Laatste nieuws
13.05Liverpool is klaar in Europa: Koopmeiners en De Roon gaan door ondanks nederlaag
13.04Honderd euro voor contractverlenging: Lazio-speler heeft touwtjes in handen
13.00'Scouts van Ajax en Groningen kijken naar FC Emmen-talent Hekkert'
12.56Chivas wil ‘juweel’ betrekken in ruildeal met PSV om komst Lozano te realiseren
12.55'Napoli blijft hopen op droomkandidaat voor trainerspositie, twee alternatieven'
12.55Ajax en Nordsjaelland spoedig in gesprek over transfer van 21-jarige spits
12.54FA komt met statement na storm aan kritiek: 'Alle partijen zijn akkoord gegaan'
12.45Buitenspel: Hummels neemt Premier League in de zeik op X
12.34Drievoudig bekerwinnaar Ed de Goeij: ‘De landstitel is specialer, maar de KNVB-beker is ook een hoofdprijs’
12.31Vraagstuk recordbeschermer Frimpong: rechtsback of rechtsbuiten?
12.30NEC in het voordeel als het gaat om winnaarservaring in de beker
12.27Flemming in belangstelling van Amerikaanse club
12.25AZ-revelatie Goes bespreekt 'oranje stoplicht' in Ajax-opleiding
12.15'Memphis-exit ligt voor de hand, Atlético focust zich op Bundesliga-sensatie'
12.08Casemiro onthult: 'Toen alles akkoord was, begon Ancelotti te huilen'
12.04Nagelsmann maakte keuze 'met het hart', duidelijke reactie van Tuchel
12.04Manchester United meldt zich voor verdediger; deal is afhankelijk van Huijsen
11.56Poll | De veertiende voor Feyenoord of de eerste voor NEC, wie wint de KNVB-beker?
11.54Jan Smit hoopt op publiekelijke excuses van FC Volendam: 'Met name van Veerman'
11.35Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen
11.34'Maatsen en Chelsea in de zomer uit elkaar, forse afkoopclausule in contract'
11.29Bayern München kan fluiten naar Julian Nagelsmann: bondscoach blijft gewoon bij de Mannschaft
11.20Nagelsmann hakt knoop over sportieve toekomst door na hardnekkige speculaties
11.17Nagelsmann bevestigt nieuws: 'Het is een grote eer en een besluit van het hart'
11.17Bijzonder 'Koninklijk' bezoek voor Frenkie de Jong
11.10Bayern moet trainerszoektocht voortzetten na nieuws van Duitse bond
11.10Oranje-kwelgeest haalt ook Lille bloed onder nagels vandaan, maar mag na 2x geel toch blijven staan: dit is waarom
11.00VP-voetbalkantine: 'Koeman moet een fitte Brobbey altijd meenemen naar het EK'
10.55‘Werkelijk gehele Engelse top jaagt op dezelfde middenvelder van 70 miljoen’
10.50Bild: Nagelsmann heeft toekomstkeuze gemaakt, deal slechts een 'formaliteit'
10.46Tigres-doelman tovert laserpen tevoorschijn en krijgt megaschorsing
10.45Argentijnse doelman krijgt megaschorsing na opmerkelijke actie op tribune
10.45Arsenal wil competitiegenoot beroven van topspits; prijskaartje van 116 miljoen
10.31Hummels en de 'boeren' uit Duitsland slaan keihard terug naar Premier League
10.30Brugge woest na bereiken halve finale: 'Zielig en triest dat dit niet mogelijk is'
Resultaten x
binnenland

Interview Brett Holman: "Onder Louis van Gaal kent iedereen zijn plek"

Hij speelde met Australië op het WK van 2010 en 2014, werd in het shirt van AZ landskampioen in 2009, dwong een jaar eerder met NEC Europees voetbal af en speelde in de Engelse Premier League. Drie jaar geleden nam Brett Holman afscheid als voetballer en sinds vier maanden woont hij in Marbella. Vanuit de Spaanse badplaats probeert hij tussen de Spaanse taallessen door het WK in Qatar te volgen. "Australië kan zich zomaar plaatsen voor de knock-out fase. Ze hebben alles nog in eigen hand."

25-11-2022 12:00 door Sander Berends

"Twee keer winnen. Zo simpel is het. Maar zo simpel zal het natuurlijk niet zijn", vertelt Holman vanuit de Costa del Sol. "Dinsdagavond tegen Frankrijk was het de eerste twintig minuten spannend. Daarna zette Frankrijk een beetje het gas erop en bleek het kwaliteitsverschil erg groot. Het duel had zomaar kunnen uitdraaien op een uitslag als bij Spanje - Costa Rica (7-0, red.). Kylian Mbappé zal na afloop hebben gebaald. Hij had drie keer kunnen scoren. Doelpunten die hij absoluut had kunnen gebruiken voor de Golden Boot, de trofee voor de topscorer van het WK. Frankrijk is voor Australië te hoog gegrepen. Als ik puur kijk naar het resultaat, heeft Australië zeker een kansje om de knock-out fase te bereiken. Ik zag ook Tunesië - Denemarken, twee goede ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. De koppies omhoog, zou ik zeggen. We hebben het nog in eigen hand."

Holman, goed voor 63 interlands en negen goals, heeft nog contact met diverse spelers uit de nationale selectie. "Met doelman Mathew Ryan, met spits Jamie Maclaren en Awer Mabil, die dinsdag inviel en nu voor Cádiz speelt. Ik heb onder Graham Arnold gespeeld in de nationale ploeg, maar met hem is er geen contact meer." De 38-jarige Aussie overwoog kort om naar Qatar af te reizen. "Vooral nu we dichterbij wonen, maar met twee schoolgaande kinderen leek me dat niet erg handig." Naast de Australische nationale ploeg juicht Holman ook voor Oranje. "Mijn vrouw Femke is natuurlijk Nederlands en mijn dochter Emma (elf jaar, red.) en zoon Mick (tien jaar, red.) zijn geboren in Beverwijk en hebben een Nederlands paspoort. Van mijn schoonouders hebben ze allebei een Oranje-shirtje gekregen met hun achternaam."

Veel kwaliteit

Senegal - Nederland bekeek hij maandag met Kees Luijckx, oud-ploeggenoot van AZ. "Hij is hier op vakantie. Gisteren (woensdag, red.) heb ik met Mario Been, die bij me om de hoek woont, in een restaurant een WK-wedstrijd meegepikt. Ik hoop dat Oranje heel ver gaat komen. Ze beschikken over veel kwaliteit en kunnen weer in het toernooi groeien net zoals in 2010. Al komt daarbij ook een portie geluk kijken. Het is goed dat ze uitstralen: we zijn goed. Ze spelen bij topteams. Als alles op de juiste manier bij elkaar komt, is Oranje tot veel in staat."

Holman heeft daarin veel vertrouwen. "Onder Louis van Gaal ben ik kampioen geworden bij AZ. Hij denkt anders over voetbal dan de meeste trainers. Hij heeft een idee en ik vind het leuk dat hij aan dat idee blijft vasthouden en het goed uitpakt. Zie bijvoorbeeld de keuze voor Andries Noppert als eerste doelman. Ik zag vorige week een interview met Wesley Sneijder die sprak over het WK van 2014, dat iedereen wist wat zijn plek was. De basisspelers, de nummers twaalf, dertien en veertien. Alles was helder. Er was geen sprake van achter de rug praten. Dat zie ik nu ook terug. Nadat Van Gaal van AZ naar Bayern München vertrok, sprak ik hem niet meer. We hadden persoonlijk geen band."

De thermometer in Marbella geeft 24 graden aan als Holman zijn verhaal doet. "De zon schijnt heerlijk. Het klimaat in Zuid-Spanje was een van de belangrijkste redenen om ons hier te vestigen. Door de Covid19-situatie en de beperkingen in Australië, die daarmee gepaard gingen, wilden we dichterbij mijn schoonouders in de buurt wonen. Een woning vinden in of in de omgeving van Marbella was geen gemakkelijke opgave. Net als in Nederland is de woningmarkt hier overspannen. Er staan weinig woningen te koop en de prijzen liggen hoog." Zijn twee kinderen gaan naar een Britse school. "Dat is wel een nadeel. Marbella is erg toeristisch. Er wonen veel buitenlanders hier. De Spaanse taal pikken ze zo minder snel op. Ze volgen wel taallessen, net als wij. Maar dat zou anders veel sneller gaan."

Toekomst

Hij oriënteert zich op zijn toekomst. "Toen ik in 2019 stopte als voetballer, had ik daar nog nooit over nagedacht. Het bezorgde me ook niet het gevoel dat ik iets moést gaan doen. Ik dacht 'ik kom wel iets leuks tegen en dan ga ik er vol voor'. Maar dat gebeurde niet." Hij heeft nu wel een idee. "Ik heb altijd contact onderhouden met oud-spelers in Australië. De een werkt als trainer, een ander als technisch directeur en weer een ander is hoofd opleidingen. Ik zou graag enkele jonge Australische talenten willen onderbrengen in Europa. Het liefst in Nederland. Jullie kennen een fantastische opleidingscultuur. Ik zou hen daarbij willen begeleiden. Een zaakwaarnemer laat iemand een contract tekenen en gaat dan verder. Ik wil graag helpen met het aanpassen aan hun nieuwe leefomgeving, hun financiën en een studie."

"Ik zou graag op zoek gaan naar die talenten. Af en toe reis ik zelf die kant op, maar meestal krijg ik via mijn netwerk beelden waaruit ik een goede indruk krijg van een speler. In Nederland kan ik gebruik maken van mijn contacten. Bij AZ is Arthur Numan (scout, red.) nu mijn contactpersoon, bij NEC is Carlos Aalbers teruggekeerd als technisch directeur. Hij bekleedde dezelfde functie toen ik daar speelde (2006-2008, red.). Marcel Brands, die me naar AZ haalde, is nu directeur bij PSV. Er liggen genoeg mogelijkheden. Hier in Spanje is Málaga CF om de hoek. Bij Cádiz CF ben ik enkele keren gaan kijken. Maar ik wil het niet te groot maken."

Door zijn verhuizing is hij gestopt met zijn eigen Brett Holman Football Academy. "Dat was geen gemakkelijke beslissing. Ik heb alles zelf gedaan. Alle trainingen opgezet, gezorgd voor combinaties met een studie. Dat puzzelen vormde elke keer een leuke uitdaging. Maar de kwaliteit in de regio is beperkt." De academie was gevestigd in Peregian Springs. "In het noordoosten van Australië. Daar is de surfcultuur erg populair. Zie je kinderen vaak op skateboards. Als ik de Academy in Sydney of Melbourne had opgezet, had ik een grotere vijver om uit te vissen. Het bleek voor mij ook steeds lastiger om trainers te vinden en alles in te vullen."

Padel

Hij voetbalt niet meer. "In mijn laatste contractjaar (2018/19, red.) als speler bij Brisbane Roar heb ik niet gespeeld. Stond ik vanwege een knieblessure aan de kant. Een echte voetbalknie. Nu probeer ik me fit te houden met padel. Een erg leuke sport. Ik kende het helemaal niet. In Australië bestaat het niet. Voetballen doe ik niet meer." Zijn zoon Mick is nu tien jaar en voetbalt ook. "Helaas is het vanwege het papierenwerk als gevolg van de verhuizing lastig om voor hem hier een club te vinden. Hij is in tegenstelling tot mij een centrale verdediger. Of hij goed gaat worden, vind ik nu niet belangrijk. Hij moet plezier maken. En als kind van tien jaar gebeurt er heel veel in zijn leven. Spelletjes, de iPad, dat is allemaal erg interessant. Heel anders dan in mijn tijd, toen ik altijd buiten speelde."

Met Mick bezocht hij in maart enkele trainingen van NEC. "Mijn schoonouders wonen in Malden. We waren op bezoek. Mooie kans om aan Mick te laten zien waar ik heb gespeeld. Ik kon mooi nog even de toenmalige Australische keeper van NEC (Danny Vukovic, red.) even spreken. En ik heb een praatje gemaakt met Lasse Schöne." Een nieuw bezoek aan Nederland staat nog niet gepland. “We komen binnenkort vast weer, maar we hebben geen reis geboekt. Gelukkig zitten we nu dichterbij en is alles wat gemakkelijker.”




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <