Laatste nieuws
21.05Werder is er klaar mee: Keïta tot einde seizoen geschorst na wangedrag
21.05LIVE Champions League | Dortmund zonder Malen begonnen tegen Atlético: buigen Duitsers achterstand om?
21.02VI Live: Barça met Frenkie begonnen tegen ultra-aanvallend PSG
20.56Van Gaal-roep wint aan kracht: 'Iedere andere trainer groot risico voor Ajax'
20.45Bergwijn vol vertrouwen: 'Weet bijna zeker dat we alle wedstrijden dan winnen'
20.35Vitesse komt met statement na hevige speculaties over faillissement
20.35Vitesse gaat seizoen afmaken: club klampt zich vast aan reddingsplan
20.30Praat mee op VP: Borussia Dortmund - Atlético Madrid
20.30LIVE Champions League | Barça verdedigt met Frenkie de Jong in de basis goede uitgangspositie tegen PSG
20.28'Feyenoord-assistent Hulshoff gepolst voor mogelijke Eredivisie-klus'
20.25Wat een chaos: Barça-fans bekogelen eigen spelersbus door zee van vuurwerk
20.20Goed nieuws uit Arnhem: Vitesse verwacht seizoen uit te spelen
20.20Goed nieuws uit Arnhem: Vitesse speelt het seizoen uit
20.20Vitesse komt met statement: 'Uitspelen seizoen niet meer in gevaar'
20.15Praat mee op VP: FC Barcelona - Paris Saint-Germain
20.06Licentiecommisie laat Vitesse nog in spanning over reddingsplan: 'Kunnen seizoen uitspelen'
20.02Bond denkt aan scheidsrechters-audio in Engelse stadions
20.00Spektakel in het Etihad: kies je winnaar bij City - Real voor 50x je inleg!
19.57VI Live: Frenkie de Jong keert terug in Barça-basis, Malen ontbreekt bij BVB
19.55VZ Kort: Vitesse krijgt over enkele dagen duidelijkheid over voortbestaan
19.53‘Trainerscarrière van Carlos Tévez lijkt nu al flinke deuk op te lopen’
19.50Indrukwekkende beelden: Barça-menigte zorgt voor geweldige onthaal spelersbus
19.49VI Live: Frenkie de Jong keert tegen PSG terug in de basis van Barcelona
19.42Bergwijn heeft begrip voor ontevreden Ajax-fans: 'Had zelf ook de bus opgewacht'
19.33Manchester United vs Arsenal al vanaf 485 euro! Koop je tickets hier.
19.32Sonck sloeg krant verbaasd open: 'Een vertrek is altijd jammer'
19.32Willy van de Kerkhof noemt 2 spelers van Ajax die hij graag bij PSV zou zien
19.20Zou VAR de penalty op WK 1974 voor overleden Bernd Hölzenbein hebben teruggedraaid?
19.15Vitesse blijft in spanning: binnen enkele dagen duidelijkheid over voortbestaan
19.11Valentijn Driessen blikt terug op rel rond Johan Derksen: 'Allemaal zwaar overdreven'
19.03Maaskant ziet 'belachelijke' trend in KKD: 'Je moet je ontslag bijna incalculeren'
18.50Vandaag Inside komt daags na Genee-uitspraken met nieuwe Derksen-update
18.47Vitesse en ADO winnen oefenduels van beloften
18.38Als KKD-trainer ben je je baan nooit zeker: ‘Is een vak geworden waar je ontslag bijna moet incalculeren’
18.38Brian Brobbey imponeert bij fotoshoot Men’s Health: ‘Check die buik man!’
Resultaten x
Binnenland

Ajax in de Europa Cup: AC Milan was oppermachtig

Negen keer stond Ajax in de eindstrijd van een Europees voetbaltoernooi. Drie keer, waaronder de eerste en de laatste keer, ging het mis. ELF Voetbal duikt in de historie van de Ajax-finales. In deel 1 van deze serie: 1969.

16-05-2017 19:11 door Redactie ELF Voetbal

Hoewel Ajax internationaal nog vrij weinig had gepresteerd en een seizoen eerder zelfs in de eerste ronde van het Europa Cup-toernooi was uitgeschakeld door Real Madrid, toonde FC Nürnberg, nota bene de kampioen van West-Duitsland, zich uitermate geïmponeerd toen het bij de loting in de eerste ronde van de editie 1968/69 aan Ajax werd gekoppeld. De Amsterdammers waren een paar maanden eerder voor de derde keer op rij landskampioen geworden en hadden onder leiding van Rinus Michels een fantastische ploeg met een uitstekende mix van zowel jonge (Cruijff, Keizer, Suurbier, Hulshoff) als oudere (Bals, Muller, Groot, Swart) spelers.

Het enige probleem was wel dat de oudere generatie van Ajax nauwelijks over Europese ervaring beschikte. De uitwedstrijd bij FC Nürnberg op 18 september 1968 was pas de negende Europese wedstrijd van de meeste Amsterdamse spelers. Het was een manco dat al vroegtijdig door Michels was gesignaleerd, reden waarom de Amsterdammers in 1966 de Joegoslaaf Velibor Vasovi? hadden aangetrokken. De verdediger had in dat jaar met zijn ploeg Partizan Belgrado de Europa Cup-finale bereikt en had zelfs gescoord in de met 2-1 verloren finale tegen Real Madrid. Binnen de kortste keren werd hij de eerste buitenlandse aanvoerder in de geschiedenis van Ajax en was vanaf wedstrijd nummer één de steunpilaar die Michels nodig had. Vooral dankzij hem bleef Ajax overeind in een bijna negentig minuten durende storm in Neurenberg (1-1), waarna de Amsterdammers twee weken later in het Olympisch Stadion hun Duitse tegenstander aan flarden speelden (4-0).

In de volgende ronde legde Ajax met een wat gelukkige 2-0 thuiszege op Fenerbahçe een bodem voor plaatsing voor de kwartfinales, al kwam daar uiteindelijk nog heel wat bij kijken. Het veld van de Turkse kampioen was namelijk totaal onbespeelbaar. Dat was al zo op 26 november (toen scheidsrechter Ritter niet liet aftrappen) en dat was een dag later niet heel anders. Voetballen was zelfs zo onverantwoord dat Michels het niet aandurfde om licht geblesseerde spelers als Suurbier, Suurendonk en Mühren te laten spelen en daarom jeugdspeler Ruud Krol liet debuteren. Uiteindelijk was de wedstrijd al na tien minuten beslist, toen Piet Keizer met een boogbal razendknap scoorde en de basis legde voor een 2-0 eindstand.

Net zoals twee jaar eerder de dubbele wedstrijd tegen Liverpool (5-1, 2-2) belangrijk was voor de reputatie van Ajax, zo waren ook de drie kwartfinalewedstrijden tegen het Portugese Benfica bepalend voor de geweldige naam die Ajax aan het opbouwen was. Na de heenwedstrijd van 12 februari was er van roem nog geen sprake, want op een door de sneeuw nagenoeg onbespeelbaar veld van het Olympisch stadion verloor Ajax met 1-3. Een week later echter stond er na dertig minuten al een 0-3 stand op het scorebord. Uiteindelijk scoorde Benfica nog een keer tegen, waardoor een beslissingswedstrijd noodzakelijk was. De middag van 5 maart werd een voor Nederland historisch moment. Voor 63.638 toeschouwers in het Stade Olympique Yves-du-Manoirin van Parijs werd het in de verlenging 3-0 voor Ajax na treffers van Cruijff ('93) en de Zweed Inge Danielsson('105 en '108) en met die score plaatste Ajax zich als tweede Nederlandse ploeg (na Feijenoord, toen nog zo geschreven, in 1963) voor de halve finales.

Tegenstander daarin was het totaal onbekende Tsjechoslowaakse Spartak Trnava, een ploeg die vanaf het begin zwaar werd onderschat. En nadat Ajax de thuiswedstrijd ook nog eens soepel met 3-0 had gewonnen, leek een finaleplaats al zo goed als zeker. Uiteindelijk gebeurde dat ook, al kostte het bloed, zweet en tranen. Bij de return op donderdagmiddag 24 april kostte Amsterdamse overmoed Ajax bijna de finale. Cruijff werd razendsnel de wedstrijd uitgeschopt en toen Ladislav Kuna vervolgens twee keer scoorde ('27 en '49), was doelman Gert Bals zo ongeveer de enige Ajacied die bij de non-stop belegering overeind bleef: 2-0 en dus finale.

En die werd een fiasco. Met slechts 31.782 toeschouwers was het Santiago Bernabéu half leeg. De meeste fans die er wel waren, kwamen uit Nederland en die zagen een vroege goal van Pierino Prati ('7). Ajax viel daarna nog wel veel en vaak aan, maar moet ook in het veld gemerkt hebben dat Milan eigenlijk onaantastbaar was, zeker toen Prati er kort voor rust 2-0 van maakte. Even, heel even, leek Ajax toch terug te kunnen komen, toen Piet Keizer na een uur onderuit werd gehaald en Velibor Vasovi? de toegekende strafschop onberispelijk inschoot. Kans op een comeback? Vergeet het maar. Milan zette weer aan en trof via Sormani ('67) en Prati ('75, hattrick) nog twee keer doel.

Ajax had in het seizoen 1968/69 aan de Europese top geroken, maar moest, met de woorden van Rinus Michels, nog héél véél leren.




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <