Resultaten x
binnenland

Interview Steven Beacom: “Noord-Ierland is voor niemand bang”

Vind hier de beste Online casinos

Noem vijf spelers van Noord-Ierland. Jonny Evans, Kyle Lafferty, Steven Davis, Will Grigg natuurlijk, maar verder? Geen schande ook: de selectie herbergt veel spelers die hun brood verdienen in Schotland of de lagere Engelse divisies. We spreken hun taal misschien wel aardig in Nederland, maar de ploeg is ons onbekend. Daarom hebben we Steven Beacom van de Belfast Telegraph bereid gevonden tot een Q&A!

10-10-2019 09:00 door Jan Willem Spaans

In Nederland zijn we verbaasd over het Noord-Ierse succes. Hoe kan een land met nog geen twee miljoen inwoners, zonder grote voetbalnamen, voor de derde kwalificatiecyclus op rij zo goed meedoen?

“Het korte antwoord is bondscoach Michael O’Neill en het geloof dat hij zijn spelers geeft. Toen O’Neill werd aangesteld had het land geen hoop. Het voetbalteam was een rommeltje en topspelers vroegen zich af of ze wel mee wilden doen. O’Neill heeft dat helemaal veranderd. Zijn eerste cyclus ging sportief gezien slecht, maar achter de schermen bouwde hij een speciale teamgeest, wilskracht en motivatie in zijn spelers door trainer, maar ook vriend te zijn. Ze wilden winnen voor hem én zichzelf. Richting Euro 2016 raakte het team in een flow die nog niet stopte. Nu verwachten fans dat hun team meedoet om plaatsing voor grote toernooien. Het helpt ook om klassespelers als Evans, Davis en Craig Cathcart te hebben.”

Michael O’Neill zal wel interesse van Britse clubs hebben gehad. Kun je uitleggen waarom hij al zo lang bondscoach wil zijn?

“Michael heeft genoeg aanbiedingen gehad van clubs en landen. Als een grote Premier League-club zich had gemeld, was hij denk ik gegaan, maar wat hij aangeboden kreeg was niet zo verleidelijk als het bondscoachschap. Ook speelt mee dat de bond hem goed betaalt (ruim 800.000 euro per jaar). Verder wil hij graag geschiedenis schrijven voor het Noord-Ierse team en heeft hij interesse in ontwikkelen van jeugdspelers. Hij is een voetbaldier en een zakenman en het zou me niet verbazen als hij ooit directeur van een grote club wordt.”

Is de stemming ondanks de nederlaag tegen Duitsland nog goed?

“De selectie houdt de moed erin, maar het lijdt geen twijfel dat het resultaat tegen Duitsland zwaar viel. Noord-Ierland speelde jarenlang voorzichtig tegen grote landen, ze gokten dan op de counter. O’Neill besloot nu om aan te vallen. Als Conor Washington een van zijn twee kansjes afmaakt, had het misschien nog gewerkt ook, maar Duitsland scoorde na rust twee keer en won. O’Neill en zijn spelers zagen het als een gemiste kans, maar hun spel zette een standaard die behouden moet blijven.”

Hoeveel vertrouwen heeft Noord-Ierland in kwalificatie? Ze zijn vast voor niemand nog bang?

“Er is geen angst meer, tegen niemand. Noord-Ierland houdt van de grote uitdagingen. Ze zullen in Nederland een punt willen, om thuis te winnen. Dat zal het plan zijn. Ze zijn zich er wel van bewust dat Nederland een geweldige ploeg heeft en dat ze dus underdogs zijn. Realistisch gezien, hoewel het nog niet opgegeven wordt, zijn op dit moment de play-offs de beste kans.”

Noord-Ierland krijgt weinig tegengoals, maar scoort ook weinig. Waar ligt het gevaar donderdag?

“Uit dode spelmomenten en de creativiteit van Davis. Gavin Whyte is een soort jokerspeler die ook problemen kan veroorzaken voor de Nederlandse defensie.”

Kun je de startploeg van O’Neill voor deze wedstrijd raden?

“O’Neill houdt ervan om soms te verrassen, dus hier mijn gok: Bailey Peacock Farrell, Michael Smith, Craig Cathcart, Jonny Evans, Stuart Dallas, Paddy McNair, Corry Evans, Steven Davis, George Saville, Niall McGinn, Josh Magennis.”

En tot slot, wil je een gokje wagen op de uitslag?

“Mijn hart zegt 1-1, mijn hoofd 3-1 voor Oranje.”

Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Interesse voor Feyenoord-talent Touré vanuit binnen- en buitenland'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <