Resultaten x
binnenland

Waarom 2020 het spannendste Eredivisiejaar ooit wordt

Week drie, 2020. We kunnen op één hand tellen hoeveel nachtjes het nog slapen is voordat de Eredivisie weer uit de winterslaap komt. Vrijdagavond brengen PEC Zwolle en FC Utrecht de bal weer aan het rollen. Nog zestien speelrondes en we weten wie er in de prijzen vallen wie het volgend jaar een niveau lager mag proberen. Op deze januarimaandag gaan we vol optimisme kijken waar we ons allemaal op mogen verheugen!

13-01-2020 12:00 door Jan Willem Spaans

Spannende degradatiestrijd

Niet alleen omdat RKC Waalwijk de afgelopen weken aardig voetbalde, maar belangrijker: er vliegen voor het eerste twee ploegen rechtstreeks uit de Eredivisie. Zodoende moet naast RKC ook ADO vrezen, maar ook in bijvoorbeeld Sittard, Venlo, Emmen, Zwolle en misschien zelfs Enschede moeten ze zich zorgen maken.

Circus Pardiola

Alan Pardew, liefkozend Pardiola, komt op tournee! ADO zocht iemand om de ploeg voor de Eredivisie te behouden en kwam uit bij de Engelsman, in het verleden werkend bij o.a. Newcastle United en bekend geworden door o.a. een dansje en een vreselijke fopduik. Hij huurde al wat Engelse spelers: het belooft hele leuk te worden. Ook vrolijk maakt ons dat Hans de Koning terug is, en wel bij VVV-Venlo.

Een echt titelgevecht?

Hangt van de gunsten van AZ af. Samen met Ajax moeten de Alkmaarders de Nederlandse eer in Europa hooghouden, maar ook de kampioensschaal wordt in Noord-Holland verdeeld. Ajax is favoriet met drie punten voorsprong en een bredere, kwalitatief ook betere selectie. Als AZ echter zo voort doet als voor de winterstop, zal Ajax niet kunnen weglopen van een steeds winnend team. Voor in de agenda: 1 maart, Ajax – AZ. Daarnaast is het dus hopen dat Ajax Getafe verslaat en dat AZ kan winnen van LASK Linz.

Hoe ver komt Willem II?

Dé revelatie is Willem II. Met een kleine selectie heeft Adrie Koster er in de eerste seizoenshelft het maximale uitgepeurd: plek vier is het voorlopige resultaat. In tijden van de BeNeLiga-discussies, waarin zes clubs zich duidelijk lijken te profileren (Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, FC Utrecht en Vitesse), zou het verfrissend zijn als de Tilburgers zich doodleuk plaatsen voor Europees voetbal. Ook benieuwd zijn we naar sc Heerenveen: de Friezen tonen eindelijk weer eens een stijgende lijn op het veld. Kunnen zij iets uitrichten?

Eerherstel voor PSV en Feyenoord?

Waar spelen PSV en Feyenoord nog voor? Eerherstel, de beker en een lange vakantie. Zowel in Eindhoven Rotterdam is Europees voetbal het absolute minimum, als het even mag ook graag zonder de vermaledijde play-offs: dat betekent laat klaar en heel vroeg weer beginnen, ergens in een onherbergzaam oord. Als de ploegen hun niveau halen, zit er wie weet nog een kansje voor plek twee in, als AZ zou instorten. Goed om te weten: de bekerwinnaar gaat dit seizoen meteen naar de groepsfase van de Europa League.

Gaan PEC Zwolle en FC Twente groeien?

Je kunt de Eredivisie grofweg in drie stukken hakken: de bovenste zes spelen om de prijzen, de middelste zes om Europees voetbal en de onderste zes om lijfsbehoud. Eigenlijk wisselt dat nooit zoveel. PEC heeft al jaren geleden de ambitie uitgesproken om een sprong te maken: extra investeerdersgeld moet daarbij helpen, alsook zeer lage stadionlasten. Alleen op het veld wil het nog niet lukken voor de Blauwvingers. FC Twente heeft hetzelfde probleem: na de promotie moeten de roodhemden gewoon weer in de middenmoot mee gaan doen qua budget, maar op het veld zien we het nog niet terug. Misschien in 2020!

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <