Resultaten x

De vijf Grote Werken van de afzwaaiende Hans Nijland

Vooruit: Hercules kreeg er twaalf en moest onder meer de wereldbol zien mee te sleuren. Hans Nijland met het mythologische figuur vergelijken, hij zou het bespottelijk vinden. Dat is het ook wel een beetje. Nijland is een men zoals wij allemaal, iemand die via Twitter zijn vrouw een fijne vakantie op Ameland wenst. Toch verrichte de uittredend directeur van FC Groningen mooie dingen in het noorden.
15-05-2019 09:00 door Jan Willem Spaans

1. Terug naar de Eredivisie

Weinigen zullen het nog weten, maar Hans Nijland heeft wel degelijk een degradatie op het palmares. De man uit Amstelveen begon in 1996 in het noorden, twee jaar later zakte de FC naar de Eerste Divisie. Na een mislukte poging was het de tweede keer wél raak. Op 28 mei 2000 volstond een gelijkspel in Emmen voor de terugkeer op het hoogste niveau, die uiteraard groots gevierd werd op de Grote Markt. Het mooie toeval wil dat ook de laatste competitiewedstrijd van Nijland bij FC Emmen is.

2. Een bouwer aanstellen

Nog altijd in gebruik als acroniem: GTPV. Er zijn wel honderden combinaties te bedenken voor die vier letters: in werkelijkheid is het kort voor Groningen Thuis, Pressie Voetbal. Bedacht door Ron Jans. Nijland stelde de leraar Duits uit Zwolle in 2002 aan toen er een beroerde start genomen werd. Over degradatie moesten mensen zich bij FC Groningen nooit meer zorgen maken. Toen Jans Groningen in 2010 verliet stond er een subtopper wiens plek in de Eredivisie geen moment in twijfel was getrokken. Sterker: de FC was dichtbij de Champions League-voorrondes gekomen en had zelfs een paar keer UEFA Cup geprobeerd. Onderweg waren er spelers als Luis Suarez en Erik Nevland gepasseerd.

3. Het nieuwe stadion

De groene kathedraal, of de groene hel: kies zelf maar welk perspectief je wilt nemen. Begin 2006 opende in het Groningse Europapark de Euroborg, tegenwoordig Hitachi Stadion. Geen enkel aandenken aan Nijlands periode als directeur zal zo tastbaar zijn als het stadion met ruim twintigduizend plaatsen. Natuurlijk zal er nog wel eens met heimwee teruggeblikt worden op tientallen jaren aan de Zaagmuldersweg, maar het huidige stadion biedt Groningen alle mogelijkheden om zich in de subtop van Nederland te handhaven.

4. De bekerwinst

Het enige dat Nijland vermoedelijk nóg mooier zal noemen dan de verhuizing is de bekerwinst in 2015. Onder Erwin van de Looi, toch niet universeel geliefd onder de aanhang, was het in de finale prijs tegen het PEC Zwolle van uitgerekend Ron Jans. Zowat heel Groningen, stad en provincie, was wekenlang in de ban van de finale in De Kuip die resulteerde in dé hoofdprijs die behaald werd in het tijdperk-Nijland. Het daaropvolgende Europese avontuur is het noemen dan weer niet echt waard.

5. Een passend slot

Ongetwijfeld zal Nijland in het najaar wel eens slecht geslapen hebben. Was de aanstelling van de onervaren Danny Buijs nou een goed idee geweest? De prestaties waren graatmager, zo erg dat het doemscenario van afscheid met degradatie al uit de kast werd getrokken. Dat nooit. Nijland boorde in de winterstop reserves aan voor een echte kwaliteitsinjectie die zijn doel niet gemist heeft. Groningen speelt een uitermate sterk tweede deel van het seizoen en mag zelfs nog hopen op Europees voetbal.

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Racing Club stuurt miskoop Mateo Cassierra terug naar Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <