Resultaten x
#stay-at-home

Tijden van crisis vragen om crisismaatregelen. Voor wie de deur niet meer uit durft of mag: ELF Voetbal is vanaf nu ook per editie online te bestellen. Of, speciaal voor de thuisblijvers, gebundeld in een speciaal stay-at-home-pakket.

Bestaande uit 
- ELF Voetbal 90's Special 
- ELF Voetbal Cult Special 
- ELF Voetbal Clubiconen Special 

binnenland

Wat is er nou precies gebeurd bij Manchester City?

Vind hier de beste Online casinos

Je kunt in dit land ook nooit eens rustig een potje in de Eerste Divisie gaan volgen. Vrijdagavond rond half acht ontploft ineens het volledige voetbaldeel van het internet. Vlak voor FC Volendam en Telstar de vissersderby aftrappen luidt het nieuws: Manchester City wordt een tijdje uit Europa geweerd. De belangrijkste antwoorden op de belangrijkste vragen hieronder.

17-02-2020 13:00 door Jan Willem Spaans

Wat is de precieze straf?

Vanwege ‘ernstige schending’ van de UEFA-regels omtrent Financial Fair Play wordt Manchester City in de seizoenen 2020-21 en 2021-22 geweerd uit de Europa League en de Champions League. Bovendien krijgt City een boete van dertig miljoen euro.

Wat is ‘ernstige schending’?

Een aantal betalingen verbergen. Het motief daarvoor? Financial Fair Play houdt vooral in dat investeerders de club niet al te veel geld mogen toestoppen. De enorme sponsordeal van Etihad met het shirt, stadion en jeugdopleiding is goed voor 67,5 miljoen pond per jaar. Dat bedrag riep altijd al vragen op. Er zijn e-mails uitgelekt waaruit blijkt dat het sponsorbedrag grotendeels uit de zakken van sjeik Mansour, de clubeigenaar, komt. Dat mag niet. Het onderzoek van de UEFA loopt al jaren en werd onder meer geleid door de overleden Belgische politicus Jean-Luc Dehaene. ‘One down, six to go’, was de uiterst stijlvolle e-mail van huisjurist Simon Cliff toen Dehaene overleed. Na vijf jaar heeft de UEFA toch teruggeslagen.

Is dit het einde van de zaak?

Forget it. Manchester City is vanaf het begin tegenstander van Financial Fair Play geweest: door aangewezen te zijn op eigen middelen kunnen ze normaal gezien niet mee met topclubs in binnen- en buitenland. Op de clubwebsite verscheen al snel na het vonnis een regelrechte oorlogsverklaring aan de UEFA. Dit gaat naar het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS). Uitspraak moet gedaan zijn vóór juli om de Europese verbanning goed uit te kunnen voeren. City gaat naar het CAS met één doel: vrijspraak. Ze vinden dat ze niets verkeerd hebben gedaan.

Komt er nog meer naderend onheil?

De Premier League heeft ook een systeem rondom financiële regels – als de UEFA om de tuin geleid is door gesjoemel met sponsorinkomsten, geldt dat automatisch ook voor de Premier League. De competitie maakte vorig jaar al bekend dat ze een onderzoek gaan instellen. Over de mogelijke sancties is nog niets bekend, maar speurneuzen hebben al uitgezocht dat puntenaftrek mogelijk is. Ook met terugwerkende kracht, waardoor sommige van de landstitels wellicht gevaar zouden lopen. Het is, kortom, heel slecht nieuws voor de club. Vergeet niet: om terug te keren in Europa moeten de boeken wél kloppen, en dat zonder de slordige honderd miljoen euro die City jaarlijks in Europa verdient.

De een z’n dood?

Oh jazeker, ook dat principe gaat op. Er is geen reden om te veronderstellen dat de UEFA de Europese plek van City aan een ander land gaat geven, waarvoor het meest logische is om de nummer vijf van de Premier League de Champions League in te sturen. Op dit moment is dat Sheffield United, hetgeen de sensatie vervolledigt. Als spelers kwaad willen, kunnen ze misschien zelfs transfervrij worden op gronden dat hun werkgever de boel belazerd heeft. Verwacht hoe dan ook dat sterspelers willen vertrekken naar clubs die wél Europees spelen.

Risico voor de UEFA?

Dit wordt hoog spel. Heel, heel hoog spel. Als de UEFA op basis van duidelijke bewijzen, de e-mails met het probleem zijn in bezit van Der Spiegel, deze veroordeling niet gehandhaafd ziet, opent dat de deur voor meer van zulke praktijken. En wat als het wel lukt en City gaat tijdens de Europese absentie lekker over de wereld toeren? Gaat de FIFA dan misschien een competitie opzetten? Het is niet zonder risico.

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
jukebox Laatste: De Jukebox: Damil Dankerlui (Willem II)
superelf Laatste: Superelf: Maceo Rigters, Amsterdamse EK-held
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <