Laatste nieuws
22.45Romano weet meer over onderhandelingen tussen Slot en Liverpool: 'Geen issue'
22.45LIVE Premier League | Prachtige treffer: Fernandes schiet ManUnited op voorsprong
22.45Column Vivianne Miedema | Als ik bij Feyenoord zou werken, zou ik Arne Slot niet makkelijk laten gaan
22.45LIVE eredivisie | Tiental Ajax kan weinig meer uitrichten, eerste thuisnederlaag ooit tegen Excelsior dreigt
22.29VI Live: Excelsior komt steeds dichter bij eerste uitzege ooit op Ajax
22.26Ongeloof bij Van 't Schip: Excelsior scoort, dramatische primeur dreigt voor Ajax
22.25Koopmeiners schiet raak: Coppa Italia-finale voor Atalanta ligt voor het grijpen
22.25LIVE Premier League | Titelkansen Liverpool lijken flinke knauw te krijgen in Merseyside Derby
22.23Anderlecht en Club Brugge nemen het voortouw in Belgische titelrace
22.20Wat een actie: Mbappé bedient Dembélé, PSG op matchpoint voor Franse titel
22.20'Bizarre ommezwaai: Xavi blijft na dubbele meeting tóch aan als trainer Barça'
22.13VI Live: Lamprou klopt Rensch en kopt Excelsior op voorsprong in Amsterdam
22.12'Bayern wil shoppen bij Leverkusen, Real Madrid aast óók op Duitse stopper'
22.10Als Feyenoord per se een Nederlander wil strikken voor Slots erfenis, vallen twee eredivisiecoaches op
22.05Wat een blunder van Onana: Man United op achterstand tegen Engelse hekkensluiter
22.04Rood, penalty en tegengoal: Bergwijn brengt Ajax in grote problemen
22.03Joseph Oosting reageert voor camera op link met Feyenoord
22.00VI Live: Ajax staat voor lastige opgave na rood Bergwijn
21.58‘Opmerkelijke wending: Xavi blijft alsnog coach van FC Barcelona’
21.53Onana hopeloos in de fout bij Manchester United
21.53Ten Hag kijkt toe: Onana weer eens hopeloos in de fout bij Man United
21.51André Onana gaat lelijk de mist in en leidt tegentreffer Manchester United in
21.47Brian Brobbey wordt nog voor rust gewisseld bij Ajax
21.45Paris Saint-Germain doet wat het moet doen en kan vandaag nog kampioen worden
21.45Carragher over Slot: 'Stap van Feyenoord naar Liverpool is gigantisch'
21.44Feyenoord-kandidaat komt met reactie: 'Mooie club, maar wat moet ik ermee?'
21.40Carragher over Slot: 'Andere status dan Klopp en Benítez hadden'
21.38Nachtmerrie Ajax: 'rode' Bergwijn grote schlemiel, Brobbey valt uit
21.38Rood, strafschop én tegengoal: Bergwijn grote schlemiel in duel met Excelsior
21.37VI Live: Excelsior komt op gelijke hoogte met tiental van Ajax
21.37VI Live: Excelsior benut penalty tegen tiental Ajax na rood voor Bergwijn
21.35Ajax heeft Philippe Sandler gescout: dit is de uitkomst
21.27VI Live: Rensch zet Ajax op voorsprong, Branthwaite scoort tegen Liverpool
21.20Klopp moet Gakpo missen: 'Maar hij heeft het beste excuus van iedereen!'
21.20'Xavi is 180 graden gedraaid en dient zijn contract tóch uit'
Resultaten x
Tweede-divisie

Interview Kenny Teijsse: ''Voetballen in de Verenigde Staten was zo’n vette ervaring"

Kenny Teijsse (26) leeft in het seizoen 2017/18 zijn Amerikaanse droom. Die droom blijft bij een jaar. Na een periode bij Cambuur Leeuwarden strijkt Teijsse afgelopen zomer neer bij AFC in Amsterdam. “Voor het seizoen zei ik al dat we mee zouden strijden om de titel.”
03-04-2019 09:18 door Tim Beck

Voor de verdediger annex middenvelder is het afgelopen zomer een bewuste keuze om samen met zijn broertje Yordi in de Tweede Divisie te gaan voetballen. Dat betekent echter niet dat Teijsse zijn profsportbeleving overboord heeft gegooid. “Ik train drie keer per week bij AFC en daarnaast boks ik op woensdag bij mijn vader in de sportschool en ga ik zelf naar de gym voor krachttraining. Bovendien probeer ik één keer per week bij de voetbalschool van Nordin Wooter te trainen. In de sportschool ben ik vooral bezig met het totaalpakket. De ene keer borst en buik, dan benen en de volgende keer explosiviteit. Het is niet alleen voor het strand, haha.”

Clubhuis

Het wekelijkse trainingsschema is een van de dingen waar Teijsse aan moet wennen na zijn stap naar de amateurs. Er wordt logischerwijs minder getraind en het gaat er ook een stuk losser aan toe. “Bij AFC gaan we na de training op donderdag nog standaard iets drinken en na de wedstrijd komen de bitterballen op tafel. Dat heb ik niet gezien in het profvoetbal. Ik train dan nog wel volgens een profstramien, maar als we een mooie overwinning hebben geboekt dan kan er best een bitterballetje in.”


Teijsse noemt AFC een hele bijzondere club, waar hij het desondanks uitstekend naar zijn zin heeft. “De kantine wordt een clubhuis genoemd. En als je het clubhuis betreedt, dan moet je petje af. Voor elke wedstrijd komen we in pak op de club. Het zijn wel echt mannetjes die bij AFC rondlopen. Of het als een verrassing komt dat we meedoen om de titel? Voor het seizoen gaf ik al interviews met mijn broer waarin we zeiden voor de titel te gaan. We zijn Amsterdammers, dus een beetje bluf hoort. We wisten wel zeker dat de top-5 erin zou zitten. Anders zou ik het ook niet leuk vinden om bij de amateurs te spelen.”

Golden Gate Park

Teijsse speelt in het verleden voor onder meer FC Utrecht, Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles, maar het hoogtepunt van zijn carrière is zijn tijd bij de San Francisco Deltas. “Spelen in de Verenigde Staten was zo’n vette ervaring. We speelden onze wedstrijden in het Kezar Stadium in het Golden Gate Park. Ik woonde in het centrum van de stad. Onze eigenaar had daar een paar appartementencomplex gekocht voor in totaal acht miljoen dollar. Daar zaten zo’n twaalf à veertien spelers. Anders had ik ook niet in San Francisco kunnen wonen, want het is gewoon te duur. Het was er ook heel het jaar lekker weer en na de training gingen we regelmatig naar het strand.”

Toch blijft voetbal in de schaduw staan van sporten als honkbal en basketbal. Dat is ook de eigenaar een doorn in het oog. “Na vier maanden zei hij: ‘na dit seizoen stop ik ermee, want het levert te weinig op.’ Sportief ging het wel goed, want we werden kampioen. Bijna alle spelers kregen vervolgens een aanbieding om te verkassen. Ik wilde echter terug naar Nederland, omdat mijn zoontje opkomst was. Het niveau was heel wisselend, want de ene keer speelde je tegen een voetballend team, terwijl je een week later tegen een ploeg met een Schotse mentaliteit speelde.”

Teijsse vertelt dat de sportbeleving in de Verenigde Staten heel anders is dan in Nederland. Zeker in het voetbal. “In de Verenigde Staten zien de mensen het meer als een uitje met het gezin. Dan juichen ze omdat het leuk is en zijn ze vaak gewoon voor de beste ploeg. Ze kijken bovendien onwijs tegen je op als je sporter bent. Ik zat nog niet eens bij de club of ik zag mezelf al levensgroot op de lokale bus. Iedereen heeft sowieso veel respect voor elkaar en de mensen zijn altijd netjes en vrolijk. Heel anders dan in Nederland.”

Afscheid bij Go Ahead

Toerist

Naast het sportieve heeft Teijsse ook op toeristisch vlak alles uit zijn jaar in de Verenigde Staten gehaald. Hij zag tijdens zijn verblijf meer steden dan een willekeurige Amerika-correspondent. “Na het seizoen ben ik nog gebleven en heb ik onder meer Alcatraz bezocht. Maar eigenlijk was elke uitwedstrijd een feest. We verbleven drie of vier dagen in de stad en kregen de vrije hand van de trainer. We speelden vier keer uit in Miami. Nou, ik kan je zeggen: dat is genieten hoor, haha. Ook in New York konden we zo de stad in. Zodoende heb ik Manhattan kunnen bekijken en ontdekken. Ik wilde toentertijd naar het buitenland en heb direct het beste avontuur mogelijk gekregen.”

Ook qua andere sporten komt Teijsse in de Verenigde Staten aan zijn trekken. “Ik ben bij honkbal geweest. In eerste instantie dacht ik dat ik het saai zou vinden, maar ik vond het fantastisch. Een mannetje of tachtigduizend in het stadion. Ik wist niet wat ik zag. Helaas konden we niet naar de finale van de NBA tussen Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers. De eigenaar van ons kende de eigenaar van de Warriors, maar we hadden zelf een wedstrijd. Dat waren mooie partijtjes geweest om live te zien. Maar goed, ik had een jaar geen stress en je kunt niet alles hebben.”




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <