Laatste nieuws
17.55PSV-duo is voorlopig 'out', Van Nistelrooij hekelt 'hele slechte beslissing'
17.50Debutant Van Aanholt begrijpt niets van blessuretijd: 'Waar is dat op gebaseerd'
17.50Hartverwarmend: volle Kuip klapt minuut voor Thijs Slegers
17.50Acht conclusies: déjà vu PSV en is Feyenoord nu de grootste titelkandidaat?
17.47Lang en Janssen eensgezind na 'ontgoochelende' topper
17.45VI Live: recordgoal Kane helpt Spurs aan leiding, Unnerstall belangrijk
17.45Ruud van Nistelrooij hekelt optreden Danny Makkelie: ‘Mwene was buiten bewustzijn, dan moet je affluiten’
17.41Slot geeft toe: "Wat dat betreft kijken we met jaloezie naar PSV"
17.40LIVE eredivisie | FC Twente dankzij Steijn op voorsprong in Groningen, ook Unnerstall belangrijk
17.38Debutant Van Aanholt denkt PSV met zijn ervaring te kunnen helpen
17.38Arne Slot trots op Feyenoord na remise tegen PSV: ‘Dit is hoe je een topwedstrijd wil spelen’
17.36Klaassen ziet belangrijke verandering bij Ajax na vertrek Schreuder
17.31Slot legt uit waarom hij met jaloezie naar PSV keek
17.31Slot keek met jaloezie naar PSV: 'Die tweede is eigenlijk niet eens een kans'
17.30Ook Van Nistelrooij snapt arbitrage niet: "Geen één ging er naar ons"
17.30Teleurstelling heeft boventoon bij debutant Hazard: 'Kwam erg veel extra tijd bij'
17.29Van Nistelrooij: 'Van de fifty-fifty beslissingen ging er geen één naar ons'
17.25VI Live: Unnerstall houdt voorsprong Twente in stand
17.21Davy Klaassen benoemt verschillen tussen Schreuder en Heitinga
17.20Perez direct na topper: ‘Heeft hij een balverliesrecord? Ah, een evenaring...’
17.20Perez kritisch op 'in balverlies grossierende' Kökcü: 'Een record?'
17.15Ryan Gravenberch zit niet in wedstrijdselectie Bayern; basisplek De Ligt
17.12Van Nistelrooij boos: 'Arbitrage bracht gezondheid Mwene in gevaar'
17.10VI Live: Twente leidt in Groningen, belangrijke zege voor Forest
17.10Eerste schot op doel direct raak voor Hazard: 'Normaal schiet ik in de andere hoek...'
17.10Go Ahead Eagles doet na drie nederlagen op rij goede zaken in degradatiestrijd tegen NEC
17.10Brobbey fileert Nederlandse journalist: "Man die alleen maar onzin praat"
17.05Dreun voor Feyenoord: doelman Justin Bijlow weken uit roulatie met polsbreuk
17.05PSV op rapport: diepe onvoldoendes voor Obispo en invaller, Simons de beste
17.04Luuk de Jong begrijpt niets van ‘schandalig’ lange blessuretijd: ‘Hij deed wel meer om Feyenoord terug te laten komen’
17.03Kökçü verklaart fysieke problemen tijdens de warming-up: 'Die 0-1 begint bij mij'
17.00Jahanbakhsh schiet Feyenoord in hectisch slot naast tiental PSV
16.58Twee goals uit 35 (!) pogingen: Feyenoord miste vooral scherpte tegen PSV
16.57Perez cynisch na interview Kökçü: "Heeft hij zijn record gevestigd?"
16.56Luuk de Jong maakt gehakt van Makkelie: ‘Heb je ooit zoiets gezien?’
Resultaten x
binnenland

Interview Brett Holman: "Onder Louis van Gaal kent iedereen zijn plek"

Hij speelde met Australië op het WK van 2010 en 2014, werd in het shirt van AZ landskampioen in 2009, dwong een jaar eerder met NEC Europees voetbal af en speelde in de Engelse Premier League. Drie jaar geleden nam Brett Holman afscheid als voetballer en sinds vier maanden woont hij in Marbella. Vanuit de Spaanse badplaats probeert hij tussen de Spaanse taallessen door het WK in Qatar te volgen. "Australië kan zich zomaar plaatsen voor de knock-out fase. Ze hebben alles nog in eigen hand."

25-11-2022 12:00 door Sander Berends

"Twee keer winnen. Zo simpel is het. Maar zo simpel zal het natuurlijk niet zijn", vertelt Holman vanuit de Costa del Sol. "Dinsdagavond tegen Frankrijk was het de eerste twintig minuten spannend. Daarna zette Frankrijk een beetje het gas erop en bleek het kwaliteitsverschil erg groot. Het duel had zomaar kunnen uitdraaien op een uitslag als bij Spanje - Costa Rica (7-0, red.). Kylian Mbappé zal na afloop hebben gebaald. Hij had drie keer kunnen scoren. Doelpunten die hij absoluut had kunnen gebruiken voor de Golden Boot, de trofee voor de topscorer van het WK. Frankrijk is voor Australië te hoog gegrepen. Als ik puur kijk naar het resultaat, heeft Australië zeker een kansje om de knock-out fase te bereiken. Ik zag ook Tunesië - Denemarken, twee goede ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. De koppies omhoog, zou ik zeggen. We hebben het nog in eigen hand."

Holman, goed voor 63 interlands en negen goals, heeft nog contact met diverse spelers uit de nationale selectie. "Met doelman Mathew Ryan, met spits Jamie Maclaren en Awer Mabil, die dinsdag inviel en nu voor Cádiz speelt. Ik heb onder Graham Arnold gespeeld in de nationale ploeg, maar met hem is er geen contact meer." De 38-jarige Aussie overwoog kort om naar Qatar af te reizen. "Vooral nu we dichterbij wonen, maar met twee schoolgaande kinderen leek me dat niet erg handig." Naast de Australische nationale ploeg juicht Holman ook voor Oranje. "Mijn vrouw Femke is natuurlijk Nederlands en mijn dochter Emma (elf jaar, red.) en zoon Mick (tien jaar, red.) zijn geboren in Beverwijk en hebben een Nederlands paspoort. Van mijn schoonouders hebben ze allebei een Oranje-shirtje gekregen met hun achternaam."

Veel kwaliteit

Senegal - Nederland bekeek hij maandag met Kees Luijckx, oud-ploeggenoot van AZ. "Hij is hier op vakantie. Gisteren (woensdag, red.) heb ik met Mario Been, die bij me om de hoek woont, in een restaurant een WK-wedstrijd meegepikt. Ik hoop dat Oranje heel ver gaat komen. Ze beschikken over veel kwaliteit en kunnen weer in het toernooi groeien net zoals in 2010. Al komt daarbij ook een portie geluk kijken. Het is goed dat ze uitstralen: we zijn goed. Ze spelen bij topteams. Als alles op de juiste manier bij elkaar komt, is Oranje tot veel in staat."

Holman heeft daarin veel vertrouwen. "Onder Louis van Gaal ben ik kampioen geworden bij AZ. Hij denkt anders over voetbal dan de meeste trainers. Hij heeft een idee en ik vind het leuk dat hij aan dat idee blijft vasthouden en het goed uitpakt. Zie bijvoorbeeld de keuze voor Andries Noppert als eerste doelman. Ik zag vorige week een interview met Wesley Sneijder die sprak over het WK van 2014, dat iedereen wist wat zijn plek was. De basisspelers, de nummers twaalf, dertien en veertien. Alles was helder. Er was geen sprake van achter de rug praten. Dat zie ik nu ook terug. Nadat Van Gaal van AZ naar Bayern München vertrok, sprak ik hem niet meer. We hadden persoonlijk geen band."

De thermometer in Marbella geeft 24 graden aan als Holman zijn verhaal doet. "De zon schijnt heerlijk. Het klimaat in Zuid-Spanje was een van de belangrijkste redenen om ons hier te vestigen. Door de Covid19-situatie en de beperkingen in Australië, die daarmee gepaard gingen, wilden we dichterbij mijn schoonouders in de buurt wonen. Een woning vinden in of in de omgeving van Marbella was geen gemakkelijke opgave. Net als in Nederland is de woningmarkt hier overspannen. Er staan weinig woningen te koop en de prijzen liggen hoog." Zijn twee kinderen gaan naar een Britse school. "Dat is wel een nadeel. Marbella is erg toeristisch. Er wonen veel buitenlanders hier. De Spaanse taal pikken ze zo minder snel op. Ze volgen wel taallessen, net als wij. Maar dat zou anders veel sneller gaan."

Toekomst

Hij oriënteert zich op zijn toekomst. "Toen ik in 2019 stopte als voetballer, had ik daar nog nooit over nagedacht. Het bezorgde me ook niet het gevoel dat ik iets moést gaan doen. Ik dacht 'ik kom wel iets leuks tegen en dan ga ik er vol voor'. Maar dat gebeurde niet." Hij heeft nu wel een idee. "Ik heb altijd contact onderhouden met oud-spelers in Australië. De een werkt als trainer, een ander als technisch directeur en weer een ander is hoofd opleidingen. Ik zou graag enkele jonge Australische talenten willen onderbrengen in Europa. Het liefst in Nederland. Jullie kennen een fantastische opleidingscultuur. Ik zou hen daarbij willen begeleiden. Een zaakwaarnemer laat iemand een contract tekenen en gaat dan verder. Ik wil graag helpen met het aanpassen aan hun nieuwe leefomgeving, hun financiën en een studie."

"Ik zou graag op zoek gaan naar die talenten. Af en toe reis ik zelf die kant op, maar meestal krijg ik via mijn netwerk beelden waaruit ik een goede indruk krijg van een speler. In Nederland kan ik gebruik maken van mijn contacten. Bij AZ is Arthur Numan (scout, red.) nu mijn contactpersoon, bij NEC is Carlos Aalbers teruggekeerd als technisch directeur. Hij bekleedde dezelfde functie toen ik daar speelde (2006-2008, red.). Marcel Brands, die me naar AZ haalde, is nu directeur bij PSV. Er liggen genoeg mogelijkheden. Hier in Spanje is Málaga CF om de hoek. Bij Cádiz CF ben ik enkele keren gaan kijken. Maar ik wil het niet te groot maken."

Door zijn verhuizing is hij gestopt met zijn eigen Brett Holman Football Academy. "Dat was geen gemakkelijke beslissing. Ik heb alles zelf gedaan. Alle trainingen opgezet, gezorgd voor combinaties met een studie. Dat puzzelen vormde elke keer een leuke uitdaging. Maar de kwaliteit in de regio is beperkt." De academie was gevestigd in Peregian Springs. "In het noordoosten van Australië. Daar is de surfcultuur erg populair. Zie je kinderen vaak op skateboards. Als ik de Academy in Sydney of Melbourne had opgezet, had ik een grotere vijver om uit te vissen. Het bleek voor mij ook steeds lastiger om trainers te vinden en alles in te vullen."

Padel

Hij voetbalt niet meer. "In mijn laatste contractjaar (2018/19, red.) als speler bij Brisbane Roar heb ik niet gespeeld. Stond ik vanwege een knieblessure aan de kant. Een echte voetbalknie. Nu probeer ik me fit te houden met padel. Een erg leuke sport. Ik kende het helemaal niet. In Australië bestaat het niet. Voetballen doe ik niet meer." Zijn zoon Mick is nu tien jaar en voetbalt ook. "Helaas is het vanwege het papierenwerk als gevolg van de verhuizing lastig om voor hem hier een club te vinden. Hij is in tegenstelling tot mij een centrale verdediger. Of hij goed gaat worden, vind ik nu niet belangrijk. Hij moet plezier maken. En als kind van tien jaar gebeurt er heel veel in zijn leven. Spelletjes, de iPad, dat is allemaal erg interessant. Heel anders dan in mijn tijd, toen ik altijd buiten speelde."

Met Mick bezocht hij in maart enkele trainingen van NEC. "Mijn schoonouders wonen in Malden. We waren op bezoek. Mooie kans om aan Mick te laten zien waar ik heb gespeeld. Ik kon mooi nog even de toenmalige Australische keeper van NEC (Danny Vukovic, red.) even spreken. En ik heb een praatje gemaakt met Lasse Schöne." Een nieuw bezoek aan Nederland staat nog niet gepland. “We komen binnenkort vast weer, maar we hebben geen reis geboekt. Gelukkig zitten we nu dichterbij en is alles wat gemakkelijker.”
Aanmelden
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
jukebox Laatste: De Jukebox: Michael Chacón (FC Emmen)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <