Resultaten x

Wat kan Mahrez Manchester City nog brengen?

Honderd punten in een seizoen halen was de veelvraten in La Liga al een paar keer gegeven. In Engeland zou zoiets onmogelijk zijn, toch? Met al die clubs die allemaal een megabudget hebben? Forget it. Manchester City flikte het toch en nu is er slecht nieuws voor de concurrentie: ze willen nog beter. Daartoe is nu Riyad Mahrez van Leicester City aangekocht.
11-07-2018 12:48 door Jan Willem Spaans

Voor 68 miljoen euro, bijna verrassend genoeg een clubrecord, is de Algerijn de komende vijf jaar in het shirt van de Citizens te bewonderen. Manager Pep Guardiola moest behoorlijke standvastigheid aan de dag leggen om de spelmaker te kopen: in januari wilde Leicester hem voor geen enkel bedrag nog van de hand doen. Nu heeft Pep toch zijn droomaankoop, waarmee de vraag is: wat kan Mahrez nog aan deze honderdpuntenploeg toevoegen?

Volgens de algoritmes van WhoScored heeft City een elitespeler uit de eigen competitie aangetrokken: samen met twee jongens van Crystal Palace is Mahrez de enige naam bij de 25 best beoordeelde spelers die nog niet bij een club uit de Big Six speelde. In het kampioensjaar 2016 beoordeelde de website Mahrez als beste speler in de hele competitie, het daaropvolgende seizoen bleef hij in de hoge middenmoot steken. Wat maakte hem in het afgelopen seizoen zo goed?

Rendement

Alles leuk en aardig, maar het gaat om de knikkers. Mahrez toont zich in de Premier League al jaren uitermate beslissend voor het doel: in het afgelopen seizoen was er niemand van buiten City’s vijf grootste concurrenten, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur, die een hoger saldo van doelpunten en assists had. Ook creëerde hij 55 kansen voor zijn ploegmaats: een score die voor een subtopper als Leicester uitstekend genoemd mag worden maar verbleekt bij de 96 stuks die Kevin de Bruyne liet noteren. Ervan uitgaande dat spelers van die clubs voor City zeer moeilijk haalbaar zijn, is dit de beste optie om het doelgevaar in de ploeg nog verder op te krikken.

Dribbels

Opvallend aan het seizoen van City is dat er eigenlijk vrij weinig gedribbeld werd. De ploeg had met enorme afstand het meeste balbezit in de Premier League, maar komt er in de dribbelstatistieken tamelijk bekaaid af: alleen Sané begon daar vaker aan(2,7x per wedstrijd) dan Mahrez deed(2.2). Ter vergelijking: koploper Eden Hazard probeerde bijna vijf keer per wedstrijd op die manier het spel open te breken. Bij City, dat gemiddeld per wedstrijd 18%(of zo’n 17 minuten) meer balbezit had dan Leicester, zal hij die kunsten vaker kunnen vertonen.

Topwedstrijden

Zeker bij City is het relevant om te zien of Mahrez ook de sleutels van moeilijk te kraken verdedigingen bezit: naast in de Premier League zal hij in het oosten van Manchester ook in de Champions League geregeld stuiten op de beste achterhoedes ter wereld. Het goede nieuws voor City is dat Mahrez tegen alle Engelse topplogen, behalve zijn nieuwe werkgever, kansen wist te creëren. Tegen alle andere ploegen wist hij zijn kansen wel te vinden, hij behaalde dan ook goede waarderingen op WhoScored tegen de topclubs.

Conclusie

Manchester City vormde vorig seizoen een voetbalmachine waar alleen Jürgen Klopp en Liverpool een antwoord op vonden. Mahrez kan dus ook niet verwachten dat hij zomaar in de ploeg start: Leroy Sané, Raheem Sterling of De Bruyne zullen zich natuurlijk niet zomaar uit de ploeg laten spelen. Toch is de aankoop van Mahrez te begrijpen: wie in de eigen competitie nog een haalbare versterking zocht, komt op basis van statistieken al snel bij de Algerijn uit.   Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Jasper Cillessen verlaat FC Barcelona voor Valencia of AS Roma'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <