Resultaten x

Hoe de Belgische media reageren op uitschakeling door Frankrijk

Een zucht van verlichting is vaderlandslievende Nederlanders vergeven. Wie daar last van zou hebben hoeft nu niet jaren aan te horen dat België wereldkampioen is geworden. Resteren de complimenten aan België, dat in een reeks oersaaie knock-outwedstrijden twee gedenkwaardige wedstrijden produceerde tegen Brazilië en Japan. We maken een rondje langs de Belgische pers aan de hand van the good, the bad & the ugly.
11-07-2018 14:22 door Jan Willem Spaans

The good

Onze collega’s van Sport/Voetbalmagazine pakken uit met ‘BEDANKT’ op de voorpagina en betuigen hun dank aan de spelers dat ze België ‘hebben laten dromen’. Ondanks de teleurstelling is het er besef dat deze ploeg het beste resultaat van België ooit op de mondiale eindronde evenaarde. Ook in Het Laatste Nieuws veel sporen van trots: oud-bondscoaches, dorpsgenoten van bondscoach Roberto Martinez en de redactie tuimelen over elkaar heen om de ploeg met lof te overladen  voor een moedig en mooi parcours.

De Franstalige krant DH legt er nadruk op dat het toernooi nog niet ten einde is en roept haar lezers op de ploeg te steunen in de strijd om het brons aanstaande zaterdag. De attitude wordt door Het Laatste Nieuws mooi opgesomd in de krantenkop ‘triest maar trots’. Trots maandagavond vooral op doelman Thibaut Courtois en aanvoerder Eden Hazard: eenieder die zich aan een beoordeling voor de Belgen waagt, noemt dit tweetal als beste spelers.

The bad

Vernietigende kritiek is het niet te noemen, maar toch kunnen onder meer Le Soir en Het Laatste Nieuws er niet naast kijken dat er nu ook eens een tactisch foefje van Martinez de mist inging. Hij toverde Moussa Dembélé uit zijn hoge hoed om Thomas Meunier te vervangen ter linkerzijde: dat pakte verkeerd uit. Dembélé krijgt zware onvoldoendes van alle beoordelaars en Martinez wordt nagedragen dat die keuze ongelukkig bleek, al is er geen mens die om zijn ontslag roept. In zowel de Nederlandse als de Franstalige pers zijn weinig kritische noten te lezen. Daarvoor lijkt de pijn (nog) te groot en vers.

The ugly

Er wordt flink ingegaan op het cynische voetbal van de Fransen, met name het lelijke toneel van Kylian Mbappé in blessuretijd wekt de toorn. Doelman Courtois betichtte de opponent al van antivoetbal, Eden Hazard ging zelfs verder en zei dat hij liever verloor met deze Belgen dan won met deze Fransen. Sporza becijferde dat er van de ruim zes toegevoegde minuten nog niet de helft voetballend werd afgedaan. Dit nog los gezien van de tijdwinst die Les Bleus boekten door de bal doelloos bij de hoekvlag in bezit te houden.

Natuurlijk heeft de Vlaamse publieke omroep een punt als ze zeggen dat de Fransen geen reclame voor het voetbal maakten, maar wie de kwartfinalewedstrijd tussen België en Brazilië terugspoelt ziet dat de Rode Duivels in blessuretijd ook zoveel mogelijk seconden hebben gesmokkeld, ook daar werd de helft van de blessuretijd nooit afgewerkt. Dat ging weliswaar niet gepaard met het schaamteloze toneelspel van onder meer Mbappé, maar de klacht van Sporza geeft eerder aan hoe zwaar het verlies valt.

The hilarious

Omdat het België is heb je aan drie categorieën niet genoeg: er is altijd ruimte voor hilariteit. Ditmaal werd die veroorzaakt op de Antwerpse Dageraadplaats, waar na afloop van de wedstrijd een man werd opgepakt voor vuurwerkbezit. Dat is op zichzelf niet hilarisch, totdat je weet dat het hier ging om Willem-Frederik Schiltz, lid van het Vlaamse parlement.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Jasper Cillessen verlaat FC Barcelona voor Valencia of AS Roma'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <