Resultaten x
Overige

Cruijff krijgt eigen planetoïde op 477 miljoen km van de zon

Een planetoïde draagt sinds kort de naam van Johan Cruijff. De vernoeming is een initiatief van de Nederlandse wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar. Het gaat om de planetoïde 14282.

23-09-2010 14:39 door Redactie ELF Voetbal

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft het voorstel tot vernoeming donderdag bekrachtigd. Dat meldt Koppeschaar op zijn website. De planetoïde Cruijff beweegt zich op een afstand van 432 miljoen tot 477 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter.

Een planetoïde bestaat meestal uit rotsachtig materiaal en kan in omvang verschillen van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer. De diameter van planetoïde Cruijff is naar schatting 9 kilometer. De naar de legendarische voetballer vernoemde ruimterots draait in 5 jaar, 3 maanden en 18 dagen om de zon.

Koppeschaar heeft Cruijff voorgedragen vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse sport en zijn grote betrokkenheid bij de maatschappij. "Hij was niet alleen een geweldige voetballer, maar zet zich met zijn Foundation ook in voor anderen. Daarom staat hij als eerste Nederlandse sportkampioen aan de hemel", lichtte Koppeschaar toe.

Hij had Cruijff graag zelf op de hoogte willen brengen, maar ondanks vele pogingen lukte dat niet. "Ik heb contact met hem proberen te krijgen, want ik wilde graag dat hij het zelf als eerste zou horen. Ik hoop dat het nieuws hem toch bereikt en dat hij het bijzonder vindt."

Koppeschaar wilde graag een planetoïde met nummer veertien erin, het vertrouwde rugnummer van Cruijff. "140014 was nog mooier geweest, maar die was al vergeven." De planetoïde Cruijff werd ontdekt door astronomenechtpaar Ingrid en Cees van Houten.

In het verleden werden al planetoïden vernoemd naar astronaut Wubbo Ockels en de schrijvers Boudewijn Büch, Godfried Bomans en Hella Haase.

Bron: ANP

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Interesse voor Feyenoord-talent Touré vanuit binnen- en buitenland'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <