Resultaten x

De laatste keer dat Ajax van Real Madrid wist te winnen

Ajax was gisteren erg dichtbij de overwinning op Real Madrid, maar de Amsterdammers verspeelden vlak voor tijd een resultaat. De laatste keer dat Ajax wel wist te zegevieren tegen de Madrilenen was in 1995. Wie stonden er toen op het veld bij de Nederlandse recordkampioen?
14-02-2019 18:00 door Krist Stoelwinder

Edwin van der Sar

Na een mooie strijd met Stanley Menzo werd Edwin van der Sar in het najaar van 1992 de eerste keeper bij Ajax. Het ijskonijn werd een betrouwbare kracht die ruim zeven jaar lang in Ajax 1 zou keepen. Via Juventus en Fulham belandde hij in in 2005 bij Manchester United. Hij bezorgde de Engelse topclub de Champions League en speelde er zes jaar lang.

Michael Reiziger

Rechtsachter Michael Reiziger was in de jeugd van Ajax altijd een aanvaller, maar werd uiteindelijk omgeturnd tot verdediger. Reiziger werd rechtsback omdat Clyde Wijnhard niet omgeschoold wilde worden. Het legde hem geen windeieren. Reiziger speelde onder andere bij AC Milan en FC Barcelona. Daarnaast kwam hij tot 72 interlands.

Winston Bogarde

Via SVV, Excelsior en Sparta Rotterdam belannde Winston Bogarde op zijn 24e bij Ajax. Daar verdiende hij (naar eigen zeggen) jarenlang te weinig, maar het kwam later helemaal goed.Bij AC Milan, FC Barcelona en Chelsea verdiende hij uiteindelijk een fortuin. Opvallend is dat ook Bogarde bij Ajax werd omgeturnd van aanvaller tot verdediger door Louis van Gaal.

Danny Blind 

Routinier Danny Blind zorgde voor rust achterin in de Amsterdamse defensie. Na zeven jaar Ajax haalde Ajax hem in 1986 naar de hoofdstad en dat was geen domme zet.Hij speelde dertien jaar in Ajax 1 en kon terugkijken op een mooie loopbaan. Als trainer liep het alleen minder goed af. Vooral als bondscoach kreeg hij veel kritiek.

Edgar Davids

Tegen Real Madrid speelde Edgar Davids als een soort libero voor de defensie. De middenvelder die uiteindelijk een wereldtopper zou worden, brak in 1991 door in het eerste van Ajax en maakte in 1996 de overstap naar AC Milan. Vooral bij Juventus werd Davids een grote meneer. Het was niet voor niets dat Pele hem in 2004 opnam in de beste 125 (nog levende) voetballers ooit.

Kiki Musampa

Waarschijnlijk de meest verrassende speler uit de basiself van Ajax tegen Real was Kiki Musampa. De 18-jarige middenvelder stond bekend als een groot talent, maar maakte de verwachtingen nooit helemaal waar. Hij was bijvoorbeeld de enige speler van de basis die nooit international werd. Desondanks kan hij terugkijken op een mooie carrière bij clubs als Malaga, Atletico Madrid en Manchester City. 

Jari Litmanen

Met Jari Litmanen had Ajax in 1995 een absolute wereldtopper als nummer tien. Hij scoorde in zeven jaar Ajax liefst 133 keer in 255 wedstrijden. Litmanen werd bij Ajax een echte publiekslieveling en nam in 1999 met pijn in het hart afscheid. Via FC Barcelona en Liverpool keerde hij drie jaar later terug. Maar de nieuwe Amsterdamse periode liep door blessures uit op een teleurstelling.

Finidi George

De razendsnelle Finidi George was misschien niet de meest aansprekende naam uit de Ajax-voorhoede, maar presteerde prima in de hoofdstad. Na zijn periode bij Ajax voetbalde hij nog bij Real Betis, RCD Mallorca en het Engelse Ipswich Town. Finidi was onderdeel van een geweldige generatie Nigeriaanse spelers, waarmee hij de tweemaal de finale van de Afrika Cup haalde en twee keer het brons pakte.

Ronald de Boer

Bij Ajax dachten ze dat Ronald de Boer net tekort kwam, daarom werd hij in 1991 verkocht aan FC Twente. Maar bij de Tukkers presteerde hij zo goed, dat Ajax hem twee jaar later alweer terughaalde. Het bleek een erg goede zet. De multifunctionele speler bleef de club zes jaar trouw, waarna hij samen met zijn broer vertrok naar FC Barcelona.

Patrick Kluivert

Op 24 mei 1995 bezorgde Patrick Kluivert Ajax met een slim puntertje de Champions League. Het was waarschijnlijk het mooiste moment uit zijn loopbaan. Maar dat betekende niet dat zijn carrière verder weinig voorstelde. Hij was namelijk jarenlang topscorer aller tijden van het Nederlands Elftal met 40 treffers.  Daarnaast presteerde hij in zes jaar FC Barcelona uitstekend met met 123 doelpunten in 259 duels.

 Marc Overmars

Hij wordt anno 2019 geroemd als directeur voetbalzaken bij Ajax, maar Marc Overmars was als voetballer ook een echte wereldtopper. Ajax haalde hem na één seizoen WIllem II in 1992 naar de hoofdstad.Speedy Gonzales maakte ook bij Ajax erg veel indruk, maakte een mooie transfer naar Arsenal en later naar FC Barcelona. Overmars kwam daarnaast tot 86 interlands. 

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <