Resultaten x
Voetballer-X

Voetballer X: "Ieder schouderklopje, iedere blik en iedere lach vertelt een heel verhaal"

Wie denkt dat het leven van een profvoetballer over rozen gaat... Think again. Onze anonieme prof onthult in een serie verhalen zijn meest opmerkelijke ervaringen als profvoetballer in de Nederlandse top. Over kleedkamerwolven, een jaarsalaris van tonnen, sekswerkers en gebruik van alcohol en drugs: geen geheim is veilig. Niets blijft bedekt. Behalve dan zijn naam. Vandaag, van de hand van onze Voetballer X: hiërarchie in de kleedkamer.
17-10-2018 08:00 door Geert Beckers

In het derde deel van onze serie Voetballer X, waarin een profvoetballer die in de Nederlandse top speelde een uniek inkijkje geeft achter de schermen van het betaald voetbal, vertelt hij over de rol van trainers. Over hoe spelers de regels proberen te omzeilen, hoe trainers kunnen verkrampen door druk, en hoe ze de hiërarchie in de kleedkamer beïnvloeden.

"Slimme spelers zullen altijd luisteren naar trainers", zegt Voetballer X. "Je moet weten: profvoetballers blinken uit in het lezen van groepsdynamiek. In de kleedkamer is iedereen met iets bezig; lezen, enkels tapen, vriendin appen enzovoorts, maar tegelijkertijd is iedereen zich volledig bewust van alles wat zich in zijn omgeving afspeelt. Wie praat met wie? Wie zit waar? Wie is te laat? Wie zit op de wc? Al die informatie vertelt een voetballer iets over de plek die hij inneemt in de pikorde. Iedereen weet wie de machthebbers zijn en iedereen weet wie zich vastklampt aan die machthebbers in de hoop mee te liften op die macht."

"Tijdens de voorbereiding is dat proces het duidelijkst zichtbaar. Wanneer de rollen nog verdeeld moeten worden houdt iedereen elke stap van de trainer nauwlettend in de gaten. Met wie praat hij veel? Naar wie lacht hij het meest? Coaches zijn zich terdege bewust van het feit dat ze gevolgd worden en gebruiken die aandacht om signalen te versturen naar spelers individueel en het team als geheel. Ieder schouderklopje, iedere blik en iedere lach vertelt een heel verhaal."

"Wat betreft luisteren naar trainersinstructies: spelers hebben de neiging om aanwijzingen van trainers letterlijk te nemen. De bijna Forrest Gump-achtige manier van gehoorzamen kan soms vertederend zijn. Maar de praktijk is: je kunt een speler niet vertellen hoe te spelen. Je kunt hem hooguit in een bepaalde richting sturen, bepaalde kwaliteiten benadrukken. En hoe meer ervaren de speler, hoe minder aanwijzingen nodig zijn. Een ervaren speler weet meer, en een trainer weet dat."

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL VAN VOETBALLER X OVER TRAINERS IN DE PAPIEREN EDITIE VAN ELF VOETBAL, NU VERKRIJGBAAR IN DE WINKEL.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'PSV in gesprek met PEC Zwolle-verdediger Sepp van den Berg'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <