Laatste nieuws
08.15Meerdere namen vallen bij Almere City na vertrek Pastoor
08.10Bewondering voor werkwijze Alonso: 'Doet zelf regelmatig mee met de training'
08.08Pochettino woest op oud-PSV'er Madueke: 'Laatste keer dat ik dit gedrag tolereer'
08.00De ontknoping van de KKD: titelstrijd en knokken voor play-offs
07.50Khalid Boulahrouz steekt de loftrompet: ‘Ik vind hem te goed voor de Eredivisie’
07.42Pochettino verafschuwt penaltygekibbel bij Chelsea: 'Kan ik niet accepteren'
07.40Kieft hekelt 'slijmerige' Kuyt en Janssen: 'Dat is helemaal geen reëel beeld'
07.30Voetbal op tv: hier zie je Dortmund - Atlético en Barcelona - PSG
07.15Een Serie A-topper in het amateurvoetbal: 'Hij zou de shirts nog wassen'
07.08Verschrikkelijk nieuws uit Zwolle: kinderen PEC-verdediger hebben zeldzame ziekte
07.07Kritiek op Santiago Gimenez wordt heviger: ‘Het is echt schrikbarend slecht’
06.50FC Barcelona verwacht stevige confrontatie: 'Gaat een grote voetbaloorlog worden'
03.05Voetbalpodcast | ‘Een diplomaat is Jorien van den Herik in elk geval niet’
03.00Super League is zo gek nog niet: de nieuwe Champions League-opzet komt daar al bij in de buurt
03.00Voetbalpodcast | ‘Een diplomaat is Jorien van den Herik in elk geval niet’
02.20Praat mee op VP: Chelsea - Everton (gesloten)
01.10Derksen stoort zich aan kritiek op Nijhuis: 'Tegenstanders gaan matennaaien'
01.05Genee maakt afwezigheid Derksen bij Vandaag Inside bekend
00.35Ziyech helpt Galatasaray met prachtige knal aan koppositie; rood voor Leroy Fer
00.33Ajax in ongelijk gesteld: club is ruim miljoen kwijt aan zaakwaarnemer Tagliafico
00.15Dit Chelsea-talent is na weer een weergaloze show nu samen met Haaland topscorer van Engeland
00.00De EK-selectie van Oranje-opponent Polen: dit zijn de kanshebbers

Gisteren

23.51Ajax verliest arbitragezaak van Tagliafico's agent: totale kosten boven miljoen
23.50Palmer vertelt welke van zijn vier goals zijn favoriet was
23.43Kieft kijkt met verbazing naar Taylor: 'Dit is de waanzin van de voetballerij'
23.33Kieft blijft zich verbazen over Feyenoorder: 'Het is echt schrikbarend slecht'
23.30De bijzondere werkwijze van Alonso: 'Dat maakt wel indruk natuurlijk'
23.15‘Ik wil ooit wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA als trainer van Ajax coachen’
23.07Perfecte hattrick Palmer voor Chelsea drukt Everton verder in de problemen
23.05Woerts komt met update over Ajax: 'Hij komt terug, de leden willen hem graag'
22.58Weergaloze Palmer evenaart Haaland en helpt Chelsea met vier goals aan zege
22.57Magistrale Palmer slacht Everton en meldt zich naast Haaland
22.57Chelsea laat mede dankzij vier goals van fenomeen Palmer niets heel van Everton
22.53Atlético Madrid beducht voor Dortmund: ‘De eerste vijftien minuten gaan heel belangrijk worden’
22.50Hellas Verona pakt punt tegen Atalanta dankzij goal en assist Noslin
Resultaten x
binnenland

Interview Abdullah Avci, kampioenstrainer Trabzonspor: "Willen Stefano Denswil graag behouden"

Niet een van de drie grootmachten uit Istanbul. Maar Trabzonspor heeft zich dit seizoen verrassend tot kampioen van Turkije gekroond. Voor het eerst sinds 1984. De technische architect achter het succes is Abdullah Avci. "De stad had deze titel nodig. De organisatie binnen deze club is een groot voorbeeld voor iedereen in de wereld."

20-05-2022 10:00 door Sander Berends

Vanachter zijn bureau in de trainerskamer op het prachtige trainingscomplex van Trabzonspor vertelt hij een anekdote. "Vorige week reed ik aan het einde van de dag naar huis. Op de vierbaansweg stopte plotseling een auto, die een stukje voor me reed. De man achter het stuur stapte uit en liep naar me toe. Ik draaide het raampje van mijn auto open. Hij gaf me een hand en begon me uitgebreid te complementeren voor het behalen van het kampioenschap. Ik begin steeds meer te beseffen dat we kampioen zijn geworden. Wat voor unieke prestatie we hebben neergezet. Deze stad is heel sentimenteel. Dat merk ik voortdurend."

ELF Voetbal is samen met een vijftal buitenlandse journalisten uitgenodigd om de kampioensceremonie van Trabzonspor live mee te mogen maken. In de ochtend heeft Avci, als trainer eerder in dienst van onder meer Istanbul Basaksehir en Besiktas en actief als bondscoach van Turkije, ruim de tijd genomen om vragen te beantwoorden. Vanachter zijn bureau, dat uitkijkt op de Zwarte Zee, nipt hij aan zijn Turkse thee en wijst hij op de lege fotolijst achter zich. Deel uitmakend van een serie van acht lijsten waarin de zes teams die kampioen werden zijn vastgelegd alsmede de ploeg die de Supercup won. Alleen de achtste lijst is nog niet gevuld. "Daar komt uiteraard de kampioensfoto in. Alleen is het nog niet gelukt om iedereen bij elkaar te krijgen."

Boottocht

De 58-jarige oefenmeester is sinds november 2020 de eindverantwoordelijke van de technische staf van Trabzonspor. Na een vierde plaats vorig seizoen ging Trabzonspor dit seizoen vanaf de start aan de leiding en bouwde haar voorsprong gestaag uit. Op 30 april hengelde de club haar zevende, of volgens de club zelf achtste, landstitel binnen. Dat na een seizoen met slechts twee nederlagen. Zaterdag werd de titel uitgebreid gevierd in de havenstad in het noordoosten van Turkije. Eerst met een boottocht over de Zwarte Zee vergezeld van vele andere sloepen, gevolgd door een rit op een dubbeldekker van de aanmeerplek naar het stadion voorbij duizenden enthousiaste fans en afgesloten met een spetterend slotfeest in een bomvolle Senol Günes Medical Park Arena.

"Dit kampioenschap heeft de stad veel emotie bezorgd. Deze stad is dynamisch. Ik begin steeds meer te begrijpen wat voor geweldige job we hebben verricht. De verklaring? De organisatie binnen de club is geweldig. Misschien wel de beste van de wereld. We hebben het niet gemakkelijk gehad. Het team was geweldig in balans, maar ik moest bijvoorbeeld noodgedwongen acht verschillende linksbacks inzetten. Die plek leek vervloekt. We kregen dit seizoen met diverse tegenslagen te maken, maar we bleven vertrouwen houden. We hebben nooit opgegeven." Ook de arbitrale beslissingen vielen dit seizoen zelden in het voordeel van de club uit. "Ik ben de enige trainer die nooit in de media spreekt over beslissingen van de scheidsrechter of de VAR."

Een belangrijke rol in het team was weggelegd voor onze landgenoot Stefano Denswil. Onze landgenoot, opgeleid en groot geworden bij Ajax, wordt gehuurd van FC Bologna. "Als trainer van Besiktas wilde ik Stefano al aantrekken. Als trainer van Basaksehir speelden we in de voorronde van de Champions League tegen Club Brugge (op 26 juli 2017, red.). Het werd 3-3, Stefano scoorde twee keer uit standaardsituaties. Dit seizoen had ik behoefte aan een ervaren linksback. Tijdens een videoconference voerden we een goed gesprek, waarbij hij aangaf absoluut geen linksback te willen spelen. We kwamen tot het compromis dat hij ook voor linker centrale verdediger kon gaan. Meerdere clubs hadden belangstelling voor Stefano, maar hij heeft ook Turkse vrienden en zij overtuigden hem om voor Trabzonspor te kiezen."

Geen gemakkelijke opgave

"Vanaf het moment dat hij kwam, belandde hij links in het centrum en heeft hij aan alle verwachtingen voldaan. Stefano was een belangrijke kracht voor ons. Heeft een grote bijdrage geleverd. Een goede teamspeler ook. Ik hoop dat we hem kunnen behouden, maar dan komt ons budget om de hoek kijken. Het betekent geen gemakkelijke opgave." Avci acht drie tot vier aanwinsten noodzakelijk. Ook met het oog op de Champions League komend seizoen. Namen wil hij niet noemen. Desgevraagd heeft hij mooie woorden voor Orkun Kökcü, die bij Feyenoord aan zijn laatste weken bezig lijkt te zijn. "Een goede speler, een hele goede speler. Net als Oguzhan Özyakup, die net als Kökcü in Nederland is geboren en opgegroeid en voor Turkije heeft gekozen. Ik heb Oguzhan nog bij Besiktas gehad."

Ook over de Nederlandse trainers is Avci lovend. "Louis van Gaal is een uitstekende trainer. Ik ontmoette hem voor het eerst in 2012 (7 september, red.) toen we met de nationale ploeg van Turkije in Amsterdam speelden. We verloren (met 2-0, red.), maar speelden een goede wedstrijd. Na afloop kwam Van Gaal nog speciaal naar onze kleedkamer om ons te complementeren. We spraken kort met elkaar. Guus Hiddink heb ik ontmoet toen hij bondscoach van Turkije was. Ik volgde hem op. Een ervaren goede trainer. Mijn eerste kennismaking met Nederland stamt uit 2005. Met Turkije Onder 17 werd ik in Italië Europees kampioen. In de finale wonnen we van Nederland met 2-0."

Champions League

Zijn contract bij Trabzonspor loopt nog tot 2023. "Mijn doelen? Komend seizoen willen we ons uiteraard ook tonen in de Champions League. We willen laten zien dat we niet alleen in eigen land een moeilijk te verslaan team zijn. De club en de stad staan Europees weer op de kaart. Dat besef begint steeds verder door te dringen. De emotie van de fans zegt voldoende hier. We hebben lang (sinds 1984, red.) op een nieuwe titel gewacht. Dit kampioenschap heeft enorm veel energie aan iedereen in en rond de club gegeven. Het motto van de club zegt op dat vlak voldoende: Everywhere is Trabzonspor for us (Bize her yer Trabzon, red.)."




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <