Resultaten x
buitenland

Onder de loep: Christian Eriksen

Bekijk hier de voorbeschouwingen (met gratis wedtips) van de experts van Voetbalwedden.net voor de komende voetbalwedstrijden voor de Eredivisie, Champions League en meer!

Christian Eriksen weigert zijn aflopende contract te verlengen bij Tottenham Hotspur. De Londenaren hielden afgelopen zomer vast aan een te hoge vraagprijs voor menig topclub. Dit seizoen rendeert de Deen allerminst. Waar zit het verschil tussen de Eriksen van voorgaande jaren en die van dit seizoen?

14-01-2020 17:10 door Tim Beck

In de eerste zeventig minuten had Tottenham Hotspur afgelopen weekend weinig te vertellen tegen koploper Liverpool. Na een dubbele wissel veranderde het spelbeeld enigszins. Een van de spelers die eraf werd gehaald: ster Christian Eriksen. De Deen werd uitgejouwd door de fans. Maar dat komt niet alleen door zijn slechte spel. Trainer José Mourinho: “Als je me vraagt of dit de beste versie van Christian Eriksen is, dan moet ik nee zeggen.”

Eriksen maakte in 2013 de overstap van Ajax naar Tottenham Hotspur. In Londen ontwikkelde de aanvallende middenvelder zich tot een speler van de absolute wereldtop. Zo goed dat onder meer Barcelona, Real Madrid en Manchester United in het geruchtencircuit genoemd worden als volgende bestemming. Niet gek gezien de cijfers van Eriksen bij Tottenham Hotspur: 302 wedstrijden, 69 doelpunten en 89 assists. Maar zijn cijfers blijven dit seizoen ver achter: in 25 wedstrijden kwam hij tot drie doelpunten en hetzelfde aantal beslissende voorzetten.

Eriksen wil zijn tot deze zomer lopende contract niet verlengen, waardoor hij de gebeten hond is bij de supporters. Afgelopen zomer was Real Madrid lang in de race voor de diensten van de ex-Ajacied, maar naar het schijnt vroeg Tottenham Hotspur een absurd bedrag voor Eriksen dat zelfs de Madrilenen veel te ver ging. Achter de schermen is de strijd om Eriksen nog steeds in volle gang, maar die onzekerheid heeft duidelijk effect op zijn spelniveau en dat zint de Spurs-fans allerminst. Mourinho: “Ik ben ook niet gek, ik loop al jaren mee in het voetbal. Als je mij vraagt wat de reden is voor zijn mindere spel, dan is dit duidelijk geen optimale situatie voor een speler om zijn hoogste niveau te halen. Zelfs al zou hij het willen.”

Gewisseld tegen Liverpool

Dwingend

Om een beter beeld te krijgen waarin Eriksen zoveel minder presteert leggen we zijn cijfers van dit seizoen naast die van de drie jaar ervoor. Ten eerste blijft Eriksen dus ver achter qua doelpunten en vooral assists. Nooit was hij de topscorer, maar zijn twee beslissende voorzetten in de Premier League zijn schrikbarend slecht voor een speler met de kwaliteiten van Eriksen. Een aantal dingen valt op. Qua sleutelpasses en gemiddeld aantal schoten richting doel zit Eriksen al een tijdlang in de lift naar beneden. Zie de sleutelpasses bijvoorbeeld: 2016/17: 3.1, 2017/18: 2.6, 2018/19: 2.1 en dit seizoen: slechts 1.3.

Eriksen is dus veel minder dwingend dan in zijn voorgaande jaren bij Spurs. Dat is ook terug te zien in hoe vaak hij gemiddeld de bal krijgt per wedstrokd. Was dat in de drie seizoenen hiervoor respectievelijk gemiddeld 54.9, 61 en 53.5 keer per wedstrijd. Dit seizoen is dat slechts 34 keer per wedstrijd. Zo zijn er nog meer statistieken die het matige jaar van Eriksen onderschrijven. Hij dribbelt minder vaak, geeft minder vaak een risicovolle lange bal en presteert zelfs minder wat betreft balveroveringen door middel van een geslaagde tackle. Kortom, de keuze van Spurs om Eriksen aan zijn contract te houden is uitgedraaid op een dramatische beslissing. Een slechte Eriksen en ook geen transfersom. 

Nu in de winkelAanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Bilal Basacikoglu gesignaleerd bij Trabzonspor'
jukebox Laatste: Zo verging het de vorige aankopen van Feyenoord uit Zuid-Amerika
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <