Resultaten x

#GioIn: Waarom Feyenoord met Van Bronckhorst verder moet

Misschien wel de meest gestelde vraag van januari: moet Feyenoord nog verder met Giovanni van Bronckhorst? De trainer is in de zomer einde contract en het lijkt in de hogere geleidingen van Feyenoord ook de vraag of het verstandig is om zijn vier jaar op de trainersstoel van De Kuip te verlengen. ELF Voetbal gaat er dieper op in en begint met munitie voor team #GioIn!
11-01-2019 13:01 door Jan Willem Spaans

Prijzenpakker

Elk seizoen de Coolsingel op. Nou ja, vorig seizoen niet maar toen was het boven de Koopgoot afgesloten. In drie seizoenen won Gio twee keer de beker en natuurlijk de landstitel van 2017. Ook in het lopende seizoen heeft Feyenoord al prijs, als je de Johan Cruijff Schaal tenminste voor vol aanziet. Die won Feyenoord in 2017 trouwens ook al. Van Bronckhorst rekende af met acht jaar zonder prijs bij Feyenoord en stopte daar niet: Feyenoord won ook de eerste titel in achttien jaar en zette ook de beker nog eens bij, afgelopen voorjaar. Ook dit seizoen is de ploeg nog in de race voor de dennenappel. Willem van Hanegem was de laatste trainer die met Feyenoord drie hoofdprijzen won. Ernst Happel de laatste die er meer pakte.

Feyenoord kent zo’n slechte heenronde nog niet…

Het verwachtingspatroon bij Feyenoord ligt in alle eerlijkheid te hoog. Ajax en PSV doen het dit seizoen gewoon beter dan ooit: met 36 punten uit de heenronde kan je normaal best nog meepraten over de landstitel. Dit seizoen ligt dat anders, maar je kan Van Bronckhorst kwalijk afrekenen op het goede werk dat elders gebeurt. Sinds 2005 haalde Feyenoord maar één keer meer punten uit de eerste zeventien wedstrijden: dat seizoen werd de ploeg uiteindelijk kampioen.

… en staat waar het hoort

Dit zal in Rotterdam pijnlijk worden ontvangen, maar het is wel de realiteit. Je kan kritiek hebben op speltechnische zaken, maar de huidige selectie heeft niet de kwaliteiten voor een kampioenschap. Hoe serieus we het algoritme van WhoScored moeten nemen is voer voor discussie: grappig is dat hun beoordelingen wel een veelgehoorde analyse weerspiegelen. Feyenoord is mijlenver achter Ajax en PSV en een stuk voor de rest: dat is precies hoe hun spelersbeoordelingen staan. De selectie van Feyenoord is op Transfermarkt precies zo ingeschaald: op de derde plaats, zonder dat er een club gelijkwaardig is.

Het probleem van Feyenoord zit elders

Van Bronckhorst gaat natuurlijk alleen over het eerste elftal. Het is niet zijn schuld dat pakweg Denzel Dumfries niet bij Feyenoord terecht is gekomen. Met spelers als Dylan Vente en Justin Bijlow geeft Gio ook jeugdspelers de kans, die zijn alleen niet van het niveau om binnen maanden uit te blinken in de Eredivisie. Ook van de scouting komen weinig verrassingen: Feyenoord houdt het doorgaans binnen Nederland. De tactiek is winstgevend: Feyenoord vermeerdert ook in waarde, maar om echt klappers te maken is het raadzaam om ook buiten de landsgrenzen te scouten.

Wie zou een geschikte opvolger zijn?

Roepen dat iemand weg moet, dat kan echt iedereen. Interessant is de vraag of er wel een geschikte kandidaat is om Van Bronckhorst op te volgen. Zou pakweg Diego Simeone zich melden, dan zou clubman Van Bronckhorst ongetwijfeld snel opzij vliegen. Dat is natuurlijk kansloos: maar wie dan wél? We horen de naam van Dirk Kuijt voorbijkomen, maar of het nou zo’n slimme zet zou zijn om de Katwijker meteen in het diepe te gooien?Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Jasper Cillessen verlaat FC Barcelona voor Valencia of AS Roma'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <