Resultaten x
SuperElf

Superelf jarige Joonas Kolkka: Van Niemi via Stam en Litmanen naar Elia

Joonas Kolkka mag vandaag (vrijdag) 44 kaarsjes uitblazen. De nu 44-jarige Fin droeg in de Eredivisie de shirts van Willem II, PSV, ADO Den Haag, Feyenoord en NAC Breda. Ook was hij actief in de Premier League, Bundesliga, de hoogste divisie van Griekenland en sloot hij zijn loopbaan af in de Verenigde Staten. De 98-voudig international van Finland is nu assistent-trainer van PSV Onder 14 en individueel jeugdtrainer. Voor ELF Voetbal nam hij zijn Superelf door.
28-09-2018 11:00 door Sander Berends

1.

Keeper: Antti Niemi (Finland)

“De moeilijkste keuze van alle posities. Met de Finse nationale ploeg boekten we goede resultaten. We waren niet altijd sterker, maar hij hield ons vaak overeind met zijn acties. Hij pakte ballen, waarvan wij ons afvroegen hoe dat mogelijk was.”

2.

Rechtsback: André Ooijer (PSV)

“Centraal was André ook enorm sterk. Hij bezat veel kwaliteiten en stond er altijd. Ook als persoon mag ik hem graag. Hij is nu weer collega in de jeugdopleiding van PSV. Hij woont net achter me in Eindhoven.”

3.

Rechter centrale verdediger: Jaap Stam (Willem II)

“Ik maakte hem maar een paar maanden als ploeggenoot mee, maar er stond iemand. Een verdediger die kei- en keihard kon zijn. Het maakte niet uit wie zijn tegenstander was, hij schakelde die jongen uit. Stam dacht ook aanvallend. Hij kon het spel verdelen en kwam regelmatig mee naar voren.”

4.

Linker centrale verdediger: Sami Hyypiä (Willem II/Finland)

“Hij was absoluut niet snel, maar bezat de kwaliteit om altijd op de juiste positie te staan. Met links en rechts kon hij ook uitstekend de lange pass geven en koppend was hij niet te verslaan. Met Sami heb ik mooie dingen meegemaakt.”

5.

Linksback: Panagiotis ‘Takis’ Fyssas (Panathinaikos)

“Met hem speelde ik geweldig samen. Kwalitatief waren jongens als Wilfred Bouma en Jan Heintze beter, maar met Takis was het elke dag feest. Een jokertype die je altijd hoorde in de kleedkamer. We hebben nog steeds contact.”

6.

Rechtermiddenvelder: Mark van Bommel (PSV)

“Een echte leider die terug kan kijken op een supercarrière. Hij heeft zijn loopbaan uitstekend opgebouwd en verliet PSV als routinier. Ervaring die hij daarna nog verder uitbouwde. Ik zie hem nu dagelijks bij PSV.”

7.

Linkermiddenvelder: Paulo Sousa (Panathinaikos)

“Ik speelde een halfjaar met hem samen. Paulo was een complete middenvelder. Zowel verdedigend als aanvallend goed. Hij was geen typische Zuid-Europeaan, maar werkte juist keihard. Helaas kreeg hij later veel met blessures te maken.”

8.

Aanvallende middenvelder: Jari Litmanen (Finland)

“We komen allebei uit Lahti en speelden beiden voor Reipas. Niet in hetzelfde team, hij is drie jaar ouder. Toen ik naar MyPa ging, vertrok hij net naar Ajax. Jari is een voorbeeld. Hij liet zien dat je als Fin toch een glansrijke carrière in Europa kunt maken.”

9.

Rechtsbuiten: Dennis Rommedahl (PSV)

“Een goede vriend van me. Hij is echt snel. Op de eerste meters kan ik hem nog bijhouden, maar hij blijft maar accelereren. Hij is ook strijdbaar. Via RKC Waalwijk heeft hij toch een basisplaats bij PSV veroverd en daarna een mooie carrière gehad.”

10.

Spits: Ruud van Nistelrooij (PSV)

“Een absolute wereldtopper. Vanaf het moment dat hij van sc Heerenveen naar PSV kwam, begon hij met scoren. En dat bleef hij samen met Luc Nilis doen. Bij zijn andere clubs trok hij die lijn door. Ik zie hem nu ook dagelijks bij PSV.”

11.

Linksbuiten: Eljero Elia (ADO Den Haag)

“Hij was net achttien jaar toen ik naar ADO Den Haag ging. Een enorm talent, niet bang op de training en bereid hard te werken. Nu is hij een echte buitenspeler met een prachtige actie, bij ons speelde hij meestal in de spits.”

Trainer: Co Adriaanse (Willem II)

“Helaas heb ik maar één jaar onder hem mogen trainen. Dat seizoen zette ik heel grote stappen. Zowel op tactisch als op technisch gebied. Adriaanse eist veel van zijn spelers en liet ons noodgedwongen meedenken. Na een uitleg vroeg hij dan: wat denk jij? Dan moest je antwoorden.”

Wisselspelers:

Antonis Nikopolidis (Panathinaikos)
Wilfred Bouma (PSV)
Kevin Hofland (PSV)
Tomás Galásek (Willem II)
Johann Vogel (PSV)
Luc Nilis (PSV)
Dirk Kuyt (Feyenoord)
Michael Mols (ADO Den Haag)

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'ADO Den Haag-talent op radar buitenlandse clubs'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <