Laatste nieuws
10.35Wilfred Genee vreest voor vertrek van Johan Derksen: 'Ik denk dat ze hem eruit flikkeren'
10.32Bekerheld Quick Boys maakt uitzonderlijke stap naar AZ: 'Droom die uitkomt'
10.30Indonesië zet in op Nederlanders: 'Absurd, elke seconde krijg ik DM's'
10.25Volgende Ajacied sluit zich na kritiek af van social media: 'Gestopt met kijken'
10.21Kroes staat voor lastige keuze bij Ajax: ‘Neigt hij naar, maar ligt gevoelig’
10.15Column Vivianne Miedema | Bij Arsenal verdiende ik geen tonnen, maar ik kon voor het eerst wel makkelijker leven
10.07Union Berlin ontvangt verschillende boetes: club blijft achter fans staan
10.05FC Groningen mag hopen: international droomt van terugkeer
09.58Hartverwarmende video van Ajax-spits gaat viraal: ‘Brobbey is cultureel erfgoed’
09.50'Manchester City troeft concurrentie af en strikt Amerikaans wonderkind (14)'
09.50FC Utrecht hengelt Excelsior-verdediger Siebe Horemans transfervrij binnen
09.48FC Utrecht slaat toe en legt Excelsior-smaakmaker voor drie jaar vast
09.47Amerikaanse aandeelhouders trekken zich terug uit FC Den Bosch
09.40RKC en hoofd scouting lijnrecht tegenover elkaar: transfer resoluut geweigerd
09.30FC Utrecht kaapt transfervrije Horemans weg bij Excelsior
09.25Cannavaro zag Napoli-droom uiteenspatten: 'Had het gratis gedaan'
09.13Volksfeest barst los in Georgië na historische prestatie: ‘Deze spelers zijn helden, ze hebben het volk verenigd’
09.05Deelname EK allerminst zeker na duel met Schotland: ‘Licht staat op oranje’
09.02DFB deelt Union Berlin vier boetes tegelijk uit voor tennisballenacties
08.59'Ten Hag vindt gedroomde verdediger: United bereid afkoopsom te betalen'
08.50Mertens (36) komt terug op eerdere uitspraken: 'Zou dom zijn om te stoppen'
08.45Spaanse bond schorst voormalig Ajax-speler die Jennifer Hermoso zou hebben gedwongen om te liegen
08.31Spaanse bond schorst ex-Ajacied die Hermoso zou hebben gedwongen te liegen
08.30'Manchester United wil clausule Juve-verdediger benutten'
08.29Hoe PSV'er Mauro Júnior uitgroeide tot publieksspeler: ‘Je kunt een slechte dag hebben, maar vechten kan altijd’
08.14Is Pepijn Lijnders echt een optie voor hoofdtrainerschap bij Ajax? ‘Calma peeps’
08.05Vink waarschuwt Koeman: 'Niet de spelers zoals Feyenoord of Duitsland'
08.00Het AZ-talent dat de Eredivisie terroriseerde en nu zijn geld verdient in Qatar
07.55Veerman trots op eerste Oranje-goal Veerman: 'Daar hoeft hij geen tips voor'
07.50Achttien man lijken zeker van EK-selectie Oranje, om vijf plekken blijft nog felle strijd
07.34Zorgen voor Guardiola in aanloop naar topper: City kampt met blessuregolf
07.33Ook Musiala hekelt grasmat: 'Blij dat ik het heb overleefd'
07.25'Supertrotse' Grant scoort voor Ajax tegen Chelsea: 'Precies wat we bespraken'
07.25Daley Blind maakt liefst 3,5 miljoen winst met verkoop van luxe penthouse
07.20Southgate legt bal bij White: 'Ik wilde hem graag meenemen'
Resultaten x
binnenland

ELF Voetbal Opinie: ‘Gewoon je bek houden’

Lacherig reageerde voetbalminnend Nederland op het politieke decreet rondom de terugkeer van supporters in onze stadions, meer specifiek de bepaling dat er niet gezongen zou mogen worden. Het populaire Twitteraccount @ermaggezongenworden zat met een flink probleem. Het zangverbod was kansloos, voorspelde iedereen. Zo geschiedde ook. Er werd voorzichtig gezongen. Omdat er bij Feyenoord de meeste mensen zaten, klonk het daar het luidst en werd de ophef daar geboren.

22-09-2020 11:36 door Jan Willem Spaans

De dertienduizend aanwezigen in De Kuip deden inderdaad weinig moeite om de afstand te bewaren en waren bij tijd en wijle goed te horen tegen FC Twente. De nationale consternatie leidde maandagochtend tot reactie van minister-president Mark Rutte bij RTL Nieuws. ‘Gewoon je bek houden’, bitste de politiek leider van ons land die duidelijk niet begreep wat er zo moeilijk aan is om zwijgend het voetbal te volgen. Taalgebruik voor een hoogwaardigheidsbekleder? Niet direct. Het zij hem vergeven. We hebben allemaal weleens zware maandagen. En we hebben niet allemaal weleens een pandemie te bestrijden.

Voorspelbaar, natuurlijk, dat iedereen elkaar weer in de haren vliegt. De ene partij vindt dat de minister-president zelf wel een toontje lager mag zingen zolang zijn verantwoordelijke minister zich ook niet echt laat remmen door de regels. Het andere kamp spreekt schande van de aanhang van in dit geval Feyenoord. In ieder verhit debat zou de middenweg in elk geval aangelegd moet worden, zien we daarna wel of iemand hem wil bewandelen. Dus, wie de schoen past… Tijd voor een stukje verbinding tussen fanatieke supporters en de machtshebbers rondom de Hofvijver. Voor de duidelijkheid: wij zijn géén virologen. Het zangverbod is aangeraden door het Outbreak Management Team, waarin mensen zetelen die hopelijk wél weten waar ze het over hebben. Hoogstens vragen we ons af wat de logica ervan is dat de regels in België (altijd een mondkapje op, geen zangverbod) anders zijn dan hier. Maar da’s voor een andere keer.

Spelletje

‘Gewoon je bek houden’ klinkt simpel. Vanuit het perspectief van Rutte is het dat ook. Voor hem is voetbal precies dat. Onze premier vindt het écht een leuk spelletje. Geloven we zo. Al vaak vond de camera hem ergens in een stadion, breeduit lachend. Op het gebied van voetbalminnendheid van Europese politiek leiders zit hij ergens in de subtop. Ruim boven Boris Johnson, de ver boven voetbal verheven premier die nog steeds denkt dat enkel arbeiders en ander minderwaardig gepeupelte de peperdure stoeltjes bij Arsenal, Liverpool en Manchester United bezetten. En, gelukkig maar, een stuk onder Viktor Orbán, de autoritaire Hongaar die rustig vier volledige wedstrijden per dag kijkt. Ook als er andere belangrijke dingen moeten gebeuren.

Mark Rutte leeft zich in een voetbalsupporter in, maar dan in zijn idee ervan. Maar omdat hetzelfde woord gebruikt wordt, komt niet over dat de betekenis kan afwijken. In dezelfde lijn als zijn uitspraak over ‘tien jaar poepen’, die in Vlaanderen toch voor wat opgetrokken wenkbrauwen zorgde. Mark Rutte denkt dat voetbalsupporters voor het spelletje komen. Die mensen zijn er ook. Misschien zelfs zijn ze in de meerderheid. Ze komen, gaan zitten en kijken voetbal. Vaak zijn het gezinnen. Papa of mama een biertje, kinderen een bekertje prik. Bij doelpunten juichen ze, maar als je hen vraagt om te zwijgen en te klappen, zullen ze dat doen. Net zo makkelijk zie je ze op zondagmiddag in musea rondlopen, deze stille meerderheid waar de clubs financieel op steunen.

Het schuurt bij de mensen die het supporter-zijn als actieve bezigheid zien. Ook Rutte zal het begrip ‘twaalfde man’ kennen. Het is niet toevallig dat het thuisvoordeel van clubs wel verdwenen leek in wedstrijden zonder publiek. Mensen die niet zoals Rutte de ene week bij NAC zitten, dan drie weken op zondag iets anders gaan doen om dan weer in het Philips Stadion op te duiken. Niet alleen nemen zij de rol van steun in de rug, het voetbal is voor deze groep bovendien een sociaal gebeuren dat veel verder reikt dan 22 mannen die in korte broek achter een stuk leer aan hollen. De fanatieke aanhang komt wel voor het voetbal, maar het volgen van wedstrijden is geen hoofddoel.

A way of life

Dat komt het best aan het licht als je kijkt naar uitsupporters. Mensen die hun favoriete club ook op verplaatsing willen ondersteunen, worden in Nederland als criminelen behandeld. Wie naar pakweg Zwolle wil, moet negen van de tien keer met een verplichte busrit mee. Vertrekken bij het stadion van de eigen club, in één lijn naar het MAC3PARK Stadion. Plaatsnemen in een kooi waarin je amper voetbal kunt volgen en meteen naar huis. Geen verplicht vervoer? Reken maar niet op een gezellig middagje Zwolle: je krijgt geheid een verbod om het stadscentrum te betreden.

De ratio van de premier, kortom, is niet die van fanatieke voetbalsupporters. Het gaat hen niet puur om het genieten van mooie acties en heroïsche tackles, zij komen minstens evenzeer voor het samen zingen en springen. Normaliter heet dat ‘sfeer’, nu is dat ‘ongehoorzaam’ en moeten deze mensen.. u weet het inmiddels. Clubs kunnen hen opdragen om zich in het belang van hun club gedeisd te houden, maar hebben daarin geen kans van slagen. Laat fanatieke supporters toe in het stadion en ze gaan bij elkaar staan te zingen. Wat moeten we daarmee?

Uiteindelijk zal er toch begrip moeten zijn voor de maatregelen. We noemden België al: bij Racing Genk is niet gewaarschuwd, maar heeft de politiek na vergelijkbare taferelen als die in De Kuip meteen het aantal toegelaten fans verlaagd. Wat dat betreft mogen we Rutte dankbaar zijn dat hij het voor nu bij een, zij het tamelijk ferme, waarschuwing laat. Hoe nu verder? De enige weg lijkt: duidelijk maken dat het stadion open is, maar niet voor ieder type ‘supporter’. Wie genoegen kan nemen met hoe het nu gaat moet de schaarse ruimte krijgen. Degenen die dat niet kunnen, de F-side van Ajax was daar bijvoorbeeld zeer eerlijk in, zouden er beter aan doen om vooralsnog elders te kijken. We hopen op wederzijds begrip. Van de politiek, dat er nu eenmaal mensen zijn die voetbal niet zittend en zwijgend beleven, en van de supporters dat de situatie momenteel beperkingen vereist. Hoe beter dat gaat, hoe eerder iedereen het voetbal terug heeft zoals hij of zij het graag beleeft.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <