitel veilig te stellen. 

Het is overigens ook het tijdperk dat Google nog moet worden uitgevonden. Zonder Google, maar mét atlas had Asprilla zich voorbereid toen Newcastle zich voor hem meldde. De ligging van de Engelse havenstad, aan zee, riep bij de Colombiaan beelden op die niet zouden misstaan in een Bounty-reclame. “Op de kaart zag ik dat Newcastle aan zee lag. Dan denk ik natuurlijk meteen aan witte stranden en zon.” De Colombiaanse Bosatlas beschikte destijds kennelijk nog niet over een klimaatkaart.

Wanneer Asprilla en zijn beverkolonie de vliegtuigtrap afdalen liggen de Noord-Engelse stranden er inderdaad hagelwit bij. Maar dan omdat een sneeuwstorm zojuist over het noorden van Engeland is geraasd. Welkom in Newcastle. Welkom in de Premier League.

SUCCES

Het zijn zijn naïviteit, eigengereidheid en uniciteit die Asprilla tot een buitengewoon geliefde speler maakten. En natuurlijk hadden ook zijn prestaties daarin een aandeel. Want behalve een opmerkelijke verschijning, was Asprilla gewoon een heel goede aanvaller. Met Colombia actief op een WK en Copa América, twintig doelpunten in 57 interlands, vier Europese prijzen met Parma. Er worden spelers voor minder op een schild gehesen. 

Bij Newcastle is hij minder succesvol. De club, onder leiding van trainer Kevin Keegan, geeft de voorsprong uit handen en ziet het Manchester United van Alex Ferguson met de titel aan de haal gaan. Twee seizoenen, 48 wedstrijden en negen goals na zijn afdaling van de vliegtuigtrap keert Asprilla terug naar Parma. Maar niet voordat hij in de Champions League tegen FC Barcelona de supporters van Newcastle heeft laten zien dat wat hij kan: als eerste speler ooit scoort hij een hattrick tegen de Catalanen in Europa.

 

SEKS

Sinds zijn afscheid van het voetbalveld in 2004 begeeft Asprilla zich meer dan gebruikelijk voor ex-spelers van zijn kaliber buiten de dampkring van de voetbalwereld. Liever richt hij zich op de erotiek. Als er ooit een Faustino Asprilla-kwartetspel komt, dan is seks een van de kwartetten. De verhalen zijn talrijk. Zo werd hij ooit benaderd voor een rol in een pornofilm, waarvoor hij overigens vriendelijk bedankte, en zo stuurde hij de Mexicaanse bondscoach Juan Carlos Osorio een uitnodiging om deel te nemen aan een orgie. En zo veroorzaakte hij ooit ophef door te pleiten voor de vrijlating van een vrouw die veroordeeld was voor haar aandeel in een prostitutienetwerk dat meer dan 250 minderjarige meisjes verhuurde. De reden voor zijn steun: het leven was saai zonder haar en die 250 meisjes werden ook node gemist. 

Maar verreweg de meeste aandacht trok Asprilla met de lancering van zijn eigen condoomlijn, die na een eerste introductie in Colombia wegens succes ook in China werd uitgerold. 'Tino', is de naam van het merk, verkrijgbaar in diverse maten én smaken. “Ik kan de condoom met guavesmaak aanraden”, zei de trotse eigenaar daarover. “Toen ik klein was hadden we een guaveboom in de tuin staan, de guave heeft een smaak en aroma die erg goed bij romantiek past.” Gevoel voor smaak én gevoel voor timing. Asprilla lanceerde zijn condoomlijn namelijk tijdens een overheidscampagne om tienerzwangerschappen te voorkomen. 

Dat Asprilla met zijn handelsgeest werkelijk alles aan de man kan brengen blijkt wel uit het feit dat sinds een veiling in 2013 ergens bij een Britse vrouw een overleden beverkolonie aan de kapstok hangt. Ene Leanne Anderson betaalde 2.300 pond voor de jas van een cultheld.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <