Resultaten x

Excelsior Maassluis-held Blij: "Ik werk 32 uur per week als buurtcoach"

Daan Blij doet het uitstekend als speler bij Excelsior Maassluis. Zo was hij vorige week zaterdag drie keer trefzeker tegen VVSB. Daarbuiten werkt hij in Rotterdam als buurtsportcoach. ELF Voetbal sprak met hem over zijn werk, Excelsior Rotterdam en zijn toekomst.
12-11-2018 13:00 door Sander Kruitbos

Het Oude Westen in Rotterdam. Daar werkt Daan Blij 32 uur per week als buurtsportcoach. Een wijk met veel bewegingsarmoede. "Ik moet ervoor zorgen dat kinderen en ouderen gaan sporten. We werken met een heel team samen. Er is een thaiboksschool in de wijk en een voetbalschool. Daar proberen we de kinderen enthousiast voor te maken. Verder organiseren we nog andere activiteiten. Denk aan een circus."

Blij gaat in gesprek met de bewoners over sport. "Ik loop rondes door de straat. Ik kan bijvoorbeeld mensen advies geven over voeding. Als ik kinderen zie met overgewicht, ga ik het gesprek aan." De drive om mensen te laten sporten is sterk aanwezig bij Blij. "Ik heb de opleiding Sociaal-cultureel werker gevolgd. Mijn richting was jongerenwerk. Elk kind moet zich naar mijn mening kunnen aansluiten bij een sportvereniging. Je beweegt dan niet alleen, maar leert ook met tegenslagen omgaan."

Blij heeft het gevoel dat zijn werk zeker effect heeft. "Ik doe dit sinds kort, maar ik zie dat steeds meer mensen gaan sporten. De voetbalschool groeit bijvoorbeeld. Eerst start je met vijf mensen en nu zijn het er achttien." Zo'n voetbalschool kan ook talentjes opleveren. "Dan hebben wij genoeg mensen in ons netwerk om aan te spreken."

Dat beweging essentieel is voor een mens, ondervond Blij zelf aan den lijve. "Ik ging van Excelsior Rotterdam naar Maassluis. Mijn kruisband was afgescheurd en ik moest revalideren. Toen werd ik zwaarder en bleef op dat gewicht. Ik ben daarna meer gaan sporten en heb goed op mijn eten gelet. Ik viel zes kilo af. Het heeft veel voordelen. Ik ben nu fitter dan vorig seizoen, sprint harder en mijn uithoudingsvermogen is beter. Ook voel ik mij frisser in mijn kop."


Profvoetbal

Voordat Blij koos voor een maatschappelijke carrière, was hij profvoetballer. De aanvaller beleefde met name bij Excelsior Rotterdam een hele mooie tijd. "Vooral de eerste twee jaar waren leuk. Ik speelde heel veel. Het laatste jaar ging het minder. Ik speelde niet. Dat was vervelend, maar ik heb geen stampij gemaakt. Achteraf gezien had ik misschien wel wat brutaler mogen zijn." In het eerste seizoen van Blij presteerde de club niet goed. "Maar we hadden wel ontzettend veel lol. Ik dolde veel met spelers als Elvis Manu en Tim Eekman." Naar wedstrijden van Excelsior gaat Blij niet vaak, maar hij probeert de wedstrijden op televisie te volgen. "Het is mooi om te zien dat ze het zo goed doen. Ze voetballen op een leuke manier." 
 


Toekomst

Bij Excelsior Maassluis heeft Blij het goed naar zijn zin. Op dit moment zijn er geruchten dat IJsselmeervogels interesse in hem heeft. "Het hangt helemaal af van mijn gevoel. Zij spelen altijd om het kampioenschap, maar ik voel me hier ook op mijn plek. De sfeer is in Maassluis wat gemoedelijker. Bij IJsselmeervogels staat er altijd een enorme druk op."

De deur naar het profvoetbal is ook nog niet helemaal dichtgeslagen. "Dat was altijd een droom, maar dan moet er een aanbieding zijn waarbij alles klopt. Dan denk ik aan het sportieve gedeelte, maar ook aan het financiële plaatje."Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'PSV in gesprek met PEC Zwolle-verdediger Sepp van den Berg'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <