Resultaten x

Deze maand in ELF Voetbal

ELF NR 6/7 CULTSPECIAL

Cult. Over wat cult precies is zijn online talrijke definities te vinden. Geen daarvan is overtuigend genoeg om alle onduidelijkheid weg te nemen. Cult is veeleer gevoel dan wetenschap. Voor ELF Voetbal voldoende aanleiding een ode te brengen aan zeventien smaakmakers die het voetbal kleur gaven en geven.

Hun bijzondere verhalen zijn stuk voor stuk te lezen in een special van liefst 116 pagina's, die tevens een iets ander formaat kent dan normaal. Daarnaast een lofzang aan de onlangs overleden culttrainer Barry Hughes, een fotoserie rond het promotiefeest van oercultclub Union Berlin en een collage van talrijke kleurrijke voetballers met een matje. De interviews inclusief bijzondere fotografie vormen de hoofdmoot.

8. MARKO PANTELIC
Zijn zelfvertrouwen, toch al overvloedig aanwezig, was onaantastbaar. Zijn liefde voor Ajax is dat ook gebleken. Tien jaar na zijn kortstondig maar hartstochelijk huwelijk met zijn Nederlandse liefde blikt Marko Pantelic terug. "Als tiener was ik al een bewonderaar van Ajax en ik heb het shirt met plezier en trots gedragen. Ik koester de warme herinneringen aan mijn tijd bij Ajax en de vele warme mensen bij de club."

14. WAYNE SHAW

18. ALI IBRAHIM
Ze groeiden samen op in de stoffige straten van Accra, oneindig pielend met een bal: Abédi Pelé en Ali Ibrahim. De een werd Ghana's eerste voetballer met wereldfaam, de ander de eerste Afrikaan van De Graafschap. En dus spreken wij hem 23 jaar na zijn komst omringd door een Lakenfelder, een Witrik, een Blaarkop, een Friese Roodbont, een Brandrode en twee Fries-Hollandse runderen. Oer-Hollandse koeien dus. Over integreren, pionieren en natuurlijk dé hakbal. "Ik ben veel trotser op mijn doelpunt tegen PSV, maar daar hoor je niemand meer over."

28. DIDIER MARTEL
Hij weet precies bij welk tankstation ze lekkere koffie verkopen en waar hij het beste broodje kan scoren. Didier Martel kent het Franse wegennet als zijn broekzak. Het resultaat van zijn tweede voetballeven: als scout. Bellend vanuit zijn auto, onderweg naar de zoveelste wedstrijd, vertelt hij over zijn herinneringen aan FC Utrecht en Vitesse, scouten voor zijn grote liefde, en zijn fitnessverslaving. "Als ik een dag niet naar de gym ben geweest, voel ik me niet prettig."

32. PETER VAN VOSSEN
36. WIM FRIJNS
40. WILBURT NEED
48. OTTO VERSFELD
52. ALLY DE AAP
60. TIJANI BABANGIDA
70. ARNOLD KRUISWIJK

76. ABE VAN DEN BAN
Oercultheld. Door het onvolprezen Old School Panini uitgeroepen tot bezitter van de mooiste voetbalsnor aller tijden. Daarmee kunnen wij het alleen maar eens zijn. We gingen op bezoek in een hutje op de Zaanse hei, en troffen aan: een man met een karakter minstens zo markant als zijn snor.

82. PA-MODOU KAH
In iedere wedstrijd legde Pa-Modou Kah een hoeveelheid energie waarvoor een gemiddeld windmolenpark een jaar lang moet draaien. Wij spraken de cultheld van Roda JC en ontdekten dat hij praat zoals hij voetbalde. Vol overgave, passie en beleving. Over religie, reizen, discriminatie, Joram van Klaveren, en verscheepte dozen vol Karvan Cevitam en suikerpinda's.

90. ARJAN SWINKELS
98. PURREL FRÄNKEL
104. ALI DIA

108. JOHAN PATER
Aan regels had hij een hekel. Nog steeds trouwens. Johan Pater debuteerde als net negentienjarige spits in een bomvol Philips Stadion voor PSV. De opmars stokte al snel toen hij werd betrapt op cocaïnegebruik. Hij was negen jaar actief in het betaald voetbal, maar het imago van bad boy bleef aan hem kleven. Anno 2019 is hij glazenwasser en schoonmaker. "Het gevoel dat ik krijg als we bij een tevreden klant vertrekken, is hetzelfde als na het maken van een doelpunt."

De Cultspecial van ELF Voetbal valt vandaag bij de abonnees op de deurmat en is verkrijgbaar in de boekenzaken en diverse supermarkten. Het dubbelnummer 6/7 kent een prijs van 6,50 euro.


Word abonneeOf wil je eenmalig een uitgave van ELF Voetbal ontvangen? Bestel deze dan nu via MagVilla
Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United denkt aan tijdelijk afscheid van toptalent Tahith Chong'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <