Resultaten x

Wat werd er van het laatste kampioensteam van Ajax?

Woensdag wordt Ajax kampioen. Natuurlijk moeten ze komen opdagen en kunnen ze niet helemaal niets doen, maar het is geen kampioenswedstrijd meer, die bij De Graafschap. Het 34e landskampioenschap is binnen. Het eerste in vijf jaar. Die ploeg haalde het in 2014 met een doodsaaie 1-1 bij Heracles Almelo. Wat werd er van dat elftal?
15-05-2019 07:00 door Jan Willem Spaans

Doelman: Jasper Cillessen

De enige die nu in een grote competitie voor een grote club speelt. Alhoewel speelt, de Gelderse doelman is al jarenlang tweede keus achter Marc-André ter Stegen bij FC Barcelona. Heeft te kennen gegeven te willen vertrekken uit Catalonië om elders eerste keus te worden.

Rechtsback: Ricardo van Rhijn

Waar is het in vredesnaam misgegaan? Soeverein in de kampioensseizoenen, maar daarna werd de Leidse rechtsback nooit meer een schim van zichzelf. Leek op weg naar de Europese top, maar had uiteindelijk Club Brugge als tussenstop. Voorlopige eindbestemming is AZ en zelfs daar maakt hij weinig minuten.

Centrale verdediger: Joél Veltman

Een van de drie spelers van 2014 die vijf jaar later nog steeds of opnieuw in Amsterdamse dienst uitkomt. Er is binnen alle geleidingen van de club respect voor de manier waarop de voormalig aanvoerder zich terug knokte na slopend blessureleed.

Centrale verdediger: Stefano Denswil

In tegenstelling tot Van Rhijn werd Denswil wél een succes bij Club Brugge. De centrumverdediger wist zich nooit écht in de basis van Ajax te knokken en zou daar nu ook te kort voor komen. In het Jan Breydel Stadion is hij een gewaardeerde kracht, vierde hij reeds twee titels en is hij nog volop on de race voor de derde.

Linksback: Nicolai Boilesen

Ook voor de linksachter was dit kampioenschap het hoogtepunt in hun Ajax-tijd. Boilesen zakte het seizoen erop genadeloos door iedere ondergrens. Door een foto met een excentrieke hoed kreeg hij nog de spotnaam Cowboilesen toe. Eind goed al goed: vertrok naar FC Kopenhagen in zijn thuisland en viert daar dit seizoen de landstitel. Keurig.

Middenveld: Daley Blind

De verloren zoon, een echte Amsterdammer bovendien. Makkelijk te vergeten dat Blind in het team van Frank de Boer nog op het middenveld uitkwam. Verliet Ajax voor Manchester United, waarna er prompt een einde kwam aan een serie van vier titels op rij. Nu Blind terug is, zij het als verdediger, is het meteen weer prijs.

Middenveld: Davy Klaassen

Groeide uiteindelijk uit tot de onbetwiste leider van Ajax, ook onder Peter Bosz. De meeste aanvoerders van Ajax vertrekken naar de Europese top, dat lot was Klaassen niet gegund. De veel scorende middenvelder kon niet aarden bij Everton, nu is hij bij Werder Bremen toch nog op zijn bootjes terecht gekomen.

Middenveld; Thulani Serero

De Zuid-Afrikaan was een tijdlang een gewaardeerde basiskracht in Amsterdam, maar verdween vervolgens naar de achtergrond. Om toch iedere week te kunnen voetballen zocht hij zijn heil bij Vitesse. In Arnhem lopen ze weg met de vlijtige middenvelder, hier en daar gaan zelfs transfergeruchten.

Aanval: Lesly de Sa

Zien we hooguit nog eens terug als FC De Avonturiers hem achternazit. De buitenspeler startte het kampioensduel, maar zou na dat seizoen nooit meer voor Ajax uitkomen. Via Go Ahead Eagles en Willem II belandde De Sa in het buitenland. Keerde nog kort terug naar TOP Oss.

Aanval: Kolbeinn Sigthorsson

Had nooit het vereiste niveau voor Ajax. De IJslander werd gehaald op basis van een korte bloeiperiode bij AZ. Wat hij in Alkmaar kon, deed hij later nergens meer. Niet bij Ajax en al helemaal niet bij FC Nantes. Speelt anno 2019 voor AIK Stockholm.

Aanval: Lasse Schöne

Stel Erik ten Hag voor om Lasse Schöne als hangende spits te gebruiken en dikke kans dat hij je minstens aankijkt alsof je hem voorgesteld hebt om met blote handen een schaal lasagne uit een draaiende oven te trekken en die vervolgens stuk te gooien. Vijf jaar geleden was het realiteit, hoe idioot het ook klinkt. De Deen is nu een gewaardeerde middenvelder.

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <