Resultaten x
#stay-at-home

Tijden van crisis vragen om crisismaatregelen. Voor wie de deur niet meer uit durft of mag: ELF Voetbal is vanaf nu ook per editie online te bestellen. Of, speciaal voor de thuisblijvers, gebundeld in een speciaal stay-at-home-pakket.

Bestaande uit 
- ELF Voetbal 90's Special 
- ELF Voetbal Cult Special 
- ELF Voetbal Clubiconen Special 

binnenland

Exit Alfons Groenendijk, hoe kon het zo misgaan?

 “Alarm in de Hofstad? Welnee”, publiceerden wij op 4 november jl. Vier weken later moeten we constateren dat de omstandigheden danig veranderd zijn. Twee puntjes uit vier wedstrijden waarin ADO Den Haag toch echt meer had moeten halen, hebben Fons Groenendijk tot een conclusie genoopt. De beschaafde oefenmeester houdt de eer aan zichzelf, zo bleek de maandagochtend na de 4-0 nederlaag bij Heracles Almelo. Hoe kon het zo misgaan?

02-12-2019 11:55 door Jan Willem Spaans

Exit in Overijssel

In zekere zin eindigde de ruim drie jaar, een eeuwigheid naar moderne normen, van Groenendijk op de Haagse bank zoals de periode begon: met een wanprestatie in Overijssel. Op 11 februari 2017 debuteerde de coach op bezoek bij Go Ahead Eagles. In de Adelaarshorst is groen-geel zo slecht als we ze ooit gezien hebben. De 3-1 nederlaag flatteert ADO, dat de lange weg terug uit Deventer als hekkensluiter moet afleggen. Het zal nog een paar weken duren voordat de nieuwe trainer de boel aan de praat krijgt.

Maar eer het draait, staat er geen maat meer op ADO. Dertien punten uit vijf wedstrijden in april 2017 zijn ruim genoeg voor een uiteindelijk comfortabel lijfsbehoud. Groenendijk heeft zijn examen in het Haags Kwartier cum laude gehaald en mag blijven. Dat blijkt een prima keuze: ADO speelt een sterk 2017-18 en eindigt op plaats zeven. Sinds het eind van de jaren ’70 presteerden de Hagenezen slechts één keer beter. Het is weer rustig in Den Haag. De schimmige investeerders raken uit beeld en Groenendijk werkt op zijn manier: correct en het maximale uit zijn groep halend.

Wat volgt is een raar seizoen. ADO neemt in de eerste seizoenshelft een klein beetje afstand van de gevarenzone, maar komt na de winterstop maar niet in een flow. Omdat de onderste drie ook in een slechte periode zitten, blijft de ploeg door nu en dan te sprokkelen uit de penarie. Aan het einde is er voor het derde seizoen op rij een uitstekende reeks waardoor het bijna nog eens lukt om de play-offs om Europees voetbal te lukken. Nét niet.

De Mourinho van Den Haag?

Groenendijk heeft in één teen meer bescheidenheid dan tien José Mourinho’s in al hun lijven samen. Wat hen verbindt is kennelijk het derde (volledige) seizoen. Het gaat mis. ADO begint slap, maar houdt dat veel langer dan normaal vol. Altijd als het nodig was, kwam er wel even een driepunter wat lucht verschaffen. Ze waren nu opgedroogd. De eerste helft uit tegen Feyenoord, wel: zo slecht zagen we een Eredivisieploeg nog niet spelen dit seizoen Vraag is: hoeveel kan Groenendijk worden verweten? Zonder Nasser El Khayati, Wilfried Kanon én Sheraldo Becker deed de selectie een flinke jas uit, zeker ook omdat er op de burelen van het Cars Jeans Stadion niemand in is geslaagd gelijkwaardige vervangers te vinden.

De reacties van de aanhang spreken boekdelen. Supporters van ADO zijn net mensen, en mensen zijn er doorgaans buitengewoon goed in om de trainer de schuld van alles te geven. Het regent bedankjes op de sociale kanalen waar de groen-gele aanhang zich doorgaans roert. De coach twijfelde of hij deze selectie voor de Eredivisie kon behouden. Wij vrezen het ergste voor de kwaliteitsarme groep van dit seizoen. Jeffrey van As heeft een behoorlijk zware klus voor z’n kiezen!
Aanmelden
Advertorial
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
superelf Laatste: Superelf Romano Denneboom: Van Gentenaar via El Ahmadi naar Elia
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <