Resultaten x

Interview Kees de Boer: "Hopen op een kans bij Swansea City"

Hij verruilde de Nederlandse velden anderhalf jaar geleden voor een avontuur in Wales. Inmiddels is Kees de Boer (18) helemaal op zijn plek bij Swansea City AFC. ELF Voetbal sprak met de talentvolle middenvelder over zijn eerste seizoenen bij The Swans.
10-01-2019 14:00 door Bob van Dijk

Van Amsterdam naar Swansea

Als geboren Volendammer zette De Boer zijn eerste echte voetbalstappen op de velden van FC Volendam. Op elfjarige leeftijd liet hij de club uit zijn geboorteplaats achter zich om te gaan spelen in de jeugdopleiding van AFC Ajax. "Dat is natuurlijk heel anders dan FC Volendam", begint De Boer.  "Alles is weer een stukje groter en professioneler. Ook het niveau ligt bij Ajax ontzettend hoog, daar spelen immers de beste jeugdspelers van Nederland. Dat is anders dan wat ik gewend was bij FC Volendam, waar eigenlijk alleen Volendamse jongens speelde."

Enkele oud-ploeggenoten van De Boer maakte ook de oversteek naar Groot-Brittannië. "Bij Ajax heb ik samen gespeeld met onder meer Juan Familia-Castillo (Chelsea), Daishawn Redan (Chelsea) en Millen Baars (Manchester United). Een aantal anderen speelt nu bij Jong Ajax en zij maken misschien binnenkort hun debuut wel in het eerste elftal."


'Goed gevoel bij Swansea City'

"In de zomer van 2017 moest ik vertrekken bij Ajax en was er interesse van andere Nederlandse clubs. Ineens kwam mijn zaakwaarnemer echter aan met Swansea City. Daar ben ik toen een week op stage geweest en dat ging erg goed. Vervolgens heeft de club me een contract aangeboden. Natuurlijk heb ik wel even getwijfeld, maar mijn gevoel bij deze club was gewoon erg goed. Ik heb het hier erg naar mijn zin en ontwikkel me goed als speler. Dat is op dit moment het belangrijkste."

Inmiddels staat De Boer alweer anderhalf jaar onder contract in Wales. "Vorig seizoen heb ik bij de Onder 18 een goed seizoen gedraaid. Dit jaar speel ik bij Onder 23 en dat is weer een stapje hoger. Er zijn betere en oudere spelers, dus de concurrentie is groot. We spelen in de competitie tegen grote clubs als Liverpool en Manchester City. Van dat soort wedstrijden leer ik als jonge speler enorm veel. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar ik voel dat ik iedere week weer nieuwe dingen leer en op die manier beter word."

Zelfstandigheid

Met de overstap naar Swansea City liet De Boer zijn vertrouwde omgeving achter zich. Ook dat is volgens hem een belangrijke ontwikkeling. "Ik woon hier in een gastgezin en moet dus meer dingen alleen doen. Thuis in Nederland werd alles voor me gedaan, maar nu moet ik min of meer voor mezelf zorgen. Ook bij de club ben ik goed opgevangen door de andere jongens. Toen ik net nieuw was, trok er direct een aantal jongens met me op. Dat is erg fijn als je net nieuw bent in een ander land."

Het leven buiten het voetbal bevalt de middenvelder goed. "Swansea is een leuke stad met mooie stranden voor in de zomer. Er staat een grote universiteit en er zijn dus veel studenten. Het is niet de grootste stad, maar er wonen aardige mensen. Zelf ben ik bezig met mijn VWO-diploma. Ik doe gespreid examen en moet dit schooljaar nog twee vakken halen voor mijn diploma."


Nederlandse tint

Bij veel Nederlanders is Swansea City bekend door de verhalen van Hagenaar John van Zweden. Naast De Boer staan er met Erwin Mulder, Mike van der Hoorn, Leroy Fer en Luciano Narsingh nog vier Nederlanders onder contract. "Als ik die jongens op de club zie, spreken we natuurlijk even met elkaar. Buiten het veld zie ik ze eigenlijk vrijwel nooit. Het is wel leuk om af en toe weer even Nederlands met iemand te kunnen spreken. Wat het Nederlandse voetbal betreft probeer ik Ajax altijd te kijken, maar natuurlijk moet ik zelf ook spelen en trainen."

De Boer hoopt het eerste elftal van de huidige nummer twaalf van de Football League Championship te bereiken. "Dat is natuurlijk mijn doelstelling. De huidige manager van het eerste elftal (Graham Potter, red.) staat erom bekend dat hij jeugdspelers graag een kans geeft. Als ik mezelf goed blijf ontwikkelen, hoop ik dat er kansen gaan komen. Vanaf het begin betrekt deze trainer de jeugd bij het eerste elftal, dat was de afgelopen jaren niet altijd het geval bij Swansea City."

Toekomstplannen

De nog altijd slechts 18-jarige De Boer heeft momenteel nog een contract tot de zomer van 2020 bij Swansea City. "Op dit moment probeer ik zoveel mogelijk wedstrijden te spelen bij Swansea City Onder 23. Vanuit daar hoop ik uiteindelijk de stap te zetten naar het eerste elftal. Verdere toekomstplannen heb ik eerlijk gezegd nog niet. Ik focus me volledig op mijn doel om het eerste elftal te halen. Daarna kijken we verder."Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Robert Maaskant volgt Maurice Steijn op als hoofdtrainer van VVV-Venlo'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <