Resultaten x

Peter Bosz won als coach pas drie keer van Ajax - telkens in dienst van Vitesse

Bayer Leverkusen en Ajax nemen het woensdag in een vriendschappelijke wedstrijd tegen elkaar op. Voor Peter Bosz is het een weerzien met de club die hij naar de Europa League-finale begeleidde. Hij heeft wat goed te maken tegen de Amsterdammers.
19-03-2019 17:10 door Cas Broxterman

Bosz stond zestien keer eerder in officieel verband tegenover Ajax. Dat was als coach van De Graafschap (twee keer), Heracles Almelo (zeven keer) en Vitesse (zeven keer). De eerstgenoemde twee dienstverbanden leverden Bosz bar weinig op in duel met de club waar hij later aan het roer zou staan: drie punten in totaal.

Nummer laatst

Knap was het wel. Aan het hoofd van De Graafschap pakte hij op 7 december 2002 een punt tegen Ajax. Zijn ploeg stond toen laatste, terwijl de bezoekers aan kop van de eredivisie gingen. Ajax kwam na zeventien minuten spelen op 0-1 voor via Mido, maar Dave Zafarin veroverde op aangeven van Tim Bakens een punt voor de Doetinchemmers. De Graafschap speelde die wedstrijd in een 4-5-1-systeem. De keer erna dat Ajax en De Graafschap elkaar troffen pakte dat een stuk minder positief uit: het werd 7-1 in de ArenA.

Als coach van Heracles Almelo speelde hij twee keer gelijk tegen Ajax. Hij won nooit. Dat deed hij pas in dienst van Vitesse, waar hij op het oog vergelijkbaar spelersmateriaal voor handen had. Op 2 november 2013, elf jaar na zijn eerste ontmoeting als coach met Ajax, boekte hij de eerste zege. Vitesse won met 0-1 door een doelpunt van Valeri Qazaishvili.

Historisch

Op 18 december 2014 won Vitesse zelfs met 0-4 van Ajax. Dat was een historisch resultaat voor de Arnhemmers. Bovendien betekende het voor Ajax uitschakeling in de achtste finales van de KNVB Beker. Nota bene twee spelers die later voor Ajax zouden uitkomen, maakten het verschil. Bertrand Traoré (twee keer), Zakaria Labyad en Qazaishvili hadden hun aandeel in de score.

Bosz stond op 25 oktober 2015 voor het laatst in een officiële wedstrijd tegenover Ajax. Hij ging met 1-3 ten onder. Een half jaar ervoor was hij nog wel even voor de derde keer te sterk voor de Noord-Hollanders. Uros Djurdjevic maakte in de 85ste minuut de enige treffer van het duel.

 

 Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United denkt aan tijdelijk afscheid van toptalent Tahith Chong'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <