Laatste nieuws
01.35Wat je niet zag op tv: Mbappé veroorzaakt enorme ruzie in catacomben na uitschakeling Barcelona
00.15Martinez pakt tweede geel in penaltyserie, maar helpt Villa aan halvefinaleplek
00.05Goed nieuws voor Nederland: Benfica sneuvelt tegen Marseille
00.00Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen

Gisteren

23.55Fenerbahçe verliest na gemiste penalty Tadic, historische prestatie Brugge
23.53VI Live: Marseille en Olympiakos na strafschoppen door
23.53Tadic, Ünder en Bonucci missen penalty voor Fenerbahçe: Olympiacos stoot door
23.52Gemiste penalty Tadic begin van het einde voor Fenerbahçe
23.52Gemiste penalty Tadic wordt Fenerbahçe fataal
23.48Benfica en Kökçu klaar in Europa na misser Di María op moment suprême
23.47Ruime voorsprong Nederland op Portugal na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.47Voorsprong Nederland op Portugal blijft riant na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.40De Boer had botsing bij Ajax: 'Hij bleef tien minuten op wc, ik gooide 'm eruit'
23.35VI Live: strafschoppen in Frankrijk en Turkije
23.25Grote vreugde Leverkusen: Frimpong blijft koel en redt ongeslagen status
23.06Historische prestatie Club Brugge in Europees verband
23.05Atalanta niet meer in de problemen tegen Liverpool, Frimpong houdt ongeslagen status Leverkusen in stand
23.01Atalanta completeert flinke stunt tegen Liverpool, ook Feyenoord-beul stoot door
22.59Leverkusen zet succesreeks voort dankzij Frimpong, ook Roma door
22.58Tienkoppig AS Roma verslaat AC Milan opnieuw en meldt zich bij laatste vier
22.57Frimpong houdt unieke reeks Leverkusen in stand
22.56Jeremie Frimpong redt ongeslagen reeks Leverkusen en staat in halve finale
22.54Stunt Liverpool blijft uit: Jürgen Klopp vertrekt zonder Europese prijs
22.52VI Live: Marseille en Benfica gaan verlengen
22.52VI Live: Leverkusen zeker van halve finale dankzij Frimpong
22.52Nieuwe comeback Liverpool blijft uit: Klopp moet karig afscheid vrezen
22.40VI Live: Marseille dwingt Benfica in slotfase op de knieën
22.29Rood voor Roma: Leão kermt van de pijn na flinke zaag op de enkels
22.24Van Hooijdonk begrijpt niets van ‘Martínez-regel’: ‘Vrijbrief om te klootviolen’
22.20Emiliano Martínez laat zich weer zien: tweede geel in penaltyserie na provocaties, maar toch de held van Aston Villa
22.12Verbijstering om hoofdrol Emiliano Martínez: 'Vrijbrief om te klootviolen'
22.04'Maatsen wil weg bij Chelsea, Bayern gaat voor vertrek Musiala liggen'
21.59Bizar: Martínez ontvangt twee keer geel, blijft staan en pakt beslissende penalty
21.49Emiliano Martínez krijgt twee keer geel maar géén rood dankzij speciale regel
21.46Emiliano Martínez krijgt tweede geel in penaltyreeks, maar mag blijven staan
Resultaten x
Binnenland

Guardiola vs Mourinho: de strijd brandt opnieuw los

Een bezeten voetballiefhebber die zijn voetballers met geheime detectives controleert tegenover een geniale Portugese peoplemanager, die als het moet zijn ploeg negentig minuten laat verdedigen. Ooit waren José Mourinho en Pep Guardiola voetbalmaatjes bij FC Barcelona, maar als trainers zijn ze uitgegroeid tot tegenpolen. De één heeft als doel om zo veel mogelijk prijzen te pakken ten koste van alles, de ander wil met zijn team met mooi aanvallend voetbal de harten van supporters veroveren.
23-09-2017 12:30 door Nathan Sprey

Met tranen van geluk in de ogen vallen Mourinho en Guardiola elkaar in de armen. De Portugees klemt zich stevig vast aan Pep en springt uitgelaten heen en weer. Barcelona heeft zojuist de Europa Cup II gewonnen door Paris Saint-Germain te verslaan. Mourinho als tolk van coach Bobby Robson, Guardiola als heerser op het middenveld. Samen vieren ze een feestje. 11 april 1996. De Kuip, Rotterdam.

Die gezamenlijke vreugde is twintig jaar na dato veranderd in een onderlinge rivalenstrijd die zijn weerga niet kent. Guardiola staat aan het roer bij Manchester City, Mourinho heeft de leiding over de selectie bij Manchester United, dat sinds het vertrek van de legendarische Sir Alex Ferguson in een identiteitscrisis zit. The Red Devils zijn afgezakt tot een weinig succesvol handelshuis. In vier seizoenen is driekwart miljard euro geïnvesteerd in de selectie en slechts één schamel FA-cupje, een League-Cup en een Europa League is gepakt. Het kostte managers David Moyes en Louis van Gaal al de kop.


Mourinho

Met de Portugees heeft United een prijzenpakker in huis, die alle middelen gebruikt om te winnen. Een trainer die zijn moeder nog zou verkopen voor een overwinning. Scheidsrechters, tegenstanders of rivaliserende managers: allen worden ze beledigd en geprovoceerd als dat nodig is voor de zege. Alleen zijn spelersgroep is heilig; die valt hij nooit af. Mourinho heeft zijn spelers lief en zorgt dat ze volledig achter hem staan. Zo stuurt hij bij Internazionale Wesley Sneijder tijdens het seizoen enkele dagen met vakantie om uit te rusten. Halverwege zijn verlof krijgt de middenvelder een sms van zijn coach. Daarin staat enkel een tactische aanwijzing over de cruciale wedstrijd een week later. Want ook dát is typisch Mourinho: altijd bezig met het resultaat.

Zijn belangrijkste spelers zijn tegelijkertijd ook zijn grootste vrienden. Maar wie niet mee wil óf kan met de plannen van de Portugees, wordt keihard afgeserveerd. Dat merkte bijvoorbeeld Bastian Schweinsteiger: pas één jaar speelde hij in Engeland, maar na de komst van de The Special One was zijn rol meteen uitgespeeld bij United. Bij Mourinho zijn kracht en fitheid een eerste vereiste in de selectie. Volgens zijn coach kon Schweini dat niet meer brengen en dus viel hij af. Nota bene op zijn verjaardag werd de 120-voudig Duits international naar het tweede gezet. Keihard. 

Mourinho bouwt zijn ploeg op kracht, fitheid en liefst ervaring, zeker in de as van het veld. Zijn aankopen onderschrijven dat ook: met onder anderen Romelu Lukaku (1,91 meter), Nemanja Matic (1,90 m), Paul Pogba (1,91 m) en Zlatan Ibrahimovic (1,95 m) haalde de Portugees de laatste jaren spelers binnen, die als je ze op elkaar zet samen bijna hoger zijn dan Old Trafford. Het is indirect een motie van wantrouwen aan de trainersideeën van voorganger Louis van Gaal, die met onder anderen Marcus Rashford, Timothy Fosu-Mensah en Jesse Lindgard juist meer voor de jeugd koos en United op die manier weer wilde opbouwen.

Pizza-verbod
Bij de andere grote club in Manchester is er juist een hele andere opmars bezig. Waar Mourinho vooral kijkt naar het fysiek, staat bij City voetballend vermogen voorop. Niet voor niets werden in de eerste maanden onder Pep Gabriel Jesus (1,75 m), Leroy Sané (1,84 m), Ilkay Gündogan (1,80 m) en Nolito (1,75 m) binnengehaald. Daar kwamen deze zomer nog een hele rits voetballende verdedigers én doelman bij, samen goed voor een kleine 250 miljoen euro. Guardiola wil de strijd over de grond beslissen met combinatievoetbal. De oefenmeester ziet wedstrijden als één grote rondo, waarbij toevallig twee doelen zijn geplaatst. Voor veel spelers is het een droom om onder hem te voetballen, maar eenvoudig is dat niet. Elke dag vergt hij van iedereen het uiterste. Eenieder die dat niet kan brengen, moet het veld ruimen. Of het nu de kok, voorzitter, clubarts of sterspeler is: Guardiola’s wil is wet en zijn regels reiken ver.

De spelers van City hebben dat inmiddels al ontdekt. Zo heeft de Catalaan een verbod ingesteld op pizza en andere maaltijden die veel vet bevatten. Ook is het verboden om bepaalde dranken met veel kilocalorieën te drinken. De controle gaat ver: als hij het vermoeden heeft dat zijn spelers zich niet aan de afspraken houden, zet hij desnoods een geheime detective in om ze in de gaten te houden. Dat doet hij in Catalonië met verdediger Gerard Piqué. 


Dezelfde regels hanteert Guardiola in zijn tijd bij Barcelona met Messi: de kleine Argentijn krijgt tot zijn verdriet een verbod op cola en pizza. Hij krijgt een persoonlijke diëtist en krijgt alleen binnen wat Guardiola wilt. De superster valt een paar kilo af, speelt het beste seizoen van zijn leven en maakt 91 goals in één kalenderjaar: een wereldrecord. Toch is niet iedereen in de wereld overtuigd van de keuzes van Guardiola. Claudio Ranieri wees gevraagd naar de oorzaak van zijn titelstunt met Leicester City al eens naar een van de groepsactiviteiten die hij zijn spelers graag liet ondernemen: pizzabakken.

Guardiola regeert binnen een club net als de pakken van Dior, Armani of Prada die hij draagt. Alles moet perfect op maat zijn en niets mag afwijken van zoals hij het wil. Dat is ook de reden waarom hij regelmatig botst met grote vedettes, zoals Franck Ribéry, Samuel Eto’o, Yaya Touré of Zlatan Ibrahimovic. Die laatste is zó ongelukkig onder zijn leiding in Barcelona dat hij in de winterstop overweegt om per direct te stoppen met voetbal. De Zweed ergert zich aan de tactische opdrachten van zijn coach en diens filosofische teksten. Ook is de grote voorkeur voor Messi en de autoriteit van Pep een probleem. Zlatan bepaalt zelf wat hij doet en is veel vrijheid gewend van zijn coaches. Dat staat in contrast met de stijl van Guardiola, die alles wil dirigeren en daardoor meerdere keren bijna op de vuist gaat met de Zweedse spits. Aast Zlatan dit seizoen op revanche?

“Ik zou sterven voor Mourinho, maar Guardiola is een slappe lafaard”, duidt Zlatan het verschil tussen de coaches. Mourinho is een meester in het bespelen van grote spelers met moeilijke karakters. Hij laat het toe als een vedette een keer geen zin heeft om keihard te trainen; stuurt zijn sterspeler een persoonlijk berichtje als hij dat nodig acht of komt een keer onverwacht op bezoek om te eten en kennis te maken met zijn gezin. Alles om te zorgen dat zijn belangrijkste spelers zich op hun gemak voelen en loyaal zijn aan de coach. Ook na zijn vertrek als manager houdt hij nog regelmatig contact met spelers met wie hij nauw samenwerkte. Opvallend zijn de innige omhelzingen bij een weerzien met de grootheden die hij al eens trainde. Dat is totaal anders bij Guardiola, die voor niemand een uitzondering maakt en zelfs met zijn pupil Messi nauwelijks nog contact heeft.  

Demonstratie
Die tegenstellingen die ze als coach hebben, zitten ook in hun karakter. Guardiola de rustige man, altijd goed gekleed, die graag met vrienden eet in chique restaurants en houdt van een potje golf. Pep is getrouwd met Cristina Serra en heeft drie kinderen met haar gekregen. Zijn Portugese tegenhanger is een meer extravert persoon, al is hij bij zijn familie veel ingetogener dan hij als coach is. In zijn vrije weekenden gaat hij in zijn oude kloffie graag bij zijn zoon kijken, die tot vorig seizoen voor Fulham keepte. Ook heeft hij een tatoeage waarin de liefde voor zijn vrouw Matilde Faria, met wie hij al meer dan 25 jaar samen is, staat beschreven.

In Spanje worden de botsende karakters van de twee succescoaches op en naast het veld al snel duidelijk. In twee seizoenen komen ze elkaar liefst elf keer (!) tegen. De eerste wedstrijd is een demonstratie van Barça, waarbij De Koninklijke in een van de beste wedstrijden ooit gespeeld met 5-0 wordt weggespeeld. Vanaf dat moment is Mourinho vastbesloten alle registers open te trekken om een herhaling van dat duel te voorkomen. Elke persconferentie wordt gevoerd op het scherpst van de snede, iedere wedstrijd eindigt in opstootjes in de spelerstunnel. Zelden wordt een coach in Barcelona zo gehaat als Mourinho. Die afkeer bij de fans bereikt een hoogtepunt als de Portugees in het hol van de leeuw in het oog van assistent-trainer Tito Vilanova prikt. Ook Guardiola doet een duit in het zakje: hij laat zich langs de zijlijn theatraal vallen na een duwtje van Cristiano Ronaldo. Alles is geoorloofd tijdens El Clásico.


ONTBRANDEN
Was het vorig seizoen nog een jaar van gewenning en opbouw in Engeland voor beide managers, is duidelijk dat ze het inmiddels goed op de rit hebben. City voetbalt als nooit te voren, maakte in de laatste vijf officiële duels liefst negentien doelpunten en al die sterren lijken dan toch eindelijk een team te vormen dat ook in de Champions League potten kan breken. Juist dat is nog wat er ontbreekt op de erelijst van The Citizens. 

Mourinho heeft van zijn ploeg wederom een voetbalmachine gemaakt. En dan ook nog een goed geoliede. Vanuit de verdedigende stellingen wordt er helemaal niets weggegeven, een voorsprong gepakt en als de tegenstander moe wordt of naar voren loopt in de hoop om nog iets te forceren, slaat United snoeihard toe. Negen van de zestien goals in de Premier League  dit seizoen vielen in de laatste tien minuten van de duels. Manchester is een ploeg die voor de landstitel gaat spelen en, zeker als Zlatan weer fit is, outsider kan zijn in het miljardenbal. Daarbij heeft Mourinho 'de mazzel' dat United de Europa League won vorig seizoen en zo ondanks de vijfde plek in de Engelse competitie toch de Champions League in mocht.

Daarom gaat de strijd tussen Mourinho en Guardiola vermoedelijk weer ouderwets oplaaien. In Engeland en wellicht ook in Europa. Wederom zullen de voetbalstijlen snoeihard botsen. Fysieke kracht tegenover voetballend vermogen. Vorig seizoen waren de ontmoetingen (1-2 winst City, 0-0 en 1-0 zege United) nog relatief rustig. Nu het weer echt om de knikkers gaat, zal dat totaal anders zijn. Wie komt er ditmaal als winnaar uit de strijd?

ONDERLINGE ONTMOETINGEN:

Team Guardiola

Uitslag

Team Mourinho

Competitie

Datum

FC Barcelona

0-0

Internazionale

Champions League

Woensdag 16 September 2009

FC Barcelona

2-0

Internazionale

Champions League

Woensdag 25 November 2009

FC Barcelona

1-3

Internazionale

Champions League

Dinsdag 20 Maart 2010

FC Barcelona

1-0

Internazionale

Champions League

Woensdag 28 Maart 2010

FC Barcelona

5-0

Real Madrid

Primera Division

Maandag 29 November 2010

FC Barcelona

1-1

Real Madrid

Primera Division

Zaterdag 16 April 2011

FC Barcelona

0-1

Real Madrid

Copa del Rey

Woensdag 20 April 2011

FC Barcelona

2-0

Real Madrid

Champions League

Woensdag 27 April 1011

FC Barcelona

1-1

Real Madrid

Champions League

Dinsdag 3 Mei 2011

FC Barcelona

2-2

Real Madrid

Spaanse Supercopa

Zondag 14 Augustus 2011

FC Barcelona

3-2

Real Madrid

Spaanse Supercopa

Woensdag 17 Augustus 2011

FC Barcelona

3-1

Real Madrid

Primera Division

Zaterdag 10 December 2011

FC Barcelona

2-1

Real Madrid

Copa del Rey

Woensdag 11 Januari 2012

FC Barcelona

2-2

Real Madrid

Copa del Rey

Woensdag 25 Januari 2012

FC Barcelona

1-2

Real Madrid

Primera Division

Zaterdag 21 april 2012

Bayern München

2-2

Chelsea

Europese Supercup

Zaterdag 30 april 2013

Manchester City

1-2

Manchester United

Premier League

Zaterdag 10 september 2016

Manchester City

0-1

Manchester United

League Cup

Woensdag 26 oktober 2016

Manchester City

0-0

Manchester United

Premier League

Donderdag 27 april 2017

Totaal winst: 8

Gelijk: 7

Totaal winst: 4

 

 

PRIJZENKAST:

Guardiola

Mourinho

2x Champions League

2x Champions League

3x Wereldbeker voor clubteams

0x Wereldbeker voor clubteams

0x UEFA Cup

2x UEFA Cup / Europa League

6x Landskampioen

8x Landskampioen

4x Nationale beker

8x Nationale beker

3x Nationale Supercup

4x Nationale supercup

3x Europese Supercup

0x Europese Supercup

Totaal: 21

Totaal: 24


 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <