Resultaten x

De belangrijkste momenten uit de loopbaan van Hakim Ziyech

Vandaag viert Hakim Ziyech zijn 26-jarige verjaardag. Dat is voor ons een mooie aangelegenheid om terug te blikken op de belangrijkste momenten uit de loopbaan van de balvirtuoos van Ajax. Daarmee leiden we je door zijn hele carrière: van zijn doorbraak in Friesland tot magie in München.
19-03-2019 19:00 door Krist Stoelwinder

Doorbraak onder Van Basten

Op 19-jarige leeftijd maakte de talentvolle Ziyech zijn debuut in het eerste van sc Heerenveen.Hij had al vijf jaar in de jeugdopleiding van de Friezen gezeten alvorens Marco van Basten hem zijn debuut liet maken. Hoewel de legendarische oud-spits Ziyech liet debuteren, was hun band oppervlakkig. Onder andere doordat Van Basten zijn pupil zonder uitleg terugzette naar beloften en zijn gebrekkige communicatie in het algemeen. Volgens Volgens Ziyech had zijn doorbraak veel sneller kunnen verlopen als Van Basten het anders zou hebben aangepakt. Desondanks maakte maakte de middenvelder in zijn tweede seizoen grote indruk, waardoor de clubs voor hem in de rij stonden.

Warme band Alfred Schreuder

De strijd ging uiteindelijk vooral tussen Feyenoord en FC Twente. Ziyech voerde met beide clubs gesprekken, maar hij koos uiteindelijk voor het oosten van het land. Hij verklaarde later waarom in gesprek met De Volkskrant: "Bij Feyenoord wilden ze me overal neerzetten, behalve op 10". En dus koos de creatieveling voor FC Twente. Daar kreeg hij te maken met Alfred Schreuder als coach. Zijn band met de oefenmeester was al vanaf het eerste moment goed. Ziyech presteerde fantastisch en scoorde in zijn tweede seizoen 17 keer (!) in 33 wedstrijden. Schreuder benoemde hem tot aanvoerder, maar toen werd hij ontslagen. Ziyech was woest en bekritiseerde clubleding, waarna zijn aanvoerdersband werd ontnomen. 

Marokko boven Nederland

De goede prestaties van Ziyech bij de Tukkers vielen ook bij de bond op. Guus Hiddink selecteerde hem voor de wedstrijden tegen Letland en de Verenigde Staten. Als Ziyech zou spelen, zou hij niet meer geselecteerd kunnen worden voor Marokko. Maar het noodlot sloeg toe en hij raakte geblesseerd. Hiddinks opvolger Daley Blind wachtte met het selecteren van Ziyech en vervolgens sloeg de Marokkaanse bond alsnog haar slag. Hij werd international bij Marokko, maar verrassend genoeg werd hij niet geselecteerd voor de Afrika Cup in 2017 door een conflict met keuzeheer Herve Renard. Het werd uitgepraat en Ziyech kwam al tot 23 interlands waarin hij 12 keer scoorde.

Hard werken onder Bosz

Na zijn goede seizoen bij FC Twente aasde Ziyech op een transfer, maar weinig clubs werden echt concreet. Tot Ajax vlak voor het sluiten van de mark toesloeg. Er heerste paniek in de hoofdstad vanwege de slechte seizoenstart en daarom kreeg Peter Bosz alsnog zijn gewenste versterking. De trainer was meteen duidelijk tegen zijn pupil: hij zag een belangrijke rol voor Ziyech, maar dan moest hij wel keihard werken. Dat deed de aanwinst en met een fenomenale Ziyech haalde Ajax de finale van de Europa League. Tot zijn grote onvrede vertrok Bosz vervolgens naar Borussia Dortmund.

Haat-liefdeverhouding in Amsterdam

Na een goed debuutseizoen waren de verwachtingen hooggespannen. Ziyech presteerde prima, maar leed vaker balverlies dan in het jaar ervoor. Het kwam hem op veel kritiek te staan van een groep supporters. De kritiek werd heviger nadat Ziyech had aangegeven te willen vertrekken. Hij werd regelmatig uitgefloten door een deel van het publiek, terwijl een ander gedeelte hem juist toejuichte. Hij werd wel uitgeroepen tot speler van het seizoen en bleef uiteindelijk in Amsterdam. Dit seizoen lijkt alle kritiek verstomd en laat Ziyech ook in de Champions League zijn kwaliteiten zien. Tegen Real Madrid scoorde hij in beide wedstrijden en tegen Bayern München gaf hij een magische crosspass. Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United denkt aan tijdelijk afscheid van toptalent Tahith Chong'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <