Resultaten x

Frankrijk – België in cijfers (en waarom Frankrijk de WK-finale bereikte)

De teleurstelling nog vers, het verdriet groot, buitelden Belgische internationals dinsdagavond over elkaar heen om hun afkeuren te spuien over het spel van tegenstander Frankrijk. Anti-voetbal, foeterde Thibaut Courtois. Had hij een punt? De halve finale in cijfers.
11-07-2018 10:08 door Geert Beckers

Courtois deed weinig moeite om zijn ergernis onder stoelen of banken te steken na afloop van de voor België teleurstellend verlopen halve finale. "We hebben verloren van een ploeg die anti-voetbal speelt. De spitsen van Frankrijk speelden op dertig meter van het eigen doel, dat heb ik zelfs bij Chelsea niet meegemaakt zo”, verzuchtte hij voor de camera van de VRT. Hij kreeg bijval van aanvoerder Eden Hazard, die aangaf liever te verliezen met de speelwijze van België dan winnen met die van Frankrijk.

Productiever

De cijfers brengen aan het licht dat Frankrijk vooral productiever was wanneer de ploeg de bal in bezit had. De Rode Duivels slaagden er nauwelijks in om het veldoverwicht te vertalen naar kansen; laat staan doelpunten. Sterker: Frankrijk ondernam aanmerkelijk meer doelpogingen dan België; negentien om negen. 
 

  Frankrijk België
Balbezit 36,3% 63,7%
Totaal aantal schoten 19 9
Schoten op doel 5 3
Geblokte schoten 6 1
Schoten naast 8 5
Kwaliteit vs kwantiteit

Waar Frankrijk met balbezit probeerde te scoren, waren de Belgen vooral bezig de bal naar elkaar over te spelen. De Rode Duivels verzonden bijna twee keer zoveel passes als hun tegenstanders, waren ook zuiniger in balbezit, maar wanneer de Fransen een pass verstuurden leidde dat veel vaker tot een kansrijke situatie. Kwantiteit voor de Belgen, kwaliteit voor de Fransen dus.

  Frankrijk België
Totaal aantal passes 345 594
Totaal succesvolle passes 289 542
Passnauwkeurigheid 84% 91%
Sleutelpasses (passes die leidden tot een kans) 17 7


Messcherp zonder bal

In verdedigend opzicht stond Frankrijk als een huis. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps was de noorderburen in ieder opzicht de baas. Ook opvallend: Frankrijk verdedigde hard, effectief en fair. De Belgen maakten zelfs bijna drie keer zoveel overtredingen als de Fransen.
 

  Frankrijk België
Succesvolle tackles 18 12
Onderscheppingen 9 5
Clearances 24 15
Overtredingen 6 16Heersers in de lucht

Met spelers als Marouane Fellaini, Vincent Kompany, Axel Witsel en Romelu Lukaku in de basis zat België om luchtarsenaal niet verlegen. Toch verloor de ploeg de strijd door de lucht. Vooral opvallend: niet alleen won Frankrijk meer luchtduels dan België; in veertien van de in totaal 21 uitgevochten luchtduels was Frankrijk de aanvallende partij. Vincent Kompany en Toby Alderweireld, het Belgische verdedigingsduo, sloot zelfs geen enkel luchtduel als winnaar af.

  Frankrijk België
Gewonnen luchtduels 13 8
Succespercentage luchtduels 62% 38%

 


Het verschil

Frankrijk maakte het verschil met een hoekschop. Een rake kopbal van Samuel Umtiti leidde Les Bleus naar de eerste WK-finale sinds het échec van 2006. De Fransen bleken simpelweg beter in het nemen van hoekschoppen dan België. Van de vijf hoekschoppen die De Rode Duivels kregen, bereikte er geen enkele een speler in het rood.

  Frankrijk België
Hoekschoppen 4 5
Aangekomen hoekschoppen 2 0

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Jasper Cillessen verlaat FC Barcelona voor Valencia of AS Roma'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <