Laatste nieuws
14.10Klopp kan ogen niet geloven voor wedstrijd Ajax-legends: ‘Oh mijn god, doet hij mee?’
14.08Bayern en Liverpool vissen achter het net: Alonso blijft bij Bayer Leverkusen
14.03Officieel: Xabi Alonso ook volgend seizoen trainer Bayer Leverkusen
14.02PSV-trainer Bosz zag Schouten en Veerman 'in grote rondo' staan tegen Duitsland
14.00'Er is één club in de Eredivisie die de carrière van Ihattaren kan redden'
14.00VP-voetbalkantine: 'Twente moet er alles aan doen Weghorst in te lijven'
14.00Nog acht speelronden in de eredivisie: juicht Ajax straks voor Feyenoord?
13.59Timber roemt Geertruida: 'Mooi om te zien hoeveel hij wil leren'
13.59Ten Hag bevestigt aanstaande terugkeer: 'We hebben hem elk duel gemist'
13.57Xavi heeft twee Spaanse journalisten aangeklaagd: 'Dit tolereer ik niet'
13.51Wanneer gaat Lionel Messi (36) met pensioen? Argentijn heeft er duidelijk idee over
13.50Simons krijgt steun Leipzig-trainer na kritiek Koeman: 'Geef hem juiste rol'
13.48Wout Weghorst bereid om ‘heel veel in te leveren’ voor droomclub FC Twente
13.37Bosz deelt goed nieuws uit PSV-ziekenboeg: basisplaats tegen NEC lonkt
13.30‘Kökçü kreeg na botsing met Schmidt uitweg geboden van club uit zijn hart’
13.30Derby tussen Vitesse en NEC vanwege veiligheid zonder uitsupporters: ‘Zware competitievervalsing’
13.29Geertruida looft 'hechte groep': 'Je zou denken dat we elke dag ruzie hebben'
13.23Weghorst en FC Twente komen nader tot elkaar: 'Hij wil, bal ligt bij Burnley'
13.22‘Steunpilaar van AZ is bezig aan zijn laatste maanden in Alkmaar’
13.21PSV mist alleen Noa Lang tegen NEC: ‘Alle internationals zijn fit teruggekomen’
13.09Leipzig-coach Rose heeft advies voor Nederlanders, media én Koeman
13.04Simons na kritiek beschermd door Leipzig-trainer: 'Ik heb contact gehad met Xavi'
13.02RKC Waalwijk krijgt gelijk: hoofd scouting Lambooij niet zomaar naar SC Cambuur
13.00Van kampioen en AC Milan verpulveren in de Champions League naar derde divisie
12.57Bayern met Kane in kraker, Bultman (Heracles) loopt zware blessure op
12.55Hardnekkig gerucht uit Alkmaar: AZ gaat afscheid nemen van eerste doelman Ryan
12.49Bosz ziet PSV'ers heelhuids terugkeren van interlands
12.45‘Begeerde Xabi Alonso laat Bayern München en Liverpool links liggen en blijft in Leverkusen’
12.40Egbers schikt met de NOS: presentator gaat na roerig jaar weer programma's maken
12.40‘Ik vond hem heel laf voetballen in het Nederlands elftal. Daar komt niks uit!’
12.30Achttien man lijken zeker van EK-selectie Oranje, vijftien spelers strijden om laatste vijf plekken
12.25'PSV vreesde begin dit seizoen voor snel vertrek van zomeraanwinst'
12.22'Vier Italiaanse clubs laten oog vallen op Pavlidis'
12.22'Vier Italiaanse clubs houden situatie Pavlidis goed in de smiezen'
12.20Gesimuleerde hoofdblessures leiden tot frustraties: ‘Je ziet ze steeds vaker als zombies op het veld liggen’
Resultaten x
Binnenland

Ajax in de Europa Cup: Een UEFA Cup vol mayonaise

Negen keer stond Ajax in de eindstrijd van een Europees voetbaltoernooi. Drie keer, waaronder de eerste en de laatste keer, ging het mis. ELF Voetbal duikt in de historie van de Ajax-finales. In deel 7 van deze reeks: 1992.

22-05-2017 12:22 door Redactie ELF Voetbal

Tegenwoordig is Freek de Jonge niet alleen een gerespecteerd artiest, maar vooral iemand die opkomt voor de aardbevingsslachtoffers van Groningen. Dat hij er persoonlijk bijna verantwoordelijk voor was dat Ajax in 1991 eigenlijk niet eens aan het (gewonnen) toernooi om de UEFA Cup had mogen deelnemen, lijkt door het grote publiek vergeten!

Even terug naar 27 september 1989, de dag van wat later 'het staafincident' is gaan heten. Een paar maanden na de finale van Straatsburg was Ajax in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi uitgeschakeld door Sporting Portugal. En een jaar later dreigde hetzelfde te gebeuren, dit keer met Austria Wien als tegenstander. Nadat de Amsterdammers in Wenen met 1-0 hadden verloren, stond er na negentig minuten spelen eenzelfde score (maar dan in Amsterdams voordeel; goal Jan Wouters) in De Meer op het scorebord en moest er verlengd worden.

De sfeer in het stadion was toen al uiterst verhit en dat was grotendeels de schuld van cabaretier Freek de Jonge die, ideetje van Ajax-voorzitter Michael van Praag, als gast-stadionspeaker optrad maar in die rol zijn verantwoordelijkheid niet kende. Oostenrijk was in het begin van de jaren '90 negatief in het nieuws gekomen door het oorlogsverleden van de Oostenrijkse president Kurt Waldheim, die in opspraak was geraakt en door de beroemde Nazi-jager Wiesenthal werd aangeklaagd. Toen De Jonge tijdens de tweede helft tot twee keer toe omriep: "Hallo, Hallo. Herr Waldheim soll Herr Wiesenthal anrufen", explodeerde het stadion. Niet van vreugde, maar van grimmigheid. Een gelijkmaker van Hannes Pleva in de 98ste minuut was de druppel, die de volle emmer volledig deed overlopen. Onder het geroep van "Nazi's! Nazi's!"werden vanuit Vak F allerlei voorwerpen op het veld gegooid, waaronder een ijzeren staaf, geworpen door de zeventienjarige Ajax-fan Gerald M., die de Oostenrijkse keeper Franz Wohlfahrt in de rug trof.

Uiteraard werd de wedstrijd gestaakt. De UEFA bepaalde later dat de ontmoeting een reglementaire 0-3 uitslag kreeg en ook dat Ajax twee seizoenen lang geen Europees voetbal mocht spelen. Nadat Ajax had geprotesteerd tegen de zwaarte van de straf liet de Commissie voor Beroep het laakbare gedrag van Freek de Jonge bij haar beslissing meewegen en bracht de straf terug tot een schorsing van één seizoen. Zodoende mocht Ajax in 1991/92 toch aan het, later gewonnen, UEFA Cup-toernooi deelnemen.

Het staafincident had nog een tweede gevolg. Het Ajax-bestuur werd er nog eens door overtuigd dat De Meer verouderd was en dat verhuizing naar, wat later de ArenA zou worden, noodzakelijk was. Uri Coronel later in De Volkskrant: "Als we niet waren verhuisd, hadden we niet meer bestaan."

In de eerste drie rondes op weg naar die latere bekerwinst speelde Ajax niet één keer in Amsterdam. Sterker nog, zelfs niet in Nederland. De schorsing voor het seizoen 1991/92 was dan wel opgeheven door de UEFA, er was een nieuwe straf voor in de plaats gekomen. Ajax moest drie wedstrijden spelen in een stadion honderd kilometer buiten Amsterdam. Ajax koos voor het Rheinstadion van Düsseldorf.

Op 18 september waren zeventienduizend toeschouwers komen kijken naar een met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen het Zweedse Örebro SK. Op de bank bij Ajax zat toen nog Leo Beenhakker, die vlak daarna werd weggelokt door Real Madrid. Zijn opvolger werd assistent Louis van Gaal. In zijn biografie schrijft hij: "Werd ik bij penningmeester Arie van Os thuis ontboden. Daar zaten ze. Het hele bestuur. En ik was helemaal alleen. Toen heb ik die zaterdagmiddag mijn zaken geregeld, mijn functieomschrijving, mijn salaris, alles. Als hoofdtrainer van Ajax ging ik ineens het dubbele verdienen, dus 375 duizend gulden. (..) Ik had één eis. Ik wilde een contract voor drie jaar en niet voor één jaar (…) Ik wilde kunnen opbouwen. Het werd in één uur geregeld." Het is waarschijnlijk het nuttigste uur geweest in de hele historie van Ajax, want ontegenzeggelijk begon Ajax, met Louis van Gaal op de bank, aan een nieuwe glorieperiode met drie Europese finales en een gewonnen Wereldbeker als absolute hoogtepunten.

Op de inmiddels van hem zo bekende voortvarende wijze ging van Gaal aan de slag. Op 2 oktober won hij, met een andere opstelling en een nieuwe tactiek, in Zweden zijn eerste Europese wedstrijd: 0-1 (goal Aron Winter). Zo begon hij aan een razendsnelle opmars door Europa, daarbij een beetje geholpen door een voor Ajax gunstige loting. Van zowel Rot Weiss Erfurt (in de verdwijnende DDR als derde geëindigd, maar na het samensmelten van de twee Duitslanden in de Tweede Bundesliga terechtgekomen) als de Spaanse middenmoter Osasuna werd zowel uit als thuis gewonnen. Dat was overigens voor het kritische Ajax-publiek nog geen enkele reden om Van Gaal op de schouders te nemen. Integendeel: de kritiek op de jonge Ajax-trainer spatte in die dagen van alle sportpagina's af.

Toen Ajax op 4 maart 1992 in Gent aan de eerste kwartfinale begon, was de sfeer in Amsterdam echter totaal omgeslagen. Ajax was niet alleen maar begonnen wedstrijden te winnen, maar speelde ook nog eens goed. De forse puntenachterstand op PSV werd al rap minder. Ook bij AA Gent speelden de Amsterdammers uitstekend, ook al konden ze in het brakke Jules Ottenstadion niet scoren (0-0). Het was een omissie die voor ruim veertigduizend fans in het Olympisch Stadion ruimschoots werd goedgemaakt. Ajax won de eerste Europese wedstrijd van dat seizoen binnen de Nederlandse grenzen met 3-0 en had in Michel Kreek ('7), Dennis Bergkamp ('11) en Wim Jonk ('90) z'n doelpuntenmakers.

Met ook Beenhakkers Real Madrid bij de laatste vier, gingen de gesprekken in Amsterdam de dag vóór de loting over wat 't beste was: "Tegen Real spelen in de halve finale. Of beter toch in de finale". Uiteindelijk werd het geen van twee. Ajax trof in de halve finale het Italiaanse Genoa, terwijl Real zou gaan uitglijden over de andere deelnemer uit de Serie A: Torino (dat na een 2-1 in Madrid, in Turijn met 2-0 won).

De uitwedstrijd van Ajax in Genua werd een prachtig voetbalspektakel in drie bedrijven. In het eerste bedrijf kwam Ajax met 0-2 voor (Stefan Pettersson '1 en Bryan Roy '60). In het tweede bedrijf maakte de Uruguyaanse spits Carlos Aguilera twee doelpunten voor Genoa en in het derde bedrijf bezorgde Aron Winter met een 'stiffie' Ajax alsnog de zege (2-3).

Uit gewonnen en drie keer gescoord. Dat kon niet meer kapot en dat gebeurde dan ook niet, zelfs niet toen Genoa in de eerste helft aan de leiding kwam. Vlak na rust maakte Dennis Bergkamp gelijk en kon het Olympisch Stadion aan een vroegtijdig carnaval gaan beginnen (1-1).

In die tijd werd de finale van de UEFA Cup nog afgewerkt via thuis- en uitwedstrijden en zo reisde een in topvorm verkerend Ajax op 29 april naar het imponerende en met 65 duizend fans volledig uitverkochte Stadio Delle Alpi. In heel 1992 had Ajax nog geen wedstrijd verloren en ook in Turijn gebeurde dat niet. Sterker nog, Ajax was heel dicht bij een overwinning. Tot twee keer toe namen de Amsterdammers de leiding (Wim Jonk met een afstandsschot na vijftien minuten spelen en een strafschop van Stefan Pettersson in de 73ste minuut), maar tot twee keer toe was het de Braziliaan Walter Casagrande, die gelijkmaakte (2-2). De beslissing moest gaan vallen op 13 mei in Amsterdam.

En dat gebeurde ook. Uiteindelijk haalde Ajax, Torino raakte onder meer paal en lat, wankelend het einde: 0-0. Ajax miste ook een aantal goede kansen, vooral omdat topscorer Dennis Bergkamp door een griep was geveld en thuis het duel in zijn ouderlijke huis aan de James Rosskade op de televisie moest volgen. Toen ook Stefan Pettersson met een arm uit de kom moest uitvallen, bleef Ajax niets anders over dan iedere bal blind wegschoppen en voor de rest gokken op de reflexen van doelman Stanley Menzo. Na ook nog eens zes minuten blessuretijd in de zenuwen te hebben gezeten, bleek dat uiteindelijk genoeg.

Op weg na de huldiging en een prachtige balkonscène van de Stadsschouwburg op het Leidseplein ging de Ajax-spelersbus eerst langs het VU-ziekenhuis om de opgelapte Pettersson op te pikken. Dat duurde echter zo lang dat op last van de politie de bus razendsnel koers moest zetten naar het Leidseplein omdat de festiviteiten daar, bij het wachten op de spelers, uit de hand dreigde te lopen. Pas na afloop hadden de Ajax-spelers tijd voor hun zieke ploeggenoot en kon de bus richting James Rosskade. Terwijl zijn medespelers buiten luidkeels "Dennis, Dennis, Dennis" zongen, nam aanvoerder Danny Blind de UEFA Cup mee naar het jongenskamertje van Dennis die, al zwetend, even uit zijn bed kwam voor een foto met Cup. Uiteindelijk volgde er nog één laatste stop. Bij een friettent werd aardig ingeslagen, verdwenen er ladingen patat met mayonaise in de trofee en hadden de Ajacieden de snack van hun leven!

 




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <