Resultaten x
#stay-at-home

Tijden van crisis vragen om crisismaatregelen. Voor wie de deur niet meer uit durft of mag: ELF Voetbal is vanaf nu ook per editie online te bestellen. Of, speciaal voor de thuisblijvers, gebundeld in een speciaal stay-at-home-pakket.

Bestaande uit 
- ELF Voetbal 90's Special 
- ELF Voetbal Cult Special 
- ELF Voetbal Clubiconen Special 

binnenland

Welke clubs gingen AZ voor met uitwijken?

Niet ideaal: een heel seizoen je best doen om Europees voetbal te halen en als het zover is, kan je dat niet eens in eigen stadion doen. Het is helaas niet anders voor AZ en de aanhang. Na het instorten van een deel van het dak van hun AFAS Stadion is ADO Den Haag zo vriendelijk geweest de Alkmaarders donderdag in het Cars Jeans toe te laten voor AZ – Mariupol. Een zeldzame, maar geen unieke situatie. Welke clubs deden het ze al na?

13-08-2019 14:00 door Jan Willem Spaans

2017: FC Utrecht in Waalwijk

De laatste Nederlandse club die Europees uitweek was FC Utrecht. Twee jaar geleden speelden de Domstedelingen de tweede voorronde van de Europa League tegen Valletta in het Mandemakers Stadion van RKC Waalwijk. Dit was noodzakelijk omdat de Galgenwaard decor was van het EK bij de dames. Na een 0-0 op Malta maakte Utrecht het karwei ‘thuis’ aan de Akkerlaan keurig af: een goedgevuld stadion zag een 3-1 zege. Onze man die present tekende op die avond weet twee jaar later maar weinig van de wedstrijd. De volgende voorronde kon na een staaltje Spartaanse arbeid wél gewoon in Utrecht worden gespeeld.

2015: Go Ahead Eagles in Emmen

Go Ahead Eagles speelt al honderd jaar in de Vetkampstraat. Letterlijk. En in al die honderd jaar hoefde de Deventer club slechts twee keer Europees te komen opdraven. En nog presteerde rood-geel het om de verbouwing van de Adelaarshorst uitgerekend te plannen in de zomer dat Kowet door het Fair Play-klassement Europa in mocht. Het werd een grote flop. In Emmen werd het treffen met Ferencvaros (1-1) ontsierd door rellen. In Boedapest bleven de stadiondeuren gesloten door wangedrag van de Hongaarse fans, waardoor ook de aanhangers uit Nederland niet binnen mochten. Bovendien ging de return ook nog met 4-1 verloren. Een zuiver geval van jammer.

2011: FC Twente in Arnhem

Een instortend dak was al eerder spelbreker: in 2011 trof soortgelijke rampspoed de Grolsch Veste van FC Twente. Destijds overleed er tragisch genoeg zelfs iemand. Van veel minder belang, maar toch meldenswaardig is dat de Tukkers vanzelfsprekend moesten uitwijken. Net als drie jaar eerder tegen Arsenal werd het Arnhemse GelreDome verkozen tot plaats van handeling. Na één wedstrijd was het eigen stadion weer speelklaar. De overledene die aan het stadion werkte tijdens de instorting heeft tegenwoordig zijn eigen gedenkplaats voor de ingang, een fraaie geste van de club.

1991: Ajax in Düsseldorf

Hooliganisme heeft ook Nederland geteisterd, veel ernstiger dan het nu is. Een van de trieste dieptepunten was het staafincident, waarbij een ‘supporter’ van Ajax een ijzeren staaf op de keeper van Austria Wien gooide. Ajax werd door de UEFA een tijdje uit Europa geweerd en moest de volgende drie Europese thuiswedstrijden op geruime afstand van Amsterdam afwerken. Zo kon het gebeuren dat Ajax in de gouden UEFA Cup-campagne van 1991-92 amper thuis speelde. In het Rheinstadion wint Ajax drie keer en zet zo grote stappen richting de uiteindelijke zege in de finale tegen Torino.
Aanmelden
Advertorial
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
superelf Laatste: Superelf Romano Denneboom: Van Gentenaar via El Ahmadi naar Elia
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <