Resultaten x

Waarom het extra bijzonder is dat de Oranje onder 17-meiden in de EK-finale staan

Kan de toekomst rooskleuriger zijn dan dat een lichting in de finale van het EK staat? De Oranje Leeuwinnen kunnen positief vooruitkijken nu de Onder 17-ploeg voor het eerst in de geschiedenis de eindstrijd heeft bereikt.
14-05-2019 21:23 door Cas Broxterman

De prestatie op zich is niet de enige reden waarom het bijzonder is dat Onder 17 het tot de finale van het EK 2019 heeft geschopt. Het heeft onder meer te maken met de ontmoeting met Spanje in de halve finales en de opmerkelijke bijdrage van Nikita Tromp.

Spanje

Dát was een effectieve zege. Spanje had in de halve finale van het EK voor meisjes onder 17 veel meer kansen, maar werd afgestraft door de Nederlandse afvaardiging. Silvia Lloris maakte de enige Spaanse treffer. In de blessuretijd van de tweede helft, welteverstaan. Nederland had daarvoor al drie keer het net gevonden. Spanje had 58 gevaarlijke aanvallen, Nederland 31, blijkt uit statistieken van uefa.com. Spanje had 5 corners, Nederland 1. Spanje dertien doelpogingen, Nederland acht.

Die statistieken zijn niet geheel opvallend, gekeken naar de geschiedenis tussen deze twee landen. Nederland en Spanje kwamen elkaar al twee keer tegen in de halve finale van het EK. In beide gevallen was Spanje te sterk. De Spanjaarden voerden al een aantal jaar een hegemonie op EK's voor meiden onder 17. Het is de eerste keer sinds 2013 dat Spanje niet in de EK-finale staat. Dat zegt genoeg over hoe bijzonder het is dat het Nederland dit keer is gelukt.

Nikita Tromp

Wie de afgelopen twee jaar Oranje-meiden onder 17 zegt, zegt Nikita Tromp. Haar doelpuntenteller staat inmiddels op dertig. Daarmee heeft ze negen goals meer gemaakt dan voormalig Onder 17-topscorer Vivianne Miedema. Ze behoort op dit moment tot de selectie van Ajax, maar wacht daar nog op haar doorbraak in het eerste.

Tromp is tijdens de EK-cyclus van 2019 veruit de productiefste speler van Europa. Ze heeft er zeventien inliggen. De nummer twee op de Europese topscorerslijst, Cornelia Kramer uit Denemarken, scoorde tot dusver tien keer. Tromp deed 31 doelpogingen; elf meer dan Annabel Schasching van Oostenrijk, die daarna de meeste pogingen heeft gedaan.

Nederland onder 17 deed in totaal 204 pogingen, waarvan 103 op doel, en scoorde 45 keer. Op alle gebieden is de ploeg daarmee het verst van de andere Europese deelnemers. Tromp speelt daarin een grote rol, maar staat niet alleen. Ella Peddermors bijvoorbeeld gaf met zes assists de meeste van alle Europese speelsters op dit toernooi.

 

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <