Laatste nieuws
11.05Noodlijdend Vitesse kan nog eens twee potentiële levensaders doorstrepen
11.00VP-voetbalkantine: 'Koeman moet een fitte Brobbey altijd meenemen naar het EK'
10.55‘Werkelijk gehele Engelse top jaagt op dezelfde middenvelder van 70 miljoen’
10.52'Bayern moet trainerszoektocht voortzetten na nieuws van Duitse bond'
10.50Bild: Nagelsmann heeft toekomstkeuze gemaakt, deal slechts een 'formaliteit'
10.46Tigres-doelman tovert laserpen tevoorschijn en krijgt megaschorsing
10.45Argentijnse doelman krijgt megaschorsing na opmerkelijke actie op tribune
10.45Arsenal wil competitiegenoot beroven van topspits; prijskaartje van 116 miljoen
10.31Hummels en de 'boeren' uit Duitsland slaan keihard terug naar Premier League
10.30Brugge woest na bereiken halve finale: 'Zielig en triest dat dit niet mogelijk is'
10.23Koopmeiners geroemd door Italiaanse media: 'Hij stopt nooit'
10.13Wouter Goes koos na kritiek van Ajax zelf voor vertrek naar AZ: ‘Kwam hard aan’
10.05Martínez haalt Lille bloed onder nagels vandaan, maar mag na 2x geel blijven staan dankzij regel die niemand kent
10.00Hoe De Kuip het strijdtoneel van de bekerfinale werd: 'Inmiddels een traditie'
09.59'Ellende' bij NEC lijkt voorbij: 'Snap dat niet zoveel mensen naar ons keken'
09.51Lichtpuntje van Ajax spreekt ambities uit: 'Mee naar het EK is een droom'
09.35Club Brugge-voorzitter haalt keihard uit: 'We zijn een heel onprofessioneel voetballand'
09.35Dumfries en Frimpong als voorbeelden: 'Daar kijk ik wel naar op'
09.30Gouka ziet verschil bij Feyenoord: 'Beker niet nodig om seizoen te redden'
09.20Brobbey droomt van doelpunt op het EK en schat zijn eigen transferwaarde
09.20Brobbey schat eigen transferwaarde: 'Na het EK? Tachtig miljoen euro'
09.16Liggen Ajax en Feyenoord te slapen? ‘Het niveau van die twee clubs kan ik aan’
09.10Belgische media zien Feyenoord als goede voorbeeld voor Club Brugge
08.56Buitenspel: De Roon komt met creatieve post op social media na verrassing
08.55De Roon viert uitschakeling Liverpool met verwijzing naar populair tv-programma
08.47Meijer lovend over 'nieuwe special one': 'Heeft die jongens gehersenspoeld'
08.35Extra Champions League-ticket naar Italië, ook Duitsland mag hopen
08.33Franse media schrijven over 'beul': 'Een grappenmaker of provocateur'
08.26‘Lullo’ De Roon krijgt lachers weer op zijn hand met creatie op social media
08.09Klopp heeft een zorg minder: 'Godzijdank niet mijn probleem meer'
07.58Quiz KNVB Beker | Wat weet jij van de finalisten Feyenoord en NEC?
07.54De Roon na plaatsing voor halve finale Europa League: 'Dan is het hopen...'
07.47Geïmponeerde Romano zet topclubs op scherp met post over Oranje-international
07.45België vreest in aanloop naar EK: sterkhouder valt geblesseerd uit
07.39Goes reageert op 'verrassing' bij Ajax: 'Dat kwam hard aan'
Resultaten x
binnenland

Interview Arvid Smit: 'Alles bevalt erg goed bij de Oranje Leeuwinnen'

Vind hier de beste Online casinos

Arvid Smit speelde tijdens zijn loopbaan onder meer bij Telstar, De Graafschap en Willem II. Inmiddels richt hij zich op de Oranje Leeuwinnen, waar hij als assistent fungeert van bondscoach Sarina Wiegman. ELF Voetbal besloot de 39-jarige oud-profvoetballer te bellen. Deel 2 over onder meer zijn eerste maanden bij de Leeuwinnen, een bijzonder afscheid bij RKVV DEM, de Olympische Spelen en zijn toekomstplannen in het trainersvak.

23-06-2020 09:00 door Bob van Dijk

IJmuiden > Zeist

Eerder dit seizoen begon Smit plotseling aan een bijzonder avontuur bij de Oranje Leeuwinnen. "Ik was bij Telstar assistent van Andries Jonker", vertelt hij in gesprek met ELF Voetbal. "Het seizoen was al begonnen en we draaiden best goed. Uiteindelijk werd ik gebeld om met de KNVB in gesprek te gaan. Zij waren op zoek naar een vervanger van Michel Kreek. Naast Arjan Veurink wilden ze graag nog een assistent hebben. Andries en Sarina kennen elkaar goed en hebben ook over mij gesproken. Hij heeft dus ook een positieve rol gespeeld in deze kans."

"Toen bleek dat ik degene was die de KNVB zocht, ben ik vanaf de eerste dag aangesloten. Dat was natuurlijk wel even wennen. Toch waren er weinig nieuwe gezichten. Ik kende veel namen al van het EK en WK, waar de Oranje Leeuwinnen goed hebben gepresteerd. Daar heb ik ze als liefhebber van voetbal en Oranje ook gevolgd. Toen het belletje van de KNVB kwam, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Ondanks dat ik het ontzettend goed naar mijn zin had bij Telstar, wat toch mijn cluppie is."

Smit tijdens een training van Telstar.

Professioneel 

Inmiddels heeft Smit zijn eerste maanden bij de KNVB achter de rug. "Ik heb snel gemerkt dat alles erg professioneel is. De faciliteiten zijn aanwezig en er is een enorme drive om te presteren. Daarnaast is er een groot saamhorigheidsgevoel en dat bevalt mij enorm. De afgelopen maanden heb ik geprobeerd veel bij te leren. Ik ben de Eredivisie volledig gaan volgen en ben ook naar het buitenland geweest. Zo heb ik bijvoorbeeld vier dagen in Los Angeles doorgebracht om daar wedstrijden van de CONCACAF Cup te bekijken."

"Veel Leeuwinnen spelen op dit moment in een buitenlandse topcompetitie, maar het is ook fijn om te zien dat veel dames nu terugkeren naar de Eredivisie. Die competitie is van een goed niveau. Ik merk echt dat het weer gaat kriebelen. In andere landen gaan ze weer beginnen met voetballen dat willen wij ook. Het liefst natuurlijk wel onder andere omstandigheden en met publiek. Ik ben blij dat ik in november meteen ben aangesloten bij de groep en de afgelopen maanden zijn me erg goed bevallen."

Verkleedpartij

De oud-voetballer nam halverwege het seizoen ook afscheid van RKVV DEM, waar hij de afgelopen jaren zeer succesvol was als hoofdtrainer. "Alle spelers kwamen de laatste training verkleed als vrouw het veld op. Ik vroeg me op een gegeven moment al af waar ze bleven, aangezien we duidelijke afspraken hadden over het tijdstip dat iedereen op het veld moest staan. Eerlijk gezegd had ik er helemaal niet over nagedacht dat de spelers iets wilden doen. In eerste instantie is iedereen de training verkleed begonnen. Daarna heb ik ze weer naar binnen gestuurd om even om te kleden. Ik vind dat soort voetbalhumor wel mooi."

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen de mannen en vrouwen, zo heeft Smit gemerkt. "Het mannenvoetbal en vrouwenvoetbal kun je niet met elkaar vergelijken. Het krachtsverschil qua snelheid en power is groot. Op de vlakken van techniek en tactiek heeft het vrouwenvoetbal zich enorm ontwikkeld. De professionaliteit is bij de vrouwen echt uitstekend, dit zijn allemaal topsporters. De saamhorigheid is groot en deze ploeg werkt hard voor zichzelf en elkaar. Maar humor is bijvoorbeeld ook een onderdeel van het vrouwenvoetbal. Qua omgang is dit een echte groep. Ze denken samen na en komen zo tot oplossingen. Bij de mannen is dat vaak wat minder."

Oortje

Eind 2019 maakte Smit zijn 'debuut' bij de Oranje Leeuwinnen. "Ik zit overigens niet langs de lijn", vertelt hij over de interlands. "Arjan Veurink zit als assistent naast Sarina. Ik zit op de tribune met een oortje om zo de wedstrijd goed te bekijken. Eventueel kan ik vanuit daar contact leggen met Arjan. Mijn eerste interland was de uitwedstrijd tegen Turkije in november. We wonnen met 0-8 en dat was meteen de grootste overwinning ooit. In Turkije heb ik iedereen wat beter leren kennen. Wat dat betreft was het belangrijk dat ik direct mee zou gaan. Daarna zouden we in februari pas weer bij elkaar komen."

Olympische Spelen

Na het EK en WK zouden de Leeuwinnen deze zomer aantreden op de Olympische Spelen in Tokio, maar dat evenement is vanwege de coronapandemie uitgesteld naar 2021. "We zagen dat natuurlijk allemaal wel aankomen", vervolgt Smit. "De Olympische Spelen worden niet zomaar verzet. Maar op zo'n moment is voetbal of welke andere sport dan ook niet meer zo belangrijk. Als er mensenlevens op het spel staan, begrijpen we allemaal dat een evenement als de Olympische Spelen niet door kan gaan. Dat neemt niet weg dat iedere sporter en coach graag op dat platform aanwezig wil zijn."

"Het is een enorme eer om er bij te kunnen zijn. Op het moment dat het dan niet doorgaat, zorgt dat zeker voor teleurstelling. Ik weet zeker dat het volgend jaar net zo'n groot feest zal worden. Hopelijk kunnen we daar met de Oranje Leeuwinnen sterk voor de dag komen. Een deel van de selectie en staf heeft al een EK gewonnen en op het WK in de finale gestaan. De Olympische Spelen zijn dan ook weer een podium waar je graag wil presteren. Niet ieder land of iedere sporter krijgt de kans om daar te zijn. Voor mij zijn de Olympische Spelen sowieso magisch. Ondanks dat het voetbal een kleinere rol speelt, zijn de Olympische Spelen speciaal."

Smit langs de lijn tijdens een wedstrijd van RKVV DEM.

Stap voor stap

Smit kwam na zijn actieve loopbaan snel in het trainersvak terecht. Toch heeft hij geen stappenplan voor zichzelf gemaakt. "Ik heb een pedagogische achtergrond en na mijn carrière heb ik zelfs nog een jaartje les gegeven. Uiteindelijk heb ik de cursussen TC3 en TC2 gedaan en toen merkte ik pas dat ik het trainen erg leuk begon te vinden. Ik heb alles stapsgewijs gedaan en ben begonnen bij de jeugd. Ik heb altijd gezegd dat ik beter wil worden en mezelf wil blijven ontwikkelen. Een stappenplan heb ik nooit gemaakt."

"Als je vijf jaar geleden tegen me had gezegd dat ik assistent zou worden van Wiegman, dan had ik je waarschijnlijk niet geloofd. Ik wil het hoogst haalbare, maar ik kijk ook wat er op mijn pad komt. Ik heb gemerkt dat je in de voetballerij niet alles uit kunt stippelen en dat wil ik eigenlijk ook niet. In de toekomst zou ik nog wel hoofdtrainer willen worden, maar dan moet ik eerst de cursus Coach Betaald Voetbal volgen. Ook een buitenlands avontuur zie ik wel zitten, maar ik ga me daar niet op vastpinnen. Eerst wil ik presteren met de Oranje Leeuwinnen en daarna zie ik wel weer verder", besluit Smit.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <