Laatste nieuws
20.35Slot oogst kritiek: 'Pas dán is hij echt een toptrainer'
20.31Bij Ajax vertrekkende Conceição heeft doel bereikt: 'Dankbaar'
20.30Henderson en Berghuis terug op trainingsveld bij Ajax, Conceição definitief weg
20.30LIVE Premier League | Arsenal staat tegenover Chelsea in razend spannende Engelse titelstrijd
20.28Wild gerucht uit Engeland: Ajax wil Kroes terug, waarna coach direct bekend wordt
20.27Ajax ziet Francisco Conceição niet meer terug: aanvaller voor 10 miljoen verkocht aan FC Porto
20.25Emanuelson ziet Ten Hag liever slagen dan terugkeren bij Ajax: 'Geweldige trainer'
20.25Optie gelicht: huurling van 10 miljoen keert niet terug bij Ajax
20.20Ten Hag bijt woest van zich af naar aanwezige pers op persco: 'Schande van jullie'
20.10Conceição laat Ajax definitief achter zich: FC Porto licht koopoptie
20.06Ajax ziet Conceição niet meer terug in Amsterdam
20.06John van den Brom ontvangt officiële aanbieding van Vitesse
20.00Praat mee op VP: Arsenal - Chelsea
19.59Veiling 'servet-contract' van Messi stopgezet
19.58'Vitesse luistert naar oproep oud-trainer en doet aanbieding voor volgend seizoen'
19.56Liverpool legt eerste contact met Arne Slot, maar Feyenoord weet van niets
19.56Raakt Feyenoord succestrainer Slot kwijt? 'Liverpool geïnteresseerd in Nederlander'
19.47FCUpdate in het kort: Bayern kan nóg een trainer van verlanglijst schrappen
19.37Te Kloese en Feyenoord weten nog niets van interesse in Slot: 'We wachten het af'
19.35Als Liverpool aanklopt in de Kuip lijkt de enige vraag nog: wat is Arne Slot waard volgens Feyenoord?
19.33Een wedstrijd in LaLiga bijwonen? Tickets al beschikbaar vanaf 40,- euro!
19.30Thiago Silva weet definitief voor welke club hij Chelsea gaat inruilen
19.25Feyenoord hoorde nog niets van Liverpool
19.25Van Persie in gesprek met Heerenveen, eerste trainersklus in eredivisie lonkt
19.11Verdediger Timber scoort bij rentree na kruisbandblessure voor beloften Arsenal
19.10John van 't Schip heeft hoopvol nieuws uit de ziekenboeg van Ajax
19.05Ten Hag is er klaar mee en slaat keihard terug: 'Beschamend, een schande'
19.03Romano komt met update over Slot: Feyenoord-coach ziet Liverpool-stap wel zitten
19.01Van 't Schip komt met goed nieuws over Berghuis en Henderson
18.55Van 't Schip komt met goed Ajax-nieuws: twee routiniers terug op trainingsveld
18.52Kan Feyenoord gaan cashen? In Engeland weten ze vraagprijs voor Arne Slot
18.45Enrique grapt na vraag over Mbappé op persco: 'Bijna record, geen vraag over hem'
18.45Feyenoord-fan wijst vervanger Frenkie aan in Oranje: ‘Hij moet in de basis!’
18.37PSV wil door met André Ramalho
18.26Luis Enrique droomt van historie schrijven als het Q-woord valt
Resultaten x
Binnenland

Spelen Ziyech en El Ahmadi straks in Oranje?

De FIFA wil een ingrijpende maatregel doorvoeren. Daardoor zouden internationals in uitzonderingssituaties mogen wisselen van nationaal team.
20-10-2017 11:00 door Sander Berends

Dat heeft Victor Montagliani, hoofd van de aandeelhouderscommissie van de FIFA, gezegd. De Canadese zakenman meldde dat er logische redenen zijn om de huidige maatregel niet aan te passen. Zo wil hij voorkomen dat spelers uitkomen voor landen, waarmee ze enkele connectie hebben. Daarbij wijzende naar het feit dat Qatar en Bahrain in de zeroes diverse Brazilianen inlijfden om de eer van hun land te verdedigen.

Tegelijk liet Montagliani ook weten dat in bepaalde gevallen uitzonderingen toegestaan moeten worden. "De wereld verandert, immigratie verandert", vertelde de bestuurder, die ook voorzitter is van de CONCACAF, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika. "Het is goed om hier eens naar te kijken en oplossingen te bedenken, zonder de integriteit van het spel aan te tasten."

Op dit moment mogen voetballers niet meer voor een ander land uitkomen, als ze een bindende officiële wedstrijd hebben gespeeld. Zo heeft de nationale voetbalbond van Kaapverdië een voorstel ingediend om deze regel te laten varen. Spelers met één of twee interlands achter hun naam, die geen uitzicht meer hebben op meerdere wedstrijden voor hun land, zouden uitgesloten worden van een belangrijk onderdeel van het voetbalspel.

Kan Oranje nog gebruik maken van deze regel als de FIFA de regel versoepelt? Jazeker. Hieronder enkele spelers die we graag snel in Oranje zien:

1.

Hakim Ziyech, Ajax

"Vanuit Zeist is er nooit naar me omgekeken. Ik heb maar één keer bij Oranje Onder 19 gezeten, mocht een enkele keer bij de beloften opdraven en slechts twee duels voor Jong Oranje afwerken. Door een blessure moest ik bij het grote Oranje snel afhaken. In het leven gebeuren dingen nooit zonder reden. Dat ik last van mijn enkel kreeg, moest blijkbaar zo zijn."

Hakim Ziyech lichtte in het decembernummer van 2015 in ELF Voetbal zijn keuze voor Marokko toe. "Bij de volgende interlands van Nederland werd ik gepasseerd door Danny Blind, terwijl ik bij FC Twente de lijn van vorig seizoen gewoon aan het doortrekken was. Die teleurstelling betekende voor mij de bekende druppel." Inmiddels onderhoudt Ziyech een haat-liefde-verhouding met bondscoach Hervé Renard. De Afrika Cup ging aan zijn neus voorbij. De verhouding is nu weer goed. Maar voor hoe lang?

2.

Karim el Ahmadi, Feyenoord

De aanvoerder van Feyenoord koos in juni 2008 al voor Marokko. "Ik herinner me de eerste wedstrijd in Marokko, er was meteen warmte van alle kanten en dat mis je nog wel eens in Nederland. Hier ontbreekt soms het respect. Als ik toch zie hoe er in Nederland wordt omgesprongen met een speler als Clarence Seedorf. Hij zou in Marokko een God zijn", zei hij toen.

Wel vond de geboren Tukker het nemen van een beslissing 'verschrikkelijk lastig'. "Want je neemt een belangrijk voorschot op de toekomst. Ik heb er vooral met mijn ouders en vrienden over gesproken. Mijn vader had wel een voorkeur voor Marokko, maar als het Nederland was geworden, was hij net zo trots op me geweest. En dat geldt ook voor mijn Marokkaanse vrienden. Uiteindelijk heb ik mijn gevoel laten spreken."

Een andere reden waarom El Ahmadi voor Marokko koos was dat Foppe de Haan het niet zo zag zitten in de middenvelder. "Foppe de Haan (coach van Jong Oranje, red.) zag het niet zo in mij zitten. Hij vond me geloof ik niet zo'n heel goede speler. Ik was in zijn ogen te frivool."

3.

Marco Asensio, Real Madrid

Zoals bekend is Marco Asensio Willemsen de zoon van een Spaanse vader en Nederlandse moeder. Zijn moeder, een Rotterdamse, overleed in 2011. De middenvelder is nu 21 jaar en al jaren het grootste talent op de Spaanse velden. In september 2015 poogde bondscoach Danny Blind hem over te halen om te kiezen voor Oranje.

"Hij was zeer vereerd dat we contact met hem zochten. Hij zei: 'dank u wel meneer Blind, maar ik kies op dit moment voor Spanje. Ik voel mij Spaans.' We wisten al van de dubbele nationaliteit van Asensio en we hebben nu gekeken hoe hij tegenover Oranje stond." Ook assistent-bondscoach Van Nistelrooy belde nog met Asensio, omdat de Nederlander goed overweg kan met de Spaanse taal, maar het antwoord van de middenvelder bleef hetzelfde.

Op 29 mei 2016 debuteerde hij uiteindelijk voor Spanje.

4.

Cuco Martina, Everton

Donderdagavond stond hij als linksback in de basis bij Everton voor de Europa League-wedstrijd tegen Olympique Lyon. De plek waar in Oranje diverse spelers zijn getest. De 28-jarige verdediger speelde eerder in de Premier League twee jaar voor Southampton. Martina is geboren in Rotterdam, maar speelt voor Curaçao. Daar is hij zelfs aanvoerder.

Op 9 augustus 2011, toen hij net voor RKC Waalwijk speelde, koos hij voor Curaçao. Hij sprak vier jaar later nog over die keuze. "Zelf kan ik helaas niet meer voor het Nederlands elftal uitkomen, maar ik heb geen spijt van mijn keuze. Het is voor mijn familie daar ook speciaal, die spreek ik alleen met vakantie of rond interlands. Ze vertellen me dan dat ze trots zijn en dat ik het goed doe. Het is voor de meesten speciaal me te zien, want ze kennen me alleen van televisie. Waar mogelijk komen ze dan ook kijken als ik er speel."

5.

Oguzhan Özyakup, Besiktas

Özyakup werd geboren in Zaandam, speelde voor ZTS, Hellas Sport en AZ. De middenvelder speelde voor Oranje Onder 17 en 19, maar in februari 2012 koos hij voor Turkije. "Als Turkse voetballer ben ik zeer blij om bekend te maken dat ik voor het nationale team van Turkije heb gekozen," liet hij weten via zijn Twitteraccount.

Die zomer verruilde hij Arsenal voor Besiktas. Op 28 mei 2013 debuteerde hij voor Turkije in een oefeninterland tegen Letland (3-3). Op het EK van 2016 in Frankrijk kon hij rekenen een basisplaats. Özyakup, nog altijd maar 25 jaar, heeft nu dertig interlands achter zijn naam staan.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <