Laatste nieuws
08.15Go Ahead Eagles wint rechtszaak van FC Utrecht en krijgt flinke geldsom
08.15Ontknoping eredivisie: redt Ajax Europa League en gaat Twente de Champions League in?
08.10Liverpool en Arsenal hopen op uitglijder Manchester City: dit is het programma in de Engelse titelstrijd
08.02Pastoor even klaar als trainer: 'Gezin gewend dat ik eerder wegga of überhaupt niet kom'
08.00Ajax moet nog vol aan de bak voor vijfde plaats: ‘Als dat mislukt, zijn ze shirt komend seizoen niet waard’
07.55'Van Praag houdt voet bij stuk en wil Ajax-leden overtuigen van vertrek Kroes'
07.49Pochettino trekt pijnlijke conclusie: 'Op een slechte dag, zijn we echt slecht'
07.46Ronald Koeman krijgt zijn zin: uitbreiding EK-selecties een formaliteit
07.38‘Graham Potter wordt de nieuwe trainer van Ajax als Alex Kroes terugkeert’
07.35'Bezem door Ajax-selectie: vooral voorhoede op de schop, winst lonkt na rampjaar'
07.30Voetbal op tv: Ajax, FC Twente en de Merseyside Derby
07.29Podcast Formule 1 | De waarde van het merk Max Verstappen
07.25Arteta bespreekt eigen rol in titelrace met Arsenal en looft uitblinker Havertz
07.16Feyenoord bereidt zich voor op vertrek Slot en identificeert mogelijke vervanger
07.12'PSV gaat transfersom voor Dest proberen te drukken bij Barcelona'
07.00Vermoedelijke XI Ajax: Van 't Schip hint op 4-3-3, rentree Henderson nabij
06.54'Slot wil Hulshoff meenemen, eerste naam van opvolger valt bij Feyenoord'
06.45'Koeman krijgt zijn zin: landen mogen 26 spelers selecteren voor EK voetbal'
03.03PSV en het dilemma-Dest: legt club tien miljoen op tafel om zwaar geblesseerde speler te kopen?
00.10Voetbalpodcast | ‘Jürgen Klopp opvolgen bij Liverpool is een moeilijke klus, maar Arne Slot zou het kunnen’
00.00Wint Cole Palmer het EK voor Engeland? ‘Het is een absoluut genie’

Gisteren

23.57Slot-nieuws wekt enthousiasme: 'Liverpool voor hem een hele goede club'
23.55Ajax maakt vanwege riant bedrag aan tekengeld amper winst op Conceição
23.39Leicester zet monsterscore neer tegen Southampton en kan promotie ruiken
23.30Arsenal en Ødegaard maken in titeljacht grote indruk tegen 'trash' Chelsea
23.30Engelse media geïmponeerd: 'Arsenal back on track'
23.30'Liverpool intensiveert jacht op Slot, trainer zoekt al op Engelse huizenmarkt'
23.27‘Liverpool maakt topprioriteit van Arne Slot en gaat aankloppen bij Feyenoord’
23.20Premier League-koploper Arsenal wint ruim van Chelsea en moet hopen op misstap Manchester City
23.18Noodkreet Koeman sorteert effect: Oranje mag met 26 spelers naar EK
23.07Oud-Ajacied Milik schiet Juventus naar finale Coppa Italia
23.05De EK-selectie van Engeland: dit zijn de spelers die kans maken
23.03Invaller Milik schiet schiet verliezend Juventus naar Italiaanse bekerfinale
23.00Briljant Arsenal vernedert Chelsea en houdt zicht op Premier League-titel
22.58Leicester City kan Premier League ruiken na sensationele zege
Resultaten x
buitenland

De Serie A is weer begonnen: deze Nederlanders doen mee

In Italië is het seizoen eindelijk ook officieel van start gegaan. Zaterdag trapten Parma en Juventus af en zo is de Serie A begonnen aan het seizoen 2019/20. Er staan bij de start liefst 14 Nederlanders onder contract op het hoogste niveau van het land van de laars. Om wie gaat het en wat is hun perspectief?

25-08-2019 09:00 door Krist Stoelwinder

Matthijs de Ligt

Voor Matthijs de Ligt begon het seizoen zaterdag met een uitwedstrijd tegen Parma waarin hij negentig minuten op de bank zat. Deze zomer streed de hele top om de handtekening van de voormalig aanvoerder van Ajax en Juventus won de strijd van onder ander FC Barcelona en PSG. Nadat Juventus ruim 85 miljoen euro voor hem neertelde, kende hij een ongelukkige voorbereiding in Turijn met een eigen doelpunt en een zware avond tegen megatalent Joao Felix.

Stefan de Vrij

Daarmee is De Ligt in voetsporen gestapt van Stefan de Vrij als verdediger in de Italiaanse top. De rechtspoot debuteerde op zijn 17e als rechtsback in het eerste van Feyenoord, verhuisde uiteindelijk naar het centrum en werd international. Na een succesvol WK 2014 verkaste hij voor zeven miljoen euro naar Lazio Roma. Daar raakte hij zwaar geblesseerd, maar verder kende hij er een erg sterke periode en daarom nam Internazionale hem een jaar geleden over. Hij was meteen een basisspeler.

Justin Kluivert

Er ontstond veel commotie toen Justin Kluivert vorig jaar besloot zijn contract bij Ajax niet te verlengen. Zaakwaarnemer Mino Raiola hielp hem uiteindelijk aan een transfer naar AS Roma, waar hij vorig jaar tussen bank en basis pendelde. Het wordt een belangrijk seizoen voor Kluivert en dat jaar gaat hij in met een nieuw nummer. Nadat hij eerst nog nummer 34 droeg ten ere van Abdelhak Nouri, speelt hij nu met nummer 99.

 

Marten de Roon 

Atalanta verraste vorig seizoen vriend en vijand. De relatief onbekende ploeg speelde aantrekkelijk voetbal en presteerde overtuigend tegen de topploegen. De club werd uiteindelijk derde in de Serie A en gaat daarom de Champions League in. Eén van de sterkhouders van Atalanta is Nederlander Marten de Roon. Door zijn goede prestaties in Italië werd de oud-speler van sc Heerenveen en Sparta Rotterdam in 2016 international.

Hans Hateboer

De Roon is niet de enige Nederlander die bij Atalanta Bergamo onder contract staat. Met Hans Hateboer voetbalt er nog een landgenoot bij de Champions League-debutant. De loopbaan van de rechtsachter uit Beerta nam na zijn vertrek bij FC Groningen in januari 2017 een bijzondere vlucht. Hij tekende toen bij een club die in de onderste regionen van Italië mee, maar inmiddels is hij basisspeler bij (sub)topper uit de Serie A.

Mitchell Dijks

Nadat Mitchell Dijks bij Ajax niet doorbrak en bij sc Heerenveen een teleurstellende huurperiode kende, dacht hij erover na om zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Gelukkig deed hij dat niet. Bij Willem II was hij succesvol, waardoor Ajax hem terugkeerde. De sympathieke linksback bleek niet verfijnd genoeg voor de Amsterdammers, maar dat leverde hem buiten de landgrenzen geen problemen op. Bij Bologna is hij een basisspeler en publiekslieveling. 

Stefano Denswil

Nadat Dijks goed bevallen was, besloot Bologna deze zomer nog een paar Nederlanders aan te trekken. Waaronder Stefano Denswil, ook een voormalig toptalent uit de jeugdopleiding van Ajax. Toen de stopper weigerde zijn contract verlengen, belandde hij bij Club Brugge. Daar werd hij meermaals kampioen en deze zomer besloot hij het avontuur aan te gaan. 

Jerdy Schouten

Bologna trok daarnaast de portemonnee voor de revelatie van degradant Excelsior.  Nadat ADO Den Haag het niet aandurfde met Jerdy Schouten, kwam hij via Telstar alsnog terecht in de Eredivisie. De middenvelder is goed aan de bal, maar is ook vaak van waarde met zijn knappe onderscheppingen. Analytici waren onder de indruk en dat gold ook voor de scouts van Bologna. De club maakte uiteindelijk drie miljoen over aan de Kralingers.

Bram Nuytinck

In winter 2009 debuteerde er met Bram Nuytinck een groot talent uit de jeugd van NEC. Hij werd uiteindelijk aanvoerder van Jong Oranje en in 2012 toonde Napoli, Juventus, Everton en Ajax sluimerende interesse. Maar geen club werd zo concreet als Anderlecht en daarom trok hij in 2012 naar België.Na vijf mooie jaren had hij het wel gezien in Brussel en sinds 2017 is hij een betrouwbare kracht bij Udinese.

Hidde ter Avest

Nuytinck is niet de enige Nederlander die in Udine voetbalt. Daar ging hij transfervrij naartoe, nadat hij met zijn club FC Twente was gedegradeerd. In zijn eerste twee maanden zat hij zonder speelminuten bij de selectie, vervolgens speelde hij in een 352 systeem als rechtermiddenvelder twee maanden in de basis. Daarna was hij weer bankzitter, raakte hij geblesseerd en speelde hij in de laatste wedstrijd van het seizoen opeens weer in de basis. Wordt Ter Avest dit jaar een vaste basisspeler? 

Thom Haye

Met Thom Haye hebben we nog een verrassende naam die dit seizoen op het hoogste niveau van Italië actief is. Nadat de aanvaller middenvelder bij AZ nooit helemaal doorbraak, werd zijn contract na twee jaar Willem II in Brabant niet verlengd. Hij vertrok daarom naar Lecce. Daar kende hij een seizoen met gemengde gevoelens. Haye promoveerde met Lecce, maar speelde weinig bij de Italianen.

Nederlanders op dood spoor bij Lazio Roma

Naast de genoemde 11 Nederlanders staan er ook nog drie landgenoten onder contract bij Lazio Roma. Ricardo Kishna en Djavan Anderson verdienen dan wel hun geld bij de club uit Rome ploeg, maar lijken dit seizoen geen enkel perspectief te hebben. Voor Bobby Adekanye liggen de zaken mogelijk anders. De snelle buitenspeler speelde in de jeugd van Ajax, FC Barcelona, PSV en Liverpool, maar maakte nog nooit zijn debuut bij de senioren. Dat moet dit jaar gaan gebeuren in de Serie A.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <