Resultaten x

Navas versus Courtois: wie heeft het beste seizoen achter de rug?

Real Madrid krijgt dit seizoen te maken met een nieuw luxeprobleem. De Koninklijke betaalde liefst 35 miljoen euro voor Thibaut Courtois, terwijl het met Keylor Navas al een meer dan capabele keeper in huis had. Het zorgt voor een flinke discussie in Spanje: wie verdient de plaats onder de Madrileense lat?
10-08-2018 07:00 door Tim Lauwers

Naar eigen zeggen heeft Keylor Navas net zoveel interesse om te vertrekken bij Real Madrid als om dood te gaan. Het maakt de keepersituatie bij de Madrilenen er niet bepaald vriendelijker en gemakkelijker op. Real kon de afgelopen seizoenen vertrouwen op een uitstekende sluitpost, die in de bloei van zijn carrière verkeert. Juist op dat moment kiest de club ervoor om een nieuwe doelman te halen voor tientallen miljoenen, die ook nog eens een verleden bij stadsgenoot Atlético heeft. De transfer van Thibaut Courtois van Chelsea naar Real Madrid doet nogal wat stof opwaaien. Wie is de betere doelman, Navas or Courtois? We leggen de door Squawka aangeleverde statistieken van vorig seizoen naast elkaar. 

 

Keylor Navas

Thibaut Courtois

Wedstrijden

27 (La Liga)

35 (Premier League)

Clean sheets

7

15

Tegengoals

31

34

Reddingen per wedstrijd

2.64

1.74

Reddingen per goal

2.10

2.36

Erelijst

Champions League

Spaanse Supercup

Europese Supercup

Golden Glove

FA Cup


Het feit dat Keylor Navas minder dan dertig competitiewedstrijden onder de lat stond bij Real, is puur te wijten aan blessureleed. Een fitte Navas beleefde vorig seizoen als één van de weinige Madrilenen een prima seizoen in La Liga. Terwijl zelfs de grote Cristiano Ronaldo een lange beroerde fase meemaakte, was de Costa Ricaanse sluitpost nauwelijks op een foutje te betrappen. Hoewel Navas minder clean sheets en meer tegengoals heeft dan de Belgische nieuwkomer, is het verschil in reddingen per goal verwaarloosbaar. Daarnaast verpulvert Navas zijn concurrent op het gebied van reddingen per wedstrijd. De Costa Ricaan maakt bijna een redding meer per wedstrijd, wat juist het verschil kan maken tussen een gelijkspel en een overwinning. Courtois begon het Premier League-seizoen op vreselijke wijze met een 3-2 nederlaag tegen Burnley. Chelsea herpakte zich, maar vooral tegen het einde van de competitie ging het helemaal mis voor The Blues. Na de jaarwisseling ging Chelsea achtereenvolgend met 3-0 en 4-1 onderuit tegen Bournemouth en Watford. Ook in de Champions League ging het niet opperbest voor de Londense club, met een blunderende Courtois tegen Barcelona als dieptepunt.Later compenseerde Courtois zijn prestaties op het WK door het winnen van de Golden Glove, maar de Belg kwam in Engeland maar niet af van de kritiek. De inconsistentie blijft het grootste probleem van de bij vlagen zo fantastische doelman. Keylor Navas blinkt juist keer op keer uit bij een tegenvallend Real Madrid en een zeer matig Costa Rica. Dat gecombineerd met zijn aantal reddingen per wedstrijd en het winnen van de Champions League maakt zijn seizoen het succesvolste van de twee. 

WK-uitblinkers

Nadat de twee nieuwe concurrenten bij hun clubs kunnen terugkijken op een seizoen met ups en downs, stond er nog een WK op het programma. Navas nam het met Costa Rica op tegen Brazilië, Servië en Zwitserland, terwijl Courtois met België een relatief makkelijke poule trof. Tegen Panama hield de lange Belg zijn doel niet geheel verrassend schoon. Tegen Tunesië liep het slechter af. Het op papier nietige Noord-Afrikaanse land beschikte niet over aanvallers van wereldklasse, maar wist toch twee keer te scoren tegen het sterrenensemble uit België. Ook tegen Japan moest hij twee keer vissen, maar in de kwartfinale herpakte hij zich op sublieme wijze. Met enkele uitstekende reddingen hield hij zijn ploeg op de been tegen Brazilië. Ondanks de uitschakeling tegen Frankrijk werd Courtois verkozen tot beste doelman van het WK.Keylor Navas had in tegenstelling tot Courtois geen fantastische spelersgroep voor zich. De Costa Ricanen hadden eigenlijk maar één taak: verdedigen. Door de sobere spelopvatting kreeg Navas juist de kans om zich te onderscheiden. Costa Rica sneuvelde in de groepsfase, maar niet zonder dat de keeper nogmaals kon bewijzen dat het één van de beste ter wereld is op zijn positie. Het toeval wil dat ook Navas uitgroeide tot de plaaggeest van de Brazilianen. De Real-goalie hield zijn lang schoon tegen Neymar en co, tot Philippe Coutinho pas in de blessuretijd roet in het Costa Ricaanse eten gooide. Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'PSV krijgt concurrentie uit Serie A voor onhaalbaar geachte Lyanco Vojnovic'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <