Resultaten x

Dusan Tadic schiet vijftig procent minder vaak op doel dan Luuk de Jong

Het is niet moeilijk om te zien hoe verschillend de spitsen Dusan Tadic en Luuk de Jong zijn. Eerstgenoemde begon het seizoen zelfs nog op de flank. Tegenwoordig scoort hij aan de lopende band als aanvalsleider. Zo vaak als zijn concurrent, een echte spits, voor de topscorerstitel op doel schiet, daar mag hij vooralsnog alleen maar van dromen.
14-05-2019 17:24 door Cas Broxterman

Volgens Transfermarkt.de is de favoriete positie van Tadic linksbuiten. Op die plek maakte hij de afgelopen jaren ook furore, maar dan voornamelijk als aangever. Dit seizoen heeft hij 26 goals op zijn naam staan - twee minder dan Luuk de Jong. Met nog één duel voor de boeg, en Ajax dat laagvlieger De Graafschap treft, ligt de topscorerstitelstrijd open.

Dat heeft alles te maken met de metamorfose die hij dit seizoen ondergaan heeft onder coach Erik ten Hag. Die zag in hem plots een spits. Tadic speelde tot dit seizoen pas één keer in zijn carrière als spits, toen hij nog bij Southampton onder contract stond. Dat was in een kansloos verloren bekerduel met Arsenal. Met nog één wedstrijd op het programma, heeft de Serviër dit seizoen veertien wedstrijden als 'nummer negen' acht zijn naam staan. Hij heeft, als hij weer eens op de flank speelt, ook de smaak te pakken. In de laatste tien wedstrijden voor Ajax loopt hij één op één.

Tadic blijkt, eenmaal voor het doel, zeer doeltreffend. Hij schiet gemiddeld 2,2 keer per wedstrijd op doel in de eredivisie, blijkt uit statistieken van WhoScored. Sallaint detail is dat hij, om op het indrukwekkende aantal van 26 goals te komen, tien penalty's heeft mogen nemen. Concurrent De Jong had voor zijn 28 doelpunten geen enkele strafschop nodig.

Dat heeft automatisch tot gevolg dat de aanvoerder van PSV veel vaker op doel schiet dan Tadic. Sterker nog, De Jong doet gemiddeld 4,4 doelpogingen per wedstrijd. Vijftig procent meer dan zijn concurrent. De Jong manifesteert zich daarnaast als een aanspeelpunt in de spits, die veel (8,9 per wedstrijd) kopduels wint. Tadic blijft, behalve spits, toch vooral een buitenspeler. Die mede vanwege zijn lengte pas gemiddeld 0,4 kopduel per optreden won.

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <