Resultaten x

Is het in de Premier League makkelijker veranderingen te forceren dan in de Eredivisie?

Toon Gerbrands haalde vandaag in onder meer De Telegraaf en Voetbal International uit naar de rest van de Eredivisie. Hij verweet kleinere clubs dan PSV een gebrek aan meedenken. Was het maar zoals in de Premier League, filosofeerde de algemeen directeur. Maar is het daar zoveel makkelijker om rigoureuze beslissingen te maken?
12-01-2019 13:12 door Nick de Jager

Jarenlang vergaderd. Jarenlang gepraat, jarenlang scheutjes water bij de wijn gedaan en jarenlang geprobeerd een betere Eredivisie voor elkaar te krijgen. Maar als de uitkomsten van die inzet op 15 november 2018 aan het grote publiek gepresenteerd worden, overheerst vooral teleurstelling. Kunstgras blijft aanwezig in de Eredivisie en het aantal clubs in de competitie blijft staan op achttien. Grote veranderingen blijven uit. „Het was als een olifantengeboorte. Het was een zware bevalling, maar er is uiteindelijk een kleintje gebaard”, vatte toenmalig SC Heerenveen-algemeen directeur Luuc Eisenga het treffend samen tegenover De Telegraaf.

Enkele maanden later is het de beurt aan Toon Gerbrands voor een tirade. Hij waarschuwt vandaag in diverse media voor het steeds groter wordende gat tussen topclubs en de rest van de competitie. De algemeen directeur pleit voor een koerswijziging en kijkt daarvoor naar het buitenland. “De Premier League heeft een eigen commissie die beslist over grote zaken. In Amerika geldt dat ook voor de grotere sporten. De belangen zijn zo verschrikkelijk groot. Hier zit de spagaat hem in de stemverhouding. Als het bijvoorbeeld gaat over dispensatie van oudere spelers in de Eerste Divisie, gaat het om de meerderheid van de stemmen. Als dan alle Eerste Divisieclubs en één Eredivisieclub tegenstemmen, ben je al klaar”, laat Gerbrands vanuit het trainingskamp van PSV in Qatar optekenen in De Telegraaf.

In hoeverre klopt dat? In hoeverre is de sleutel tot beslissingen in de Premier League zoveel anders? ELF Voetbal dook in de regelgeving.

Niet zo heel anders

Ten eerste is het door Gebrands gekozen voorbeeld ietwat irrelevant. In Engeland zitten er geen jeugdteams in de voetbalpiramide en dus hoeven er geen beslissingen op het in Nederland zo heikele punt te worden gemaakt. Bovendien hadden Keuken Kampioen Divisieclubs totaal geen zeggenschap in de veranderagenda die gepresenteerd is in november. Daar mochten alleen Eredivisieclubs over meepraten. Ook het credo van ‘de meerderheid wint’ ging hier niet per se op. Sterker nog: hier gelden heel andere stemverdelingen.

Normaliter moeten bij veranderingen binnen de Eredivisie vijftien clubs het met elkaar eens zijn. Het is onrealistisch dat bij controversiële beslissingen dat aantal gehaald wordt. Daarom is voor de uitkomsten van november dat getal tijdens de vergaderingen naar dertien teruggesteld. Wel diende er een meerderheid te zijn in de drie subgroepen: de top-drie, de subtop en het rechterrijtje. Dus: als zestien clubs voor zijn, maar twee van het drietal PSV/Ajax/Feyenoord tegen, komt er geen verandering.

Hoewel beslissingen makkelijker genomen worden op deze wijze, is het nog steeds een utopie consensus over bijvoorbeeld kunstgras te verkrijgen. Daarvoor is het aantal clubs met een plastic ondergrond simpelweg te hoog en tevens te geconcentreerd in het rechterrijtje van de Eredivisie.

Maar het is zeer de vraag of dat met het Engelse model wél was gelukt. De clubs uit de Premier League kunnen allemaal één iemand benoemen tot hun aandeelhouder in de competitiecommissie. Die komen op geregelde tijdstippen bij elkaar om te vergaderen. Om iets te veranderen, dient twee derde het met elkaar eens te zijn. Dat komt neer op veertien clubs, een heel klein verschil ten opzichte van de Eredivisie.

Als in Nederland een dergelijk systeem zou worden toegepast, is een aantal van twaalf clubs genoeg om een beslissing te forceren. Laat nu zeven clubs in de Eredivisie op kunstgras spelen… Ondanks het bij vlagen vermoeiende poldermodel is het gras bij de buurman niet zoveel groener als Gerbrands beweert.

Wel echter.Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Robert Maaskant volgt Maurice Steijn op als hoofdtrainer van VVV-Venlo'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <