Resultaten x

Hoe Ryan Babel zijn tweede jeugd beleeft bij het Nederlands elftal

Toen Ryan Babel (31) in maart 2005 in Oranje debuteerde tegen Roemenië was Matthijs de Ligt vijf jaar en Steven Bergwijn zeven. In oktober 2017 haalde Dick Advocaat Babel na zes jaar afwezigheid weer bij het Nederlands elftal. Hij was verrast, maar is als oudste speler in het vernieuwde Oranje van Ronald Koeman een vaste waarde. Babel over zijn interlandcarrière, vloggen en zijn toekomst.
13-12-2018 10:00 door Guus Hetterscheid

Met Ryan Babel als de oudste speler in de selectie bereikte bondscoach Ronald Koeman in november de finaleronde van de Nations League, in juni in Portugal. Samen met Jasper Cillessen was hij de enige speler geboren in de jaren '80. “Het is een andere tijd dan in mijn beginjaren bij Oranje. Alles is anders. Ik kwam binnen als een jonge speler die zijn strepen moest verdienen. Het was aanpoten om erbij te blijven. Iedereen speelde bij een topclub. Je moest in topvorm zijn om alleen al geselecteerd te worden", aldus Babel in de nieuwe editie van ELF Voetbal, nu in de winkel.

"In mijn eindfase bij Liverpool speelde ik minder en dat werd toen tegen mij gebruikt. Ik had het idee dat ik op EURO2012 van waarde had kunnen zijn. Als je thuis zit hoop je natuurlijk dat Oranje het goed doet, maar je merkt dat je gevoel bij Oranje minder wordt als je er niet bij bent. Je bent minder op de hoogte van wat er speelt. Onbewust ben je vooral met jezelf bezig. Met je eigen leven en carrière", aldus de inmiddels 54-voudig international.Nieuw tijdperk

In oktober 2017 keerde Babel, na vijf jaar en elf maanden, weer terug bij Oranje. "Dat was heel verrassend. En weer wennen. Veel jongens met wie ik heb gespeeld waren er niet meer. Alleen Wesley Sneijder en Arjen Robben. Verder was het een nieuwe groep. Er waren ook wat regels veranderd. Ik keek om me heen, om te zien hoe ik me in zo’n groep moest bewegen. Nu ben ik one of the guys. Ik ben ook vrij makkelijk in de omgang. Die jonge jongens maken nu soms grappen dat ik de oudste ben. Met dit rode haar kunnen ze niet zien of ik grijs word, hè. Ja, ik doe er alles aan om jong te blijven, haha.”

“Ik weet niet of ik me nu volwaardig international mag noemen. Ik ben voorzichtig met denken dat ik nu onder Ronald Koeman altijd erbij zit. We hebben een goede selectie en er zijn jongens niet geselecteerd die ik eigenlijk goed genoeg vind om erbij te hebben. Ik weet ook niet of het helpt dat ik als achttienjarige onder Koeman bij Ajax debuteerde. We hebben elkaar daarna misschien tien of twaalf jaar niet of nauwelijks gezien of gesproken. Koeman kijkt als bondscoach naar welke spelers nu presteren en wie in zijn visie past. Ik denk wel dat ik het een en ander heb bewezen en misschien heb ik nu meer credits bij Oranje. Eerder was ik vaak de zestiende man in de selectie. Ik heb de WK’s van 2006 en 2010 meegemaakt, maar die beleef je vanuit een dug-out heel anders dan op het veld… Hopelijk kan die teller verder oplopen, maar ik ben ook realistisch. Ik ben bij Oranje de laatste van mijn generatie en zit in een nieuw tijdperk. Er zijn veel nieuwe, jonge spelers die aanstalten maken om bij Oranje te komen. Ik ken mijn plek. Mijn contract bij Besiktas loopt na dit seizoen af en ik weet nog niet hoe mijn toekomst eruit gaat zien. Mijn grootste wens voor het nieuwe jaar is dat ik fit blijf en mijn wedstrijden blijf spelen. Zoals ik er nu naar kijk zal het EK in 2020 mijn laatste kans op een eindtoernooi zijn. Het zou mooi zijn als ik dat nog kan meemaken. Dan ben ik meer dan tevreden.”

Lees in de nieuwste editie van ELF Voetbal het volledige interview met Oranje-international Ryan Babel. Verder ook veel aandacht voor ELF Voetballer van het Jaar Matthijs de Ligt, Steven Bergwijn, Hakim Ziyech, Shota Arveladze en Tahith Chong. ELF Voetbal 12 ligt nu in de winkel!Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Robert Maaskant volgt Maurice Steijn op als hoofdtrainer van VVV-Venlo'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <