Laatste nieuws
23.05Atlético doet goede zaken in aanloop naar derby tegen Real Madrid
23.03Knetterend Atlético legt druk weer bij Barcelona en Real Madrid
23.01Ajax doet aangifte voor poging tot mishandeling na incidenten bij spelersbus
23.01Atlético recht rug en wint nota bene in ‘vervloekt’ Estadio de la Cerámica
22.58VI Live: Milik zit Memphis en co dwars in Franse titelstrijd
22.57Lyon profiteert niet van puntverlies Lille door scorende Milik
22.56Atlético zet zichzelf weer op het goede spoor, cruciale stadsderby op komst
22.53Atlético Madrid wint weer eens: met enig fortuin van Villarreal
22.53Tiental Lyon verspeelt punten: late goal Memphis afgekeurd
22.41NOS: Ajax doet aangifte voor poging tot mishandeling na incident met Tadic bij bus
22.41AC Milan herpakt zich op bezoek bij Roma van basisklant Karsdorp
22.39AC Milan na knotsgek duel bij AS Roma terug in titelstrijd
22.38Milan wint vermakelijke topper en blijft als enige in spoor Inter
22.38AC Milan overleeft spectaculair duel met drie afgekeurde doelpunten
22.37Ongelukkig PSV voelt zich bestolen door arbitrage: 1-1
22.31Zahavi, Danilo of Boadu: wie maakte het doelpunt van de week?
22.31Leedvermaak na lijsttrekkersdebat: Jesse Klaver de mist in met Koeman-vergelijking
22.19Van Hanegem haalt in column hard uit naar gedrag van Tadic
22.15Van Hanegem prijst Dumfries en berispt Tadic: 'Ajax-onwaardig, doe normaal'
22.10Vraagtekens bij PSV-statement: 'Dan moet je het wel heel bont hebben gemaakt'
22.08VI Live: knappe goal Rebic helpt Milan aan voorsprong, Atlético leidt in Villarreal
22.06Liverpool maakt einde aan dramatische reeks met zege bij Sheffield United
22.05Liverpool sluit beladen week af met eerste zege in februari 2021
22.04Firmino schiet Liverpool als tweede Engelse club ooit naar bijzondere mijlpaal
22.03Liverpool maakt met captain Wijnaldum einde aan dramareeks
22.03Opluchting op Anfield: Liverpool wint na vier Premier League-nederlagen weer eens
21.55Van Egmond reageert op overtreding Martínez en penaltymoment Tadic
21.54VI Live: Liverpool op weg naar bevrijdende zege, Milan is voorsprong kwijt
21.51Van de Beek en Ziyech ruilen shirts, Abraham scoort in 50ste minuut
21.44Bij Schalke ontslagen Gross had in winter andere spelers gehaald
Resultaten x
binnenland

Longread: De gedichte kloof van Rangers

Bekijk hier de voorbeschouwingen (met gratis wedtips) van de experts van Voetbalwedden.net voor de komende voetbalwedstrijden voor de Eredivisie, Champions League en meer!

Donderdagavond in het Bosuilstadion in Antwerpen: Royal Antwerp Football Club tegen Rangers Football Club. De nummer twee van België tegen de aanstaand kampioen van Schotland. Allebei waren ze in 2017 op de weg terug, onze verslaggever bezocht van allebei de clubs een belangrijke thuiswedstrijd en schreef een reportage. Deze krijgt u als longread cadeau voor de wedstrijd van hedenavond. Deel 2 vanop Ibrox, waar een Old Firm het klasseverschil van toentertijd pijnlijk blootlegde.

18-02-2021 14:00 door Jan Willem Spaans

DE BLAUWE WOND DIE MAAR NIET HEELT

De supporters roepen al decennialang dat ze de meest succesvolle club in de voetbalgeschiedenis zijn. Dit vanwege de 54 landstitels die Rangers Football Club veroverde. Door jarenlang wanbeleid moet de trotse club tegenwoordig door het leven in de schaduw van stadgenoot Celtic. Dat zorgt voor frustraties. Frustraties die er op derby day volledig uitkomen.

Waar burgeroorlogen elders op de wereld worden uitgevochten met bommen en granaten, gaan aan een stammenstrijd in Glasgow voornamelijk grote glazen waterig bier vooraf. Zelfs hier, in letterlijk en figuurlijk de meest bezopen stad van het Verenigd Koninkrijk, is een volgepakte kroeg op een zaterdagochtend een ongebruikelijke aanblik. Toch is het op wedstrijddagen het eerste beeld op je netvlies zodra je bovengronds komt na het ritje met de Glasgow Subway, een van ‘s werelds oudste metrosystemen. Een van de haltes, Ibrox, deelt zijn naam met het stadion van Rangers en aan de overkant van de straat is The Louden Tavern gelegen, een soort huiskamer voor aanhangers van de Britsgezinde grootmacht. De hele tent hangt vol met clublijfspreuken, memorabilia en tv-schermen. Om half elf ’s ochtends, anderhalf uur voor aanvang, kun je er nog maar moeilijk binnen.

Niet dat het een plek is waar een toevallige passant gauw een biertje zou gaan drinken. Rangers functioneert als absolute splijtzwam in de Schotse samenleving. Het is maar ten dele te vergelijken met de afgunst die succesvolle clubs als Ajax, Manchester United of Bayern München oproepen. In het geval van The Gers komt daar nog bovenop dat de club doordrenkt is van politieke en religieuze waarden en er niet voor terugdeinst die hardop te verkondigen. In een land waar de onafhankelijkheidslobby steeds luidruchtiger wordt, zijn de club en haar aanhang paria's door veelvuldig gepronk met beeltenissen van de Britse vorstin Elizabeth.

Bovendien weigerde het protestante Rangers tot eind jaren ’80 principieel om katholieken in dienst te nemen. Toen er in de persoon van Mo Johnston toch eentje bij de selectie kwam, weigerde de materiaalman het tenue van Johnston klaar te leggen. De man is anno 2017 nog steeds in dienst op Ibrox, waar intussen meerdere katholieken passeerden. De voetbalwereld is niet zo vergevingsgezind. Waar Celtic overal op de wereld gevolg trekt, wordt Rangers vooral met dedain bezien. Niet dat iemand in The Louden daar slaap over verliest. De stamgasten lenen de bekende lijfspreuk 'no one likes us, we don’t care' van Millwall. Naast het feit dat pottenkijkers en vreemdelingen er op dit moment nauwelijks nog bijpassen, worden ze ook niet op prijs gesteld. 

Hoe vol de kroeg ook staat, de mensen staan er naar goed Brits gebruik in keurige rijtjes opgesteld. Niet dat ze bediend worden: in The Louden mag pas vanaf 11.00 uur alcohol worden geschonken. De aanwezigen heffen om de tijd te doden maar wat clubliederen aan. Als het uur elf slaat stuit de mededeling dat de kranen geopend worden op een eerste overwinningsbrul. Nu moet het snel gaan: eenmaal in het stadion mag er tenslotte geen drank meer verkocht worden. Dit naar aanleiding van de Schotse bekerfinale van 1980, waarin live op Schotse televisie te zien was hoe supporters van Rangers en Celtic na afloop een ware veldslag uitvochten.

En, fluister het zachtjes, een beetje aanmoediging kunnen ze wel gebruiken ook. De tegenstander van vandaag is in eigen land al meer dan vijftig wedstrijden zonder nederlaag. Op zowel het eigen Celtic Park als op Ibrox wist de groen-witte alleenheerser de aartsrivaal vorig seizoen bovendien op een 5-1 nederlaag te trakteren. Daags voor de wedstrijd zingt Michael Mols, een verwijzing in het programmaboekje dient als verder bewijs dat ze hem nog niet zijn vergeten, op hetzelfde toontje als de rest bij Rangers: “Ja, het klasseverschil is pijnlijk om te zien en het inlopen wordt lastig vanwege de financiële situatie bij de club.”

Een gelijkspel zou als een goed resultaat gelden. In de Schotse ochtendkranten houdt zelfs met een puntendeling haast niemand rekening. Dat is in overeenkomst met wat er in de voorbeschouwing, die traditiegetrouw de hele week geduurd heeft, gezegd en geschreven is.  Niet iedereen ziet de ernst ervan in. Lewis, een vrolijke Celticsupporter van een jaar of twintig die in het uitvak plaats zal nemen, vat het daags voor de wedstrijd vrij luchtig op. “De wedstrijd tegen the others is gewoon een hinderlijk stukje voorspel voor wat er echt toe doet: de Champions League-wedstrijd tegen Anderlecht enkele dagen later.”

 

In en uit de afgrond

Het gat tussen de twee ploegen is groter dan ooit en dat heeft vooral te maken met het wanbeleid dat Rangers in de afgrond stortte. De clubleiding gaf jarenlang geld uit dat er niet was, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een faillissement en bijbehorende degradatie naar het vierde niveau. Ineens waren de uitwedstrijden niet meer bij Hibernian, Aberdeen of Motherwell, maar moest de buschauffeur de bescheiden accommodaties van clubs die luisteren naar namen als Stenhousemuir, Cowdenbeath en Alloa Athletic zien te vinden. Rangers vermande zich en wist in vier jaar terug te klimmen naar het hoogste niveau, maar heeft tijdens de afwezigheid wel een enorme achterstand opgebouwd.

Een verkenning van het gebied rondom Ibrox stemt overigens ietwat triest. Waar het metrolijntje uit de negentiende eeuw nog wel wat heeft, is de wijk rondom het stadion een opgegeven gebied zoals die in Britse industriesteden veel voorkomen. De industrie verdween, de sombere bebouwing bleef en er kwam niets in de plaats. Op sommige straathoeken staan mannetjes met een bord vol clubsjaals. Naast het blauw van Rangers zijn er ook veel oranje sjaals te zien, een verwijzing naar hoe de protestantse Willem van Oranje een veldslag won van de katholieke koning James II. Zelfs de feloranje sjaals slaan tegen deze achtergrond grijs uit. Het is niet onveilig, overigens. Op de hoek van de schitterende hoofdtribune staat een flinke politiemacht en tot confrontaties komt het niet.

Zodra de scheidsrechter de 409ste editie van The Old Firm op gang blaast, gaan er ruim veertigduizend paar blauwe oogkleppen op. Waar de supporters de kansen van hun ploeg ’s ochtends nog met een asgrauw gezicht voorbeschouwden, is er nu oprechte hoop op een goed resultaat. Ieder gewonnen duel wordt begeleid door een oorlogskreet. Bij een van de spaarzame geslaagde dieptepasses gaat het dak eraf. De hunkering zit zo diep dat de mensen hun spelinzicht volledig kwijt lijken. Als er maar een blauw shirt in kansrijke positie in de buurt van de bal komt wordt de treffer alvast gevierd, terwijl zelfs op de bovenste rij makkelijk zichtbaar is dat een groene verdediger de dreiging zonder moeite onklaar gaat maken.

Het enthousiasme vertaalt zich naar een hoop herrie. Niemand kan ontkennen dat het geluidsniveau inderdaad indrukwekkend is. Zowel de supporters op de drie Rangers-tribunes als die op het bouwwerk voor de bezoekers laten zich luid en duidelijk horen. Wel moet er een kanttekening geplaatst worden bij de teksten. Iedereen die zich door de sterke Glaswegiaanse accenten heen weet te werken kan horen dat de spreekkoren veelal van hele nare aard zijn. Beide clubs proberen samen af te rekenen met het sektarisme dat deze derby al decennialang ontsiert. Wie op beeld gevangen wordt tijdens het zingen van verboden teksten kan een stadionverbod tegemoet zien. Maatregelen die aan dovemansoren gericht zijn. Kwetsende spreekkoren zijn voor de Schotten wat een ochtendlijke espresso voor de Italiaan betekent, of een staking voor de Fransman: een fundamentele verworvenheid waar iedereen vanaf dient te blijven.

Veel van de toeschouwers vallen in de categorie die in Schotland bekend staat als 90 minute bigots. De Nederlandse taal voorziet niet in een op maat gemaakte vertaling voor het woord ‘bigot’. Het is in ieder geval iemand die op weinig verfijnde en al evenmin historisch accurate wijze luidkeels meningen uit. De van oudsher katholieke, Ierse fans van Celtic krijgen toegebeten dat ze pedofielen zijn en dat ze, aangezien er in Ierland geen hongersnood meer heerst, gauw naar huis moeten. Dat is nog voordat het lijflied Billy Boys wordt ingezet, een vrij oorlogszuchtig versje over hoe de troepen van Willem van Oranje (King Billy) tot aan hun knieën in Iers bloed staan. Mannen, vrouwen en kinderen joelen het dolenthousiast mee. De uittribune countert met vrolijk gezang over terreurgroep IRA. Maar goed, hoe historisch en moreel onverantwoord deze haatcocktail ook is, de sfeer zit er flink in.

 

F***ing easy

Op de golven van wild enthousiasme houdt de thuisploeg het een helft vol. Natuurlijk gaat het voetballen Celtic een stuk makkelijker af en vanzelfsprekend waren de beste kansen voor de ploeg van coach Brendan Rodgers. Desondanks hebben de supporters, die hier en daar toch wat wit om de neus zagen, alweer iets meer kleur op de gezichten. Als dit zo doorgaat, en er na rust een beetje geluk bij komt kijken, zou de gehate aartsvijand misschien zelfs op de knieën gedwongen kunnen worden. Die wens lijkt, zoals vaker in voetbalstadions, toch echt de vader van de gedachte. Hoewel Rangers voor inzet een tien verdiende, kon het voor rust kwalitatief al niet mee met de tegenstander. In de tweede helft speelt Celtic het kundig uit.

Na de 0-1 laat het Rangers zelfs even komen. Waar ploegen elkaar in deze wedstrijd normaliter geen duimbreed toegeven, zijn de bezoekers zich vandaag zo duidelijk van hun suprematie bewust dat ze hun opponent een handvol minuten laten uitrazen. Om bij de volgende onvolkomenheid in de defensie van de thuisploeg opnieuw toe te slaan. 0-2, wedstrijd gespeeld. De optimistische stemming is daarmee ook net zo snel verdwenen als de zon dikwijls voor de regen in deze veelal grauwe stad. Iedereen die in het groen gekleed is vermaakt zich intussen opperbest. Hun club won nu zes keer op rij de landstitel en om de open wond nog even flink te laten etteren wordt de slogan 'ten in a row' aangeheven, afgewisseld met het eveneens pesterige 'this is so f***ing easy'.
Het is wat Calum, eveneens begin twintig maar in tegenstelling tot Lewis hartstochtelijk Rangers-aanhanger, al had zien aankomen voorafgaand aan het treffen. De avond voor de wedstrijd loopt hij al met een steen in zijn maag rond uit vrees oor wat er komen gaat. “Ik zeg het niet graag, maar ze gaan ons weer verslaan. En ik kan het niet aanzien, dat vak vol feestende Fenians (scheldnaam voor katholieken). Er zitten vrienden van me tussen. Natuurlijk hoop ik niet dat er echt iets gebeurt maar ik heb wel die gedachtes.”

Een groot deel van het thuispubliek kan het niet langer aanzien. Minutenlang hebben ze met dondergezichten waar de haat vanaf te scheppen was afwisselend naar het veld en de feestende supporters van Celtic zitten kijken en voor velen van hen is het in de slotfase genoeg geweest. Vrijwel iedere vertrekker begeleidt zijn aftocht met het grommen van een belediging aan het adres van Celtic of met het maken van een onvriendelijk gebaar naar de triomfantelijke aanhang van de tegenstander. Op het veld kabbelt de wedstrijd naar zijn einde. Waar Rangers voor rust bij vlagen nog wel kenmerken van een voetbalploeg vertoonde, lukte er nadat het op achterstand kwam helemaal niets meer. Het spel zakte met de minuut verder weg. In de slotminuten was een ploeg te zien die in de Eredivisie vermoedelijk om handhaving zou moeten knokken. Doelman Wes Foderingham ramt uittrappen zonder blikken of blozen de tribunes in.

 

Bridging the gap

Waar deze wedstrijd in het blauwe kamp vooraf voornamelijk werd gezien als een gelegenheid om te tonen dat er een begin gemaakt was met het dichten van het gat, kwam daarvan tijdens de wedstrijd niets terecht. Dat de punten mee naar Parkhead gaan hadden de meesten wel voorspeld, maar dat Rangers in negentig minuten in eigen huis ongeveer anderhalve kans afdwong is een duidelijke graadmeter voor hoe enorm de kloof nog is. Het 'ten in a row' uit het uitvak kan dan wel provocerend van aard zijn, met zes titels op zak en zeker dit seizoen nog geen echte concurrentie uit het blauwe kamp zou het zomaar de realiteit kunnen gaan benaderen.

Op de nabeschouwende persconferentie wordt het nog maar eens duidelijk. Celtic-trainer Brendan Rodgers heeft wat lovende woorden over voor zijn collega en spreekt op haast onderkoelde toon over de wedstrijd. Zijn collega Pedro Caixinha probeert met alles dat hij doet de kritische aanhang voor zijn karretje te spannen. Voor rust maakte hij al theatraal ruzie met aanvoerder Scott Brown, die een bloedzuigerstatus heeft vergelijkbaar met Mark van Bommel in zijn beste PSV-jaren. Nu prijst hij zijn spelers de hemel in en haalt hij de arbitrage nog door het slijk. Sprongen van een kat in het nauw.

En zo komt er een einde aan de derby. Een derby die, hoewel deze al te lang geen wedstrijd meer is, nog onverminderd in staat is om emoties boven te brengen in een nog altijd diep verdeelde stad. De rest van de middag presenteren beide clubs zich zoals ze zich gebruikelijk plegen te presenteren aan de buitenwereld. De aanhang van Celtic maakt er een flink feest van, terwijl de Rangers-fans samenkomen op een van hun thuishonken in Glasgow. Hun blauwe wond heelt nog altijd niet in het gewenste tempo en er is vandaag nog maar eens een flinke scheut zout ingegooid.
Aanmelden
transfergeruchten Laatste: 'Fortuna Sittard toont interesse in Duitse linksback'
superelf Laatste: Superelf Michel Valke, begaafde linkspoot
avonturiers Laatste: Interview Danny van Bakel: "Ik ben gescout toen ik half dronken op het veld stond"
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <