Resultaten x
binnenland

Wat als Myron Boadu topscorer van de eredivisie wordt?

Nog veertien duels te gaan, gedeeld topscorer van de eredivisie... Het is helemaal niet ondenkbaar dat Myron Boadu aan het eind van het seizoen de meeste doelpunten van de competitie heeft gemaakt. Maar wat zou het betekenen als een 19-jarige de competitietopscorer is?

27-01-2020 16:54 door Cas Broxterman

Boadu moet vooral nog heel vaak gaan scoren, wil hij zichzelf groots in de geschiedenisboeken spelen. De teller staat momenteel op twaalf, net als bij gedeelde topscorers Bryan Linssen en Cyriel Dessers. Met zijn leeftijd is hij in de huidige topscorerslijst een uitzondering, maar in het verleden waren er sterren met meer kruit in hun schoenen. Wim Kieft is van hen degene met de meest bijzondere prestatie.

De spits was in het seizoen 1981/82 32 keer trefzeker in de eredivisie. Kieft moest toen nog twintig worden. Ineens was hij degene die van alle Europese competities de meeste goals maakte. Zijn scoringsdrift leverde hem een aardige carrière op, onder meer in Italië bij Pisa en Torino. Kieft schopte het tot 43-voudig international.

Wordt Boadu topscorer, dan is hij ongeacht het aantal in elk geval de jongste eredivisie-topscorer na Kieft. Hij laat dan Ronaldo (20), Marco van Basten (20), Memphis Depay (21) en Romario (21) achter zich. Zij waren alle drie twintig jaar of ouder toen zij de meeste doelpunten van de Nederlandse competitie maakten. Boadu zal zijn twintigste verjaardag hoe dan ook pas in het volgende eredivisie-seizoen maken.

Aftroeven

Om zich tot de productiefste speler van de eredivisie te kronen, moet Boadu de nodige spelers aftroeven. Vorig jaar nog vochten Luuk de Jong en Dusan Tadic op grote afstand van de rest hun topscorersstrijd uit. Momenteel ligt het allemaal veel dichter bij elkaar. Naast Steven Berghuis (Feyenoord, elf goals) zijn er drie spelers met tien doelpunten: Quincy Promes, Vangelos Pavlidis en Oussama Idrissi, die de strijd nog spannend kunnen maken.

Saillant detail: was Donyell Malen nu nog fit geweest, zou hij zich als 21-jarige nog in het rijtje jonge topscorers kunnen voegen. Maar de PSV'er is langdurig geblesseerd en daardoor blijft zijn teller op elf goals staan. Het woord is nu aan generatiegenoot Boadu. Getuige zijn doelpunt afgelopen weekend is de jongeling nog lang niet uit gescoord.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <