Laatste nieuws
14.15Klopp kan ogen niet geloven voor wedstrijd Ajax-legends: ‘Oh mijn god, doet hij mee?’
14.08Bayern en Liverpool vissen achter het net: Alonso blijft bij Bayer Leverkusen
14.03Officieel: Xabi Alonso ook volgend seizoen trainer Bayer Leverkusen
14.02PSV-trainer Bosz zag Schouten en Veerman 'in grote rondo' staan tegen Duitsland
14.00'Er is één club in de Eredivisie die de carrière van Ihattaren kan redden'
14.00VP-voetbalkantine: 'Twente moet er alles aan doen Weghorst in te lijven'
14.00Nog acht speelronden in de eredivisie: juicht Ajax straks voor Feyenoord?
13.59Timber roemt Geertruida: 'Mooi om te zien hoeveel hij wil leren'
13.59Ten Hag bevestigt aanstaande terugkeer: 'We hebben hem elk duel gemist'
13.57Xavi heeft twee Spaanse journalisten aangeklaagd: 'Dit tolereer ik niet'
13.51Wanneer gaat Lionel Messi (36) met pensioen? Argentijn heeft er duidelijk idee over
13.50Simons krijgt steun Leipzig-trainer na kritiek Koeman: 'Geef hem juiste rol'
13.48Wout Weghorst bereid om ‘heel veel in te leveren’ voor droomclub FC Twente
13.37Bosz deelt goed nieuws uit PSV-ziekenboeg: basisplaats tegen NEC lonkt
13.30‘Kökçü kreeg na botsing met Schmidt uitweg geboden van club uit zijn hart’
13.30Derby tussen Vitesse en NEC vanwege veiligheid zonder uitsupporters: ‘Zware competitievervalsing’
13.29Geertruida looft 'hechte groep': 'Je zou denken dat we elke dag ruzie hebben'
13.23Weghorst en FC Twente komen nader tot elkaar: 'Hij wil, bal ligt bij Burnley'
13.22‘Steunpilaar van AZ is bezig aan zijn laatste maanden in Alkmaar’
13.21PSV mist alleen Noa Lang tegen NEC: ‘Alle internationals zijn fit teruggekomen’
13.09Leipzig-coach Rose heeft advies voor Nederlanders, media én Koeman
13.04Simons na kritiek beschermd door Leipzig-trainer: 'Ik heb contact gehad met Xavi'
13.02RKC Waalwijk krijgt gelijk: hoofd scouting Lambooij niet zomaar naar SC Cambuur
13.00Van kampioen en AC Milan verpulveren in de Champions League naar derde divisie
12.57Bayern met Kane in kraker, Bultman (Heracles) loopt zware blessure op
12.55Hardnekkig gerucht uit Alkmaar: AZ gaat afscheid nemen van eerste doelman Ryan
12.49Bosz ziet PSV'ers heelhuids terugkeren van interlands
12.45‘Begeerde Xabi Alonso laat Bayern München en Liverpool links liggen en blijft in Leverkusen’
12.40Egbers schikt met de NOS: presentator gaat na roerig jaar weer programma's maken
12.40‘Ik vond hem heel laf voetballen in het Nederlands elftal. Daar komt niks uit!’
12.30Achttien man lijken zeker van EK-selectie Oranje, vijftien spelers strijden om laatste vijf plekken
12.25'PSV vreesde begin dit seizoen voor snel vertrek van zomeraanwinst'
12.22'Vier Italiaanse clubs laten oog vallen op Pavlidis'
12.22'Vier Italiaanse clubs houden situatie Pavlidis goed in de smiezen'
12.20Gesimuleerde hoofdblessures leiden tot frustraties: ‘Je ziet ze steeds vaker als zombies op het veld liggen’
Resultaten x
buitenland

Europese Supercup: een garantie voor doelpunten

Luuk de Jong maakt zich met Sevilla na het winnen van de Europa League op voor de tweede grote Europese titel in een jaar tijd. Vanavond treffen ze Bayern München in een duel om de Europese Supercup. De laatste jaren tonen aan dat deze wedstrijd bol staat van spektakel.

24-09-2020 16:44 door Willem Pijnenburg

Sevilla speelde vijf keer eerder om de Supercup en wist alleen de eerste ontmoeting te winnen (Barcelona 0-3). De ploeg van Luuk de Jong wist het zelfs voor elkaar te krijgen om de finale drie jaar op rij te verliezen tussen 2014 en 2016. Telkens was Barcelona of Real Madrid een maatje te groot. Bayern gaat net als de Spanjaarden op voor de tweede Supercup.  Alleen de editie van 2013 zal ze deugd doen. Toen werd Chelsea na strafschoppen verslagen.

2019: Liverpool-Chelsea (2-2, pen 5-4)

De laatste editie om de Supercup ging tussen de twee Engelse grootmachten. In een evenwichtige wedstrijd wist good old Olivier Giroud the Blues op voorsprong te schieten met een droge schuiver. Liverpool reageerde in de persoon van Sadio Mané, die na een kolderiek moment kon binnentikken. De wedstrijd was in balans en na negentig minuten was er nog geen beslissing. Die leek er wel te komen toen diezelfde Sadio Mané koeltjes en fraai binnenlepelde, maar Liverpool had niet op een antwoord van Chelsea gerekend. Jorginho benutte nog voor de rust van de verlenging een penalty, die werd toegekend door Stéphanie Frappart, de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de strijd om de Europese Supercup. In de strafschoppenreeks gingen beide ploegen nek-aan-nek, tot Tammy Abraham naar voren stapte, doelman Adrián geen blik gunde en hem op zijn weg vond.

2018: Real Madrid-Atlético Madrid (2-4 n.v.)

De ploeg van Simeone verloor nog nooit de strijd om de Supercup. Ook niet toen Real Madrid wachtte in de Le Coq Arena in Estland. In de eerste minuut nam Atlético al de leiding en ondanks dat Real die achterstand omzette in een voorsprong, wist 'Los Colchoneros' zich terug te knokken. Diego Costa was de grote man bij Atlético met twee doelpunten. In de verlenging schoot Saúl Ñiguez weergaloos raak en daarmee was het verzet van Real Madrid gebroken. Koke bracht de eindstand op 2-4.

2017: Real Madrid-Manchester United (2-1)

Geen hoogstaand voetbal, wel een verdiende winnaar. Manchester United had in de finale van de Europa League met Ajax afgerekend en trof nu Real Madrid op zijn pad. De Madrilenen dat zonder Ronaldo startte, waren wel een maatje te groot. Casemiro wist de bal al vallend met een dropkick binnen te werken waarna United tegen een 1-0 achterstand aankeek. Die voorsprong werd na rust vergroot door Isco, die oog in oog met De Gea geen fout maakte. Lukaku bracht na grabbelen van Keylor Navas de spanning nog wel terug tot 2-1, maar echt gevaarlijk werd het niet. Daley Blind bleef de hele wedstrijd op de bank aan Engelse kant.

2016: Real Madrid-Sevilla (3-2 n.v.)

Het laatste optreden van Sevilla in de Supercup. Real Madrid had de touwtjes in handen en kwam na een fantastische afstandsknal van Asensio op voorsprong. De wereld leerde in die tijd de Spaanse-Nederlander kennen en in dat duel gaf hij met dat doelpunt zijn visitekaartje af. Real leek zonder zorgen de rust in te gaan, ware het niet dat Vázquez op sluwe wijze de 1-1 achter Kiko Casilla schoof. Na een lange tweede helft waarin beide ploegen voorzichtig waren, was Ramos dat niet. Konoplyanka kruiste binnendoor en de verdediger liet zijn been staan, waarna de bal op de stip ging. Casilla ging de verkeerde hoek in en Sevilla had de voorsprong te pakken. Het verdedigde daarna met man en macht en Real leek de zege al uit het hoofd te hebben gezet, totdat uitgerekend Ramos de redder in nood was en diep in blessuretijd vrij kon inkoppen. Sevilla kon wel door de grond zakken en moest zich opmaken voor de verlenging. Met de gedachte was het al bij de strafschoppenserie, maar daarin had het niet op rechtsback Dani Carvajal gerekend. De speler van Real begon aan een solo en knalde in de 119e minuut de bal achter doelman Sergio Rico.

2015: FC Barcelona-Sevilla (5-4 n.v.)

Een van de meest knotsgekke duels ooit in de Supercup. De mensen in Tbilisi kregen duidelijk waar ze voor betaald hadden. Drie feilloos benutte vrije schoppen waren de opmaat voor een heerlijk voetbalgevecht. Banega zette de toon en zag op zijn beurt aan de overkant Lionel Messi twee vrije trappen op prachtige wijze binnenkrullen. Na de 1-3 van Rafinha werd de opgave voor Sevilla alsmaar moeilijker en toen Suárez de 1-4 in de schoot geworpen kreeg, leek de winnaar wel bekend. Het was het startschot voor Sevilla om de huid duur te verkopen. Nog geen vijf minuten later bracht aanvoerder Reyes nieuw leven in de brouwerij door de 2-4 binnen te koppen en was het Jeremy Mathieu die een kwartier voor tijd een overduidelijke penalty veroorzaakte. Gameiro ramde de bal vol overtuiging binnen en Sevilla vloog met alles wat het had af op het Barca-doel. Het waren uiteindelijk de invallers die de stand op een krankzinnige 4-4 wisten te zetten. Ciro Immobile stond nog geen minuut op het veld toen hij zich simpel ontdeed van Bartra, die ook pas enkele minuten was ingevallen. De Italiaan gaf strak voor en Konoplyanka, de andere invaller, kon simpel binnentikken: 4-4! Sevilla in extase en Barcelona ontgoocheld. Het momentum lag bij Sevilla en zij gingen dan ook licht als favoriet de verlenging in. Grote kansen bleven uit, maar Barcelona kreeg wel weer een vrije trap op een gevaarlijke afstand van het doel. Messi nam, raakte de muur, schoot nog een keer, de doelman kon net redding brengen en Pedro was er als de kippen bij om de rebound binnen te werken. Weer ging het mis in de verlenging. Is het geluk vanavond wel aan de zijde van Luuk de Jong en zijn mannen?