Resultaten x
binnenland

Wat is er met Manchester City aan de hand?

Elf werd veertien. Manchester City staat nog voor de kerst al veertien punten achter koploper Liverpool. Een derde landstitel op rij lijkt enorm ver weg. Pep Guardiola gooide de handdoek al in de titelrace, de bookmakers zien de ploeg van 198 punten in twee seizoenen hoogstens nog als outsider. Wat is er allemaal aan de hand? We bespreken de oorzaken.

09-12-2019 12:00 door Jan Willem Spaans

De lat ligt wel erg hoog

In de resterende 22 wedstrijden zijn nog 66 punten te veredelen. Manchester City heeft er nu 32. De rekensom leert ons: alleen als ze de rest van dit seizoen niets meer laten liggen, halen ze 98 punten, precies even veel als vorig seizoen. Die nuance moet zeker gemaakt worden. We kijken nog steeds naar een goede ploeg, die op zijn dag zelfs de beste teams in Europa van het veld kunnen spelen. Het onoverwinnelijke is er alleen af. Combineer dat met Liverpool dat prestaties neerzet die alleen City zelf eens neerzette, en het lijkt misschien wel erger dan het is.

Pep weigert zich aan te passen

Met boter en suiker in de val. Pep Guardiola had duidelijk geen zin in huiswerk na de wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers, want hetzelfde gebeurde hier. Alleen sneller: nu was het al voor rust 0-2. Manchester United had de bedoeling om met snelle aanvallers te counteren. De watervlugge Daniel James kon keer op keer een lastpost zijn voor Angeliño – de linksback lijkt dit niveau gewoon niet aan te kunnen, zeker niet in een ploeg zo aanvallend als deze. Manchester United had een xG van 1,63, zo hoog komt zelden voor bij bezoekers in het Etihad Stadium. United bleef maar kansen opstapelen. Wie in tien jaar tijd voor een half miljard euro aan verdedigers koopt, mag niet op meer tegendoelpunten staan dan pakweg Sheffield United.

De ploeg is uit balans (mede door blessures)

Ondanks de enorme transferuitgaven, is de ploeg ook simpelweg niet in balans. Het middenveld van Guardiola heeft maar één ankerspeler: Fernandinho. De Braziliaan moet momenteel alleen ook achterin bijspringen omdat er niemand is. Samen met John Stones, een degelijke maar geen uitblinkende verdediger en naast dus Angeliño, de linksback die het niveau niet aan kan. Zet daar doelman Ederson achter, een sluitpost die zelden punten pakt, en je hebt een ploeg in twee delen. Voorin druipt de klasse eraf met de beide Silva’s, Kevin de Bruyne en de opgeleefde Raheem Sterling. Naar achter is het simpelweg niet goed genoeg. Het zou een verschil maken als Aymeric Laporte centraal achterin weer terug kan komen en Fernandinho het middenveld vergrendelt. Maar: mag een ploeg met zoveel geld zich door één blessure zo laten gijzelen:?

Pech

Er is ook een deel pech bij. Niet zaterdag, dat kun je onder het kopje naïviteit steken, al beweren statistieken rondom doelpuntverwachtingen dat City de wedstrijd had moeten winnen. Vorige week is een ander verhaal: de 2-2 in Newcastle was zeker deels ongelukkig. De thuisploeg kreeg amper een kans, zelfs geen schietkansen, maar scoorden bijna per ongeluk toch twee keer waardoor het dominante City met een punt genoegen moest nemen. Dat zijn dingen de je vaker ziet: zodra ploegen een stukje minder goed gaan voetballen, laat het geluk ze ook in de steek  - vorig seizoen had Jonjo Shelvey vast niet zo’n wereldgoal gemaakt. Aan Guardiola de keuze: koppig volhouden en hopen op triomf, of het roer om?

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <