Resultaten x

Interview Johan de Kock: “Supporters zaten samen in de tram”

De Kohlenpottderby staat zaterdag weer op het programma. Het stroef draaiende Schalke 04 krijgt Borussia Dortmund op bezoek in Gelsenkirchen. Kunnen we obligaat een verhaaltje afdraaien over gespleten families, duizenden uitsupporters en loyale mijnwerkers? Tuurlijk, maar dat doen we niet. We belden met Johan de Kock, ex-speler van Schalke, voor het échte verhaal.
07-12-2018 17:00 door Jan Willem Spaans

Lehmann

Wat is zijn mooiste derbyherinnering? “De 2-2 in 1998. Ik geloof dat het twee dagen voor Kerstmis was, en onze keeper scoort de gelijkmaker waardoor we vlak voor tijd gelijk maken.” Schalke had in Hans-Jörg Butt een keeper die veel strafschoppen nam, maar die was het niet, dit keer. “Nee, het was Jens Lehmann. Die ging met een corner mee naar voren. Dat heb ik één keer meegemaakt en het was in Dortmund.” Lehmann speelde later in Dortmund, maar dat is hem niet kwalijk genomen omdat hij via AC Milan ging. “Nou ja, bij wedstrijden tegen Schalke werd het hem niet in dank afgenomen.”

Een gelijkmaker in de slotfase was wel typerend voor het Schalke van destijds, dat onder Huub Stevens de UEFA Cup won in 1997. Vorig jaar brachten verschillende Duitse media jubileumnummers uit: het was twintig jaar geleden dat de zogenaamde Euro-Fighter de beker veroverden. De ploeg uit Gelsenkirchen kon met recht een vechterselftal worden genoemd. “Het was een heel mooi hoogtepunt voor mij om bij Schalke te spelen. Ik kom nog vaak terug, vorige week in Porto bijvoorbeeld.”

Nieuw stadion

ELF Voetbal is zaterdag aanwezig in de VELTINS-Arena, maar daar heeft De Kock nooit op het veld gestaan. Was het oude Parkstadion intiemer? “Nee, zeker niet. Het werd voor het WK 1974 gebouwd. Het was groter en opener, niet overdekt. Het stadion was door de mijnbouw beschadigd geraakt, dus het was gewoon nodig dat er wat nieuws gebouwd werd. Tegen Dortmund zaten er ook zeventigduizend mensen op de tribune, zoveel passen er nu niet meer in. Maar er zat geen dak op, er was een sintelbaan: je had meer mensen nodig om sfeer te creëren.

Hoe maken ze in Gelsenkirchen Nederlanders wegwijs in de derby? “Nou ja, in Nederland heb je natuurlijk Feyenoord – Ajax. Dat is niet echt een derby, maar wel de clash van het seizoen. Dat is in Duitsland Schalke – Dortmund. Dat leeft heel erg, ook omdat de clubs maar dertig kilometer uit elkaar liggen. Dat merk je op straat in de week ernaartoe, ook in de kleedkamer. Het leeft iets meer dan een gewone competitiewedstrijd.” Uit zich dat ook op negatieve manieren? In Nederland willen mensen nog wel eens beweren dat aartsrivalen rustig biertjes met elkaar drinken. Klopt dat?

Wedstrijd op zich

“Ik was wel verbaasd, de eerste keer dat we tegen Dortmund speelden. Aan het begin van de middag kom je na je trainingskamp naar het stadion. Naar Schalke rijd je door de Kurt-Schumacher-Straße. Wat mij opviel is dat de geel-zwarten en blauw-witten door elkaar zaten in de tram. Hij zat afgeladen vol zonder problemen. Dat hoef je bij Feyenoord – Ajax niet te proberen. Daar kan dat nog gewoon, maar er gebeuren ook wel eens dingetjes hoor. Het zijn geen heilige boontjes.”

De Kock vertelde al dat hij nog recent bij een wedstrijd van Schalke was, hij volgt de club ook nog. Hoe ziet hij de wedstrijd verlopen? “Ze zijn moeilijk begonnen. Ik denk dat het typisch is. Schalke deed het vorig seizoen beter dan verwacht, dan is het jaar erop altijd moeilijk. Onbewust denk je dan dat je beter bent dan je eigenlijk bent. Om dat succes te evenaren moet je nog een stapje extra lopen, maar zulke ploegen doen vaak een stapje terug. Maar tegen Dortmund  telt het niet wat je vorige week gedaan hebt. Zaterdag kan je het goedmaken door te winnen. Dortmund is titelkandidaat, Schalke niet. Maar zoals ik zeg: Schalke zal thuis enorm gesteund worden. Wellicht zijn ze tot succes in staat”, besluit hij hoopvol.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Nemanja Gudelj verruilt Guangzhou Evergrande voor slagvaardig Sevilla'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <