Laatste nieuws
22.25'UEFA luistert naar vurige Koeman: Oranje mag met meer dan 23 spelers naar EK'
22.22'Bod van 200 miljoen op Yamal', nieuwe ploeggenoot voor Messi
22.20'PSV'er Dest scheurt voorste kruisband en komt heel 2024 niet meer in actie'
22.20Zware klap voor Sergiño Dest: PSV’er hele jaar niet meer in actie door zware knieblessure
22.14PSG denkt zeer waardevolle troef in handen te hebben om Yamal in te lijven
22.05Groot drama voor Sergiño Dest: linksback komt in 2024 niet meer in actie
21.53'Vrees wordt werkelijkheid: PSV-back Dest dit kalenderjaar niet meer in actie'
21.50Serieuze blessure Dest lijkt PSV'er ook de rest van 2024 te kosten
21.44Feyenoord-brandblusser vreest voor toekomst: 'Gaat het een andere keer echt mis?'
21.38MVV gaat in moeilijke tijden samenwerken met lokale verlossers
21.35Incident met doelman Günok meest opvallende moment in bekerclash Besiktas
21.33Van den Brom heeft aanbieding gedegradeerd Vitesse op zak: 'Ik ben nu aan zet'
21.30Bliksemstart: Trossard laat titelkandidaat Arsenal direct juichen tegen Chelsea
21.27'Twee Premier League-spelers aangehouden op verdenking van verkrachting'
21.20Emanuelson ziet Ajax-'target' liever niet terugkeren: 'Hij is geweldig, bezeten'
21.08Feyenoord en Liverpool-target Slot staan pers niet te woord voor duel met Go Ahead
21.02Slot matcht met Liverpool: 'Feyenoord en Liverpool dezelfde type clubs'
20.56Driessen snapt lofzang Slot op Feyenoord niet: ‘Alleen tegen Ajax geweldig’
20.55De Boer enthousiast door Slot-nieuws: 'Fantastisch voor Nederlands trainersgilde'
20.55Henderson en Berghuis terug op trainingsveld bij Ajax, Conceição definitief weg
20.40Wild gerucht uit Engeland: Ajax praat over terugkeer Kroes en kiest gelijk trainer
20.36Praat mee op VP: Lazio - Juventus
20.31Bij Ajax vertrekkende Conceição heeft doel bereikt: 'Dankbaar'
20.27Ajax ziet Francisco Conceição niet meer terug: aanvaller voor 10 miljoen verkocht aan FC Porto
20.25Optie gelicht: huurling van 10 miljoen keert niet terug bij Ajax
20.20Ten Hag bijt woest van zich af naar aanwezige pers op persco: 'Schande van jullie'
20.10Conceição laat Ajax definitief achter zich: FC Porto licht koopoptie
20.06Ajax ziet Conceição niet meer terug in Amsterdam
20.06John van den Brom ontvangt officiële aanbieding van Vitesse
20.00Praat mee op VP: Arsenal - Chelsea
19.59Veiling 'servet-contract' van Messi stopgezet
19.58'Vitesse luistert naar oproep oud-trainer en doet aanbieding voor volgend seizoen'
19.56Liverpool legt eerste contact met Arne Slot, maar Feyenoord weet van niets
19.47FCUpdate in het kort: Bayern kan nóg een trainer van verlanglijst schrappen
19.37Te Kloese en Feyenoord weten nog niets van interesse in Slot: 'We wachten het af'
Resultaten x
binnenland

Interview Tom van Weert: “Het leven in Aalborg is goed”

Vind hier de beste Online casinos

Bij de hervatting van de Deense competitie was Tom van Weert (29) nog geschorst, maar komend weekend mag hij eindelijk weer in wedstrijdverband voetballen. De aanvaller van Aalborg BK heeft met zijn ploeg nog veel om voor te spelen, want in de competitie mag de club zich opmaken voor de play-offs om het kampioenschap en daarnaast is bekerwinst nog een reële optie.

02-06-2020 11:00 door Tim Beck

Van Weert klinkt maandagmiddag opgewekt aan de telefoon. Niet gek, want een halfuur eerder heeft directe concurrent Randers FC verloren. Met drie punten voorsprong en een beter doelsaldo kan Aalborg BK de zesde plaats in de laatste reguliere speelronde haast niet meer ontgaan. Van Weert verduidelijkt: “Die plek geeft recht op de play-offs om de bovenste plaatsen en de nummers drie tot en met zes liggen vrij dicht bij elkaar. Het is eenzelfde systeem als in België. Met als verschil dat je in Denemarken je puntenaantal behoudt. We zullen geen kampioen meer worden, want FC Midtjylland steekt erbovenuit dit seizoen. Zonder spectaculair te zijn, maar ze zijn heel stabiel.”

Nummer twee FC Kopenhagen ligt eveneens vrij ver voor, waardoor Aalborg BK zal moeten strijden om de derde plaats. “Europees voetbal zit er nog voor ons in. Via de play-offs, maar ook via de beker. Zondag moeten we voor de competitie tegen Aarhus GF en de woensdag erna moeten we ook in de halve finale van de beker tegen ze. De andere halve finale is tussen op papier mindere ploegen. Het is een mooie kans om Europees voetbal veilig te stellen en een prijs te pakken. De ontlading zal anders zijn in een leeg stadion, maar het is wel een prijs.”


Pure hagelslag

Waar onder meer Ajax, PSV en ADO Den Haag in Nederland de competitie dolgraag wilden eindigen, is Van Weert wat blij dat de Deense competitie is hervat. “De eerste paar weken heerste er twijfel, maar in Denemarken is er snel een plan gemaakt mocht het virus indammen. Er lag een draaiboek klaar waarbij het risico op besmetting minimaal is. De regering vond het een goed plan en dus konden we al snel met een frisse blik kijken naar de toekomst. We konden begin april al in groepjes trainen en drie weken later zijn we met de hele ploeg het veld opgegaan.”

De voormalig-spits van FC Den Bosch, Excelsior en FC Groningen heeft het naar zijn zin in Denemarken. Hoewel hij wel even moest wennen aan de fysieke manier van spelen nadat hij in 2018 de stap zette naar Scandinavië. “In Denemarken heb je zo’n acht ploegen die willen voetballen, maar daaronder is het puur overleven. Je hebt geen RKC, dat weinig punten pakt maar wel probeert te voetballen. In Denemarken spelen ze lange ballen en is een inworp net over de middellijn al reden om de bal voor de pot te slingeren. FC Midtjylland en FC Kopenhagen zijn gelijkwaardig aan Feyenoord en AZ en de vier ploegen daaronder zijn te vergelijken met sc Heerenveen en FC Groningen, maar over het algemeen is het verschil in niveau groter in Denemarken.”

Bij Aalborg BK komt Van Weert de nodige ex-spelers uit de Eredivisie tegen. Rasmus Thelander (Vitesse), Kasper Kusk (FC Twente) en Lucas Andersen (Ajax) bijvoorbeeld. “Lucas maakt bij ons het verschil en is onze topscorer. Met hem kan ik Nederlands spreken. En dan is er nog Kasper Bøgelund, die masseur is bij ons. Hij heeft jarenlang voor PSV gevoetbald en spreekt de taal nog vloeiend. Hij vertelt weleens verhalen van vroeger. Zo heeft hij gespeeld met Ernest Faber, die ik als trainer bij FC Groningen heb meegemaakt. Als ik terugga naar Nederland moet ik altijd pure hagelslag meenemen voor Kasper. Daar kijken de Deense spelers gek van op. In de zomer waren we op trainingskamp in Nederland en toen zeiden ze: wat is dit? Boter en chocola op je brood...”

Spanje

Hoewel Nederland en Denemarken volgens Van Weert op elkaar lijken, kan hij zo nog een aantal verschillen oplepelen. “Het is wellicht een beetje generaliserend, maar ik heb gemerkt dat Nederlanders mondiger zijn. De trainer heeft in Denemarken meer aanzien en tegen hem ga je dan ook niet in. In Nederland gaat het er verbaal feller aan toe op de training. Meer discussies en ruzietjes. Verder is het leven in Denemarken rustiger. Ik woon in Aalborg. Een stad, maar toch is het niet druk. Het leven in Aalborg is goed, maar er is wel een groot verschil tussen de zomer en winter. Van oktober tot en met maart is het om vier uur ‘s middags al donker en waait er constant een ijskoude wind.”

Van Weert heeft nog een contract tot de zomer van 2021 bij Aalborg BK. Zowel een langer verblijf in Denemarken als een terugkeer naar Nederland sluit hij niet uit, maar de Brabander heeft meer wensen. “Denen verschillen qua levenswijze niet veel van Nederlanders. Ik zou graag nog een écht avontuur aangaan. Naar een land aan de Middellandse Zee of een land als Zuid-Afrika, de Verenigde Staten of Australië. Maar ik kan wel zeggen: ik wil graag naar Spanje, maar het moet wel mogelijk zijn. Hoeveel Nederlanders spelen er nou in Spanje? We gaan wel zien hoe het loopt.”




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <