Resultaten x
#stay-at-home

Tijden van crisis vragen om crisismaatregelen. Voor wie de deur niet meer uit durft of mag: ELF Voetbal is vanaf nu ook per editie online te bestellen. Of, speciaal voor de thuisblijvers, gebundeld in een speciaal stay-at-home-pakket.

Bestaande uit 
- ELF Voetbal 90's Special 
- ELF Voetbal Cult Special 
- ELF Voetbal Clubiconen Special 

binnenland

Interview Jordan Botaka: "Vijftig passes in de rondo is sushi betalen"

Ieder land heeft stadions waar het volgens de overlevering kan ‘spoken’. In Nederland kennen we dat van de Vijverberg en het Cambuurstadion. In Engeland zijn pakweg Millwall, Birmingham City of Leeds United uitbeurten die je niet wil. België kent Antwerp, Standard Luik en… Sint-Truiden. In het lieflijke stadje in Belgisch Limburg staat stadion Stayen. Bijgenaamd: De Hel van Stayen.

13-08-2019 16:00 door Jan Willem Spaans

In alle eerlijkheid: als we zondagmiddag rondlopen is er weinig intimiderends aan. Als dit daadwerkelijk gelijkstaat aan een door Satan geregeerd hiernamaals, kan je de biechtstoel prima overslaan. De tienduizend aanwezigen maken samen minder kabaal dan je op zaterdagmiddag bij een beetje IKEA hoort. En het is nog wel de streekderby met Standard Luik, de gehate grootmacht van net onder de taalgrens. Wel, het vuur moest even aanwakkeren, maar in een verhitte slotfase wordt warempel duidelijk wat er bedoeld wordt. Sint-Truiden wint met 2-1, de eerste punten van het seizoen. Twee mooie goals, bovendien. We spraken na afloop met aanvoerder Jordan Botaka.

Aanvoerder

Het contrast kon amper groter. Vorige week verloor STVV kansloos met 6-0 van Club Brugge. Van een ploeg die voor elkaar door het vuur ging kon niet worden gesproken. Hoe kan dit ineens? “Vorige week zijn we in de media gewoon begraven. Begrijpelijk ook. Je hebt de hele week dat gevoel, daar slaap je niet lekker bij. We zijn allemaal mannen en we wilden het tegenovergestelde laten zien. We hebben ons opgericht, hun zwakke plekken gezocht en gevonden”, aldus Botaka.

Wie zich de frivole aanvaller van Excelsior herinnert, zal nog verbaasd zijn over wie we hier gezien hebben. Botaka verricht voor de Kanaries minstens zoveel verdedigend als aanvallend werk. Natuurlijk zien we af en toe nog oplossingen voor bepaalde situaties die alleen straatvoetballers kunnen uitvoeren, maar een kwartier voor het einde zien we Botaka iets doen waarvoor we in zijn Kralingse jaren meteen de krant hadden gebeld: hij schiet een bal blind de tribune in om het gevaar te doen wijken. “Wat moest, dat moest vandaag. Het ging om de punten en we stonden onder druk. Ik ben volwassener geworden. Bij Excelsior had ik het anders opgelost, maar ik ben blij met de beslissing die ik vandaag heb genomen.”

We zien sowieso een blij man tegenover ons, iemand die van België en Sint-Truiden zijn thuis heeft gemaakt. “Toen ik bij Excelsior speelde kwam ik al meestal in Antwerpen. Het leven bevalt me hier gewoon goed, dit is voor mij thuis. Het voetbal is hier veel fysieker. Dat merkten we in de voorbereiding tegen VVV al, en die ploeg is nog fysiek sterk voor Nederlands. Het niveau hier wordt heel erg onderschat, het is moeilijk om hier iedere week een hoog niveau halen. Als Belgische en Nederlandse clubs tegen elkaar spelen, krijgen de Nederlandse ploegen het moeilijk.”

Japan

Wie Sint-Truiden bezoekt kan het niet ontgaan dat de club in Japanse handen is. Op zondagochtend staan er in Landen, een nietszeggend vlekje op de kaart van Vlaanderen, al verdacht veel mannen met Aziatisch uiterlijk te wachten op de trein richting Sint-Truiden. De persruimte staat vol Japanners, op het shirt staat volop reclame uit het land van de Rijzende Zon. Merkt Botaka daar als speler ook veel van? “Nou ja, je ziet m’n shirtje. Geen wasabi in de kleedkamer, maar degene die vijftig passes in de rondo krijgt moet wel eens de sushi betalen.”

Tot slot heeft Botaka nog een heuse scoop voor zijn bezoek. Een collega was bij de oefenwedstrijd tegen VVV en kreeg te horen dat er besprekingen liepen over een nieuw contract. Hoe zit dat nu? “Nou, weinig  mensen weten het nog, maar ik heb al getekend. Dat is een nieuwe stap voorwaarts. Het wordt een zwaar seizoen, maar dit waren drie heel belangrijke punten.”
Aanmelden
Advertorial
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
superelf Laatste: Superelf Romano Denneboom: Van Gentenaar via El Ahmadi naar Elia
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <