Laatste nieuws
04.00Twente kan voorronde Champions League ruiken na zege op kampioen gelijke spelen
03.00PSV kan op de snelweg kampioen worden zonder te spelen: is dat erg?
01.50Titelkansen Liverpool krijgen enorme knauw door nederlaag bij Everton in Merseyside Derby
01.15Van Dijk gaat na totale deceptie in op aanstaande komst van Slot naar Liverpool
01.10Wordt PSV vandaag al kampioen? Dit is het eredivisie-programma van speelronde 31
00.35Van 't Schip noemt rode kaart Bergwijn 'niet handig': 'Weet hij dondersgoed'
00.25Excelsior-trainer woedend dat Ajax geen tweede rode kaart kreeg: ‘Weet niet wat de VAR aan het doen was’
00.24Slot op pole position, Van Dijk reageert: 'Kan een Liverpool-coach zijn'
00.08Marten de Roon en scorende Teun Koopmeiners met Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
00.07Engelse pers geeft 'langzame' Antony wind van voren: 'Opnieuw gênante vertoning'
00.06Dijkhuizen spuwt gal over Ajax-charge en VAR: "Het is honderd procent rood"

Gisteren

23.59Ten Hag ziet United twee keer incasseren tegen hekkensluiter: 'Onacceptabel'
23.58PSV kan ‘half Europa’ aftroeven in strijd om veelbelovend talent van Gent
23.57'PSV zit met half Europa achter verdedigend 'fenomeen' uit België (16) aan'
23.50Ajax-trainer John van 't Schip had rode kaart Steven Bergwijn ‘absoluut niet verwacht’: ‘Het hield niet over vandaag’
23.49Liverpool tussen woede en berusting: 'Willen we wel kampioen worden?'
23.46Jorrel Hato: "Kan weinig positiefs zeggen over de wedstrijd"
23.42John van ’t Schip is zeer verrast door wissel Brian Brobbey: ‘Het is heel gek’
23.40Derksen en Van der Gijp opperen duo als Slot-opvolgers: 'Beter dan in slangenkuil'
23.38Matchwinner Devyne Rensch: "Ik had liever drie punten gehad"
23.35Van 't Schip bevestigt 'probleem' Brobbey: 'Het is gek, er was niks aan de hand'
23.35Van ’t Schip: 'De fitheid van Brobbey is een probleem, het is gewoon gek'
23.35Ajax ontsnapt na rood Steven Bergwijn op valreep aan beschamende thuisnederlaag tegen Excelsior
23.25Atalanta in blessuretijd langs Fiorentina en naar Italiaanse bekerfinale
23.25Ajax ontsnapt aan verlies tegen Excelsior, Europa League-ticket op de tocht
23.24John van 't Schip: "Natuurlijk zijn we teleurgesteld"
23.21Derksen en V/d Gijp unaniem: dit moet de nieuwe Feyenoord-trainer worden
23.18'Krankzinnig slecht en zielig' Ajax weer onder vuur: 'Het is niet te geloven'
23.15Sprookjeseinde raakt verder uit zicht voor Klopp na zeperd in Merseyside Derby
23.15Barcelona hoeft toch geen nieuwe trainer te zoeken: Xavi blijft
23.15Erik ten Hag en Manchester United ontsnappen aan nieuwe blamage na comeback tegen hekkensluiter
23.11Teun Koopmeiners helpt Atalanta met goal aan plek in finale Coppa Italia
23.10Wéér averij voor Liverpool in titelstrijd: Van Dijk onderuit in Merseyside Derby
23.10Kylian Mbappé steelt de show met heerlijke panna, PSG zet grote stap richting landstitel
23.10Twente rekent af met Almere City en blijft op koers naar Champions League-voorronde
Resultaten x
binnenland

Interview Brem Soumaoro: "Speeltijd staat voor mij nu voorop"

In het shirt van FC Den Bosch miste hij dit seizoen geen minuut. Voor Brem Soumaoro een prettig gevoel, maar ook een bijzonder gevoel. Niet alleen speelt de 24-jarige Twent op een andere positie. De oud-speler van FC Twente, Go Ahead Eagles en Livorno voetbalt tevens op amateurbasis. "Elke wedstrijd spelen, fitter worden, beter worden. Dat is nu het belangrijkst."

23-10-2020 12:00 door Sander Berends

Vorig jaar stond Soumaoro met Jong FC Twente in een competitiewedstrijd tegenover Jong FC Den Bosch. "Toen speelde ik goed en dat waren de verantwoordelijken bij de club niet vergeten. Nadat mijn contract bij FC Twente afliep, zat ik niet in een gemakkelijke positie. De coronacrisis zorgt tevens voor extra onzekerheid bij veel spelers. Ik zocht een nieuwe club waar ik veel zou kunnen spelen. FC Den Bosch bood me die kans."

"Ook al is het op amateurbasis. Ik ben enorm blij met het vertrouwen van de club en de technische staf. Ik heb nog geen minuut gemist, ben hier volledig fit geworden en wil fit blijven. Ik wil deze lijn nu zo lang mogelijk vasthouden." Andere clubs toonden al interesse. "Maar ik focus me nu op FC Den Bosch. Speeltijd staat voor mij nu voorop. Als ik zo blijf spelen, zal die interesse niet overgaan."

Soumaoro is een verdedigende middenvelder en werd tijdens zijn presentatie bij FC Den Bosch voorgesteld als een nummer acht, maar acteert vooralsnog als centrale verdediger. "Als de trainer me daar nodig heeft, speel ik daar. Een duel stond ik op het middenveld. De volgende duels stond ik weer centraal achterin opgesteld. Het grote voordeel is dat ik daar het volledige spel voor me heb. Anticiperen is gemakkelijker. Of ik hier blijf staan? Dat is aan de trainer."

Youssouf Hersi

Zijn zaken worden behartigd door Playnowmanagement, het bureau van Youssouf Hersi. "Ik zie hem meer als grote broer. Hij houdt zich niet alleen bezig met voetbalzaken, maar helpt me ook op andere gebieden. Denk aan voeding, trainingstips. Hij ziet al mijn wedstrijden. Diezelfde dag of de volgende dag bespreken we die. Hij waarschuwde me al dat hij geen spelersbegeleider is die enkel positieve teksten uit en schouderklopjes geeft. Hij vertelt je eerlijk wat beter kon. Zo hoort het ook."

Beiden kennen een verleden bij FC Twente. "Toen ik daar in de jeugd speelde, keek ik tegen hem op. Was hij een voorbeeld voor me. Bijna twee jaar geleden kwamen we elkaar weer tegen en de zomer daarop zijn we samen gaan werken.” Soumaoro had op dat moment net zijn contract bij AS Livorno laten ontbinden. “Mijn periode daar gaf nog eens het belang van een goede begeleider aan. Via een zaakwaarnemer van Livorno kwam ik bij hen terecht. Die man bleef me 24/7 bellen en appen. Zoiets had ik niet eerder meegemaakt. Achteraf bleken alle zaken niet geregeld zoals die geregeld zouden moesten worden."

Na zijn periode bij FC Twente, waar hij eindigde als aanvoerder van de beloften, koos hij in de zomer van 2017 voor Go Ahead Eagles. "Dennis Bekking had een jaar eerder dezelfde stap gemaakt en was daar nu technisch manager. Hij nam me mee. Ik tekende voor twee jaar en speelde alles totdat ik een gebroken middenvoetsbeentje opliep. Ik miste de rest van het seizoen. Die zomer kwam er een nieuwe trainer. Zonder me te hebben zien spelen, vertelde hij me niet nodig te hebben. Mijn contract, dat nog een jaar liep, liet ik ontbinden."

Buitenland

Spanje leek zijn nieuwe bestemming. "Ik zou tekenen bij Atlético Madrid, maar werd gestald bij een satellietclub. Ik twijfelde te erg om daarvoor Nederland te verlaten.” Daarop trainde hij een week mee met SpVgg Greuther Fürth, een club uit de Duitse Tweede Bundesliga. “Na die week wilden ze me graag nog een week op proef. In de tussentijd bleef Livorno, dat zich ook had moet gemeld, pushen. Ik vreesde dat ze af zouden haken als ik nog langer zou wachten met een beslissing. Ik tekende daarop voor drie jaar in Livorno."

Hij beschrijft de periode als leerzaam. "Als mens ben ik daar gegroeid en voetballend ging ik daarin mee. Zowel in mijn technische vermogen als tactische trainingsvermogen. Teams spelen 3-5-2. Maar waar de ene ploeg voetballend wilde spelen, een ander alleen maar lange ballen hanteerde, mixte een andere tegenstander dat weer. Onze trainer was Cristiano Lucarelli, dat is een legende in Livorno. De supporters hebben veel respect voor hem. Dat was maar goed ook, want Livorno kent een enorm emotievol publiek. De fans daar leven echt voor het voetbal. Elke wedstrijd lieten ze zich vanaf de tribune goed horen. Maar als we hadden verloren, stonden ze ons bij de hekken op te wachten."

"In de stad was niet zoveel te doen, maar ligt zeker mooi aan de zee. Pisa op vijftien minuten rijden, Florence op 25 minuten. Uitwedstrijden bezochten we met de trein en het vliegtuig. Naar Venetië gingen we het laatste deel zelfs met de boot. Buiten de trainingen trok ik veel op met een international van Liechtenstein (Yanik Frick, red.) en een Zwitserse Italiaan (Dennis Iapichino, red.). Speelden vele potjes FIFA met elkaar. Helaas was niet alles even goed geregeld. Zo werd ons salaris niet altijd op tijd betaald. Ik speelde zelf weinig. Ik had geen zin om nog een jaar op de bank of de tribune te zitten. Ik ben blij dat Ted van Leeuwen (technisch directeur, red.) me toen een nieuwe kans bij FC Twente bood. Hij heeft ook een belangrijke rol in mijn carrière gespeeld. Ik ben hem erg dankbaar."

Guinee

Soumaoro kwam op zijn achtste vanuit Guinee naar Nederland. "Helaas ben ik nooit meer teruggeweest. De plannen lagen er meerdere keren, maar telkens kwam er wat tussen. Door de coronacrisis en het voetbal zal dat op korte termijn ook niet gebeuren. Toen ik in Italië speelde, is er contact geweest met de nationale voetbalbond. Maar toen ik daar niet meer aan de bak kwam, heb ik niets meer vernomen. Hopelijk zien ze daar ook de wedstrijden van FC Den Bosch, haha."

In de Brabantse hoofdstad presteert Soumaoro uitstekend. "Het gaat nu goed, maar het is een vol seizoen. Om de drie à vier dagen staat er een wedstrijd gepland en straks hebben we maar een weekje winterstop. Ik beschouw dit seizoen als een mooie uitdaging. En ach ja, mijn toekomst... ik wil nu elke wedstrijd spelen en het zo goed mogelijk doen. Waartoe dat leidt, zullen we zien."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <