Laatste nieuws
19.20Johan Derksen laat met spijkerharde kritiek een sidekick per direct van televisie verdwijnen
19.20Kritiek op verandering van FA Cup-opzet: 'Waarom krijgen wij geen inspraak?'
19.15'Aanvaller Club Brugge stapt op vliegtuig na onenigheid met medische staf'
19.15Ajax-beul Aston Villa na puntgave voorzet ex-Groninger al vroeg in problemen in Frankrijk
19.05LIVE Europees voetbal | Droomstart voor Lille tegen Aston Villa, maakt Fiorentina het af tegen Plzen?
19.02'Bayern-ultra's weer in de fout, UEFA overweegt fikse straf voor halve finale CL'
18.59Dramatisch verhaal Roma-supporter dat De Rossi bereikte blijkt compleet bij elkaar gefantaseerd
18.59'Lijnders krijgt aanbieding uit Turkije, Bayern gaat voor vertrek liggen'
18.56Vitesse kan overheidssteun vergeten; stadioneigenaar geeft hoop op overleving op
18.55'Manchester City gaat vol voor Musiala: Bayern neemt duidelijk standpunt in'
18.40AED en cursus voor alle voetbalclubs: 'Kastje alleen redt geen levens'
18.38Ajax-huurling maakt grote indruk in Portugal: 'Hij kan van wereldklasse worden'
18.36Utrecht-veteraan peinst niet over stoppen: 'Baal nog steeds als ik gewisseld word'
18.31'Ik denk dat Erling Haaland niet de juiste spits is voor Manchester City'
18.30Ajax ondanks slecht 2023 in top 20-rapport UEFA; PSV en Feyenoord ontbreken
18.20Ajax-huurling Conceiçao drukt stempel: 'Kan van wereldklasse worden'
18.20Ajax-huurling Conceiçao drukt stempel: 'Kan uiteindelijk van wereldklasse worden'
18.15'Ik kan het niveau van Ajax aan, dat durf ik wel te zeggen'
18.00Weer een optie minder: 'Vitesse is een commerciële club, we zijn niet betrokken'
18.00Word lid van onze Whatsapp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
17.49FCUpdate in het kort: 'Rafael Benítez staat voor eerste trainersklus buiten Europa'
17.49Alle Nederlandse voetbalclubs krijgen AED en cursus: ‘Treft niet alleen ouderen’
17.40Camerabeelden tonen ‘ontvoering’ in amateurvoetbal: supporters kapen mascotte uit kantine van grote rivaal
17.35'Ex-AZ'er mikt op Premier League, nieuwe optie voor Amrabat'
17.27Aan Ajax gelinkte Lijnders ook in belangstelling zestienvoudig landskampioen
17.27Bellingham in extase: Engelsman zingt Real-nummer met uitzinnige fans
17.27Drama heeft weinig invloed: Ajax haalt miljoenenbedrag op, club in de top twintig
17.10'Nieuws uit Engeland: Lijnders naast Ajax ook begeerd door Turkse topclub'
17.10Ajax dreigt naast Lijnders te grijpen: Turkse topclub toont serieuze interesse
17.07Stevige kritiek op FA Cup-besluit: 'Zoveelste nagel aan de doodskist'
17.05VP-voetbalkantine: 'Ajax moet snel handelen en Lijnders alsnog strikken'
16.58Wat je niet zag op tv: Mbappé veroorzaakt enorme ruzie in catacomben na uitschakeling Barcelona
16.53Man United, Chelsea en Arsenal willen spits; AC Milan geeft voorkeur aan Zirkzee
16.52Opvallend moment tijdens City – Real: Bellingham geeft kopstootje aan Haaland
16.40Meijer ziet speler van 'Champions League-niveau' bij NEC: 'Dat is next level'
Resultaten x
buitenland

De Belgische competitie is weer begonnen: deze Nederlanders zijn er actief

Met het treffen tussen Standard Luik en KRC Genk van vrijdag is de Jupiler Pro League al weer begonnen het seizoen 2021/22. In België zijn er 12 Nederlanders actief en dus kan de voetballiefhebber zijn hart ophalen met de Belgische competitie. Welke Nederlanders zijn er actief en hoe groot zijn hun kansen op speeltijd?

24-07-2021 07:00 door Krist Stoelwinder

Noa Lang

Laten we de lijst beginnen met de meest waardevolle Nederlander die actief is in België. Noa Lang werd vorig seizoen door Club Brugge overgenomen van Ajax en werd een sensatie in België. In zijn debuutseizoen maakte hij namelijk 17 doelpunten en gaf hij 11 assists, zo speelde hij een cruciale rol in de landstitel. Hij begon het nieuwe seizoen ook goed. Lang scoorde en hielp zijn club tegen Genk aan de Super Cup.

Bas Dost

Lang is niet de enige Nederlander die vorig seizoen bij Club Brugge tekende en meteen successen vierde. Dat geldt namelijk ook voor Bas Dost. De boomlange spits kwam in de winterstop voor vier miljoen euro over van Eintracht Frankfurt. Hij maakte in zijn eerste half jaar voor Brugge 10 doelpunten en kon zo terugkijken op een prima start bij zijn nieuwe werkgever. De laatste weken verkeert hij echter niet in topvorm.. In de laatste zes wedstrijden wist hij geen doelpunt te maken.

Ruud Vormer

Uiteraard is er nog een derde Nederlander actief in Brugge en dat is er niet zomaar één. Met Ruud Vormer is het immers de aanvoerder van de kampioen van België. De 33-jarige middenvelder kwam in 2014 over van Feyenoord en is dus al zeven jaar een belangrijk onderdeel van Club Brugge. Vormer was er in de Super Cup niet bij, hij had namelijk te kampen met het coronavirus. Hij hoopt er bij de competitiestart wél bij te zijn.

Wesley Hoedt

Laten we doorgaan met een andere topclub van onze zuiderburen. Wesley Hoedt kwam een week geleden met Anderlecht in actie tegen Ajax en hoopt tegen Union Sint-Gillis zijn officiële debuut te gaan maken. De zesvoudig international kwam deze zomer over van Southampton, nadat zijn huurperiode bij Lazio Roma erop zat. In de Serie A kende hij een seizoen met plussen en minnen. Hoedt maakte echter een goede indruk in de voorbereiding en daarom zijn de verwachtingen hooggespannen.

Michel Vlap

Dat is minder het geval voor ploeggenoot Michel Vlap. De Fries werd in 2019 voor zeven miljoen overgenomen van sc Heerenveen, maar werd nooit een basisspeler bij zijn nieuwe club. Het afgelopen half jaar werd hij verhuurd aan Arminia Bielefeld. In de Bundesliga begon hij goed met een doelpunt en een assist tegen Bayern München, uiteindelijk werd hij echter bankzitter. In de media moest Vlap recent tot zijn verbazing teruglezen dat hij op het punt van vertrekken stond. Daar weet hij zelf niks van.

Bart Verbruggen

De derde Nederlander bij Anderlecht is met Bart Verbruggen een groot keeperstalent. In een eerder artikel noemden we hem nog één van de grootste keeperstalenten van ons land en dat is ook niet zo gek. Hij is immers nog maar 18 jaar en was vorig jaar een vaste waarde in de play-offs om het kampioenschap. Nu Hendrik Van Crombrugge en Timon Wellenreuther weer fit zijn, zal hij moeten wachten op zijn kans. Vorig seizoen heeft echter geleerd dat die kans zomaar kan komen.

Carel Eiting

Eén van de nieuwelingen in de Jupiler League Pro is Carel Eiting. De 23-jarige middenvelder werd in de Ajax-jeugd gezien als een toptalent, maar door blessures kwam het er nooit helemaal uit. Het zorgde er ook voor dat zijn huurperiode bij Huddersfield Town na een hoopvolle start in het water viel. De grote vraag is of Eiting dit seizoen fit kan blijven, dan kan hij namelijk zomaar zijn grote belofte gaan inlossen. Met John van den Brom krijgt hij bij Genk in ieder geval te maken met een Nederlandse trainer. 

Ferdy Druijf

In de subtop van België is er met Ferdy Druijff ook een nieuwe Nederlander definitief neergestreken. KV Mechelen eindigde vorig seizoen knap als achtste en liep in de play-offs op een haar na de Conference League mis. Dat deed het overigens al met Druijff als huurling in de gelederen, die toen in totaal zeven doelpunten wist te maken. Dit jaar moet hij het vanaf het begin laten zien. In de Keuken Kampioen Divisie bewees hij overigens al te kunnen scoren. In 69 wedstrijden maakte hij er namelijk 40 (!) doelpunten.

Sandy Walsh

Als Mechelen dit seizoen alsnog wil aanhaken, zal het een stuk beter moeten dan in de voorbereiding. Toen werd er immers geljkgespeeld tegen Roda JC en beschamend met 2-7  verloren van FC Utrecht. Het zal rechtervleugelverdediger Sandy Walsh pijn hebben gedaan. De 26-jarige Nederlander speelt al zijn hele voetballeven in België en moest het vooral doen met een plekje in de marge. Bij Mechelen wordt Walsh overigens ergens gewaardeerd en is hij al jaren een vaste waarde.

Lucas Bijker 

Walsh is overigens niet de enige Nederlander die (vrijwel) altijd basisspeler is in de verdediging van KV Mechelen, dat geldt namelijk ook voor Lucas Bijker. De 28-jarige linksback maakte in de Eredivisie een prima indruk bij SC Cambuur en sc Heerenveen, waarna hij voor het avontuur koos. Die periode bij Cadiz liep uit op een teleurstelling, waarna Mechelen in 2018 terug naar de lage landen haalde. Waar hij in zijn eerste jaren tussen bank en basis pendelde, is hij nu een vaste waarde.

Joost van Aken

We sluiten dit artikel af met nog een nieuweling in de Jupiler Pro Leauge. Na zijn debuut in 2014 werd Joost van Aken een vaste waarde bij sc Heerenveen en na drie mooie jaren trok hij naar het buitenland. Bij Sheffield Wednesday en VfL Onsabrück genoot hij van de nieuwe omgeving, maar indruk maken op het veld lukte niet echt. Dat wil hij nu bij Zulte Waregem alsnog gaan doen. De nummer 10 van vorig seizoen legde de 27-jarige verdediger deze zomer gratis vast.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <