Laatste nieuws
21.15Paris Saint-Germain wederom kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco
21.11Paris Saint-Germain na nederlaag AS Monaco voor tiende keer in twaalf jaar kampioen van Frankrijk
21.09Perez loopt vooruit op PSV-transfer: ‘35 miljoen is toch wel heel veel geld?’
21.05Paris Saint-Germain is dag na gelijkspel alsnog kampioen door nederlaag AS Monaco
21.05LIVE buitenlands voetbal | Van Bommel weer hard onderuit tegen Union, Atalanta doet goede zaken
21.03VI Live: Real Betis en Sevilla onderweg in prachtige El Gran Derbi
21.02PSG prolongeert Franse titel en zet eerste stap voor verwezenlijking treble-droom
21.00Driemaal is scheepsrecht: PSG zonder te spelen kampioen van Frankrijk
20.54Perez is sceptisch over Feyenoorders en heeft advies voor Slot
20.51VI Live: Monaco achter tegen Lyon, PSG kan titelgeur nu écht ruiken
20.40Zesde landstitel in zeven seizoenen gloort nog altijd voor Manchester City na ontsnapping bij Nottingham Forest
20.34VI Live: Monaco heeft nog één treffer nodig om titelfeest PSG te verstieren
20.31Prolongatie titel definitief uitgesloten voor Royal Antwerp na nieuwe nederlaag
20.30Vangelis Pavlidis toch niet virtueel topscorer eredivisie na mislopen tweede goal AZ: ‘Ik ben spits, wil altijd scoren’
20.28Nu ook op beeld: Dumfries zet rivaal te kakken met spandoek tijdens titelfeest
20.25Van Bommel kan titel niet meer prolongeren ondanks goal Janssen
20.25Van Bommel kan titel ook rekenkundig niet meer prolongeren ondanks goal Janssen
20.25Van Bommel kan titel rekenkundig niet meer prolongeren na weer een verlies
20.25Van Bommel kan Belgische titel ook rekenkundig niet meer prolongeren na weer een verlies
20.20Heerlijke beelden: naam Van Polen galmt door PEC-stadion, verdediger pakt megafoon
20.16Romano weet wie bijna zeker de eerste inkomende transfer van FC Barcelona wordt
20.10Noa Lang pakt telefoon en belt Marcel Brands met speciaal verzoek
20.09Postecoglou baalt van arbitrage: 'Dit is waarom ik goals niet meer vier'
20.08VI Live: Monaco op achterstand bij Lyon, PSG in dit scenario kampioen
19.58Napoli en Roma na bizar slot onbeslist, 'Nederlands' Atalanta wint eenvoudig
19.57Spannende strijd om CL-tickets in Italië krijgt nieuwe wending
19.57Strijd om CL-tickets in Italië krijgt nieuwe wending
19.52AS Roma mag blijven hopen op Champions League-ticket na remise tegen Napoli
19.51VI Live: Abraham maakt na een jaar weer eens zeer belangrijke Roma-goal
19.50Degradant Vitesse na comeback en zege op Fortuna in de plus
19.45Titelstrijd in Engeland gaat tussen Arsenal en ManCity: dit is het restant-programma
19.45Arsenal weerstaat comeback van Spurs in derby en blijft aan kop in Engeland
19.43VI Live: Osimhen passeert Feyenoord-beul Svilar in slotfase vanaf de stip
19.36Janssen weet het net eindelijk weer te vinden voor Antwerp van Van Bommel
19.35Arsenal houdt hoop op titel springlevend met zege in Londense burenruzie
Resultaten x
Binnenland

Zes bijzondere edities van Nederland - Roemenië op een rij

Nu de oefeninterland tegen Schotland (1-0 winst) erop zit, staat er voor Oranje nog één interland op het programma dit kalenderjaar. Dinsdagavond treft het Nederlands elftal in de Arena Nationala van Boekarest het stugge Roemenië.
10-11-2017 07:00 door Sander Berends

Het wordt tevens de laatste interland onder leiding van Dick Advocaat, die zijn aflopende contract per 1 december niet gaat verlengen. En de laatste van assistenten Fred Grim en Ruud Gullit. Het duel in de Roemeense hoofdstad betekent de veertiende confrontatie tussen Nederland en Roemenië. Daarin heeft Oranje duidelijk de beste balans. Sterker nog, we verloren maar één keer van het land van de Karpaten.

Doelpunten Roemenië 3

Opvallend is de frequentie van de onderlinge ontmoetingen. Pas in de afgelopen vijftien jaar troffen beide landen elkaar regelmatig. Tot 2000 stonden er slechts vijf confrontaties op het programma. Dat aantal is nu bijna twee keer verdubbeld. In de voorgaande duels zijn diverse bijzondere momenten op te sommen. Momenten met waarschijnlijk een hoog 'oh ja'-gehalte. We zetten de zes meest bijzondere ontmoetingen voor je op een rij:

27 mei 1924, Colombes (Stade Yves du Manoir), Olympische Spelen, 6-0

8. Snouck Hurgonje 1-0, 28. Pijl 2-0, 52. Pijl 3-0, 66. Pijl 4-0, 67. Pijl 5-0, 69. De Natris (strafschop) 6-0. Scheidsrechter: Herren (Zwi), toeschouwers: 500.

De allereerste ontmoeting uit de historie. Er waren slechts weinig belangstellenden, grotendeels wel Hollanders, aanwezig toen omstreeks vier uur de beide ploegen in het strijdperk traden. Nederland trad tijdens het groepsduel op de Olympische Spelen met dezelfde elf aan als enkele dagen eerder tegen België. Doelman Gejus van der Meulen, die bijgeloof hoog in het vaandel had staan, hing opnieuw zijn klein konijntje als mascotte in zijn doel op.

Oranje begon goed. Nadat Kees Pijl nog een eerste kans miste en Roemenië enkele keren in de buitenspelval trapte, kwam Nederland in de achtste minuut op voorsprong. Pijl gaf een lange bal richting Albert Snouck Hurgronje, speler van HVV, wiens hoge voorzet door de Roemeense doelman Stefan Ströck in eigen doel werd gewerkt. Gerrit Visser werd snel daarna door Jan de Natris van Ajax vrij voor het doel gezet, maar trof de paal.

Feyenoorder Pijl zorgde net binnen het halfuur voor een verdubbeling door na een aanval over links binnen te schieten. Roemenië kreeg daarna een fikse tegenvaller te incasseren. De Balkanbewoners moesten met tien man verder, omdat de linksbinnen geblesseerd raakte. Invallers kende men toen nog niet. In de tweede helft moest Van der Meulen direct enkele malen handelend optreden, maar Pijl besliste het duel al in de 52e minuut. De verder tegenvallende Ber Groosjohan verzorgde met een listig steekpassje de assist. Pijl, die in zijn vorige drie interlands slechts één keer scoorde, maakte ook de 4-0 en 5-0 en De Natris mocht nog vanaf elf meter raakschieten, toen voorafgaand Van Linge werd gehaakt. Nederland staat in de kwartfinale!

26 maart 2005, Boekarest (Stadionul Giule?ti-Valentin Stãnescu), WK 2006-kwalificatie, 0-2

1. Cocu 0-1, 85. Babel 0-2. Scheidsrechter: Medina Cantaljo (Spa), toeschouwers: 19.000.

In de strijd om het WK van 2006 te halen, boekte Oranje een belangrijke zege in Boekarest. Man of the Match werd Ryan Babel. Bondscoach Marco van Basten liet de 18-jarige Ajacied in de 23e minuut debuteren als vervanger van de geblesseerd geraakte Arjen Robben. Net voor tijd bekroonde hij zijn eerste optreden met het scoren van de 0-2. Ook Hedwiges Maduro maakte zijn debuut.

Nederland dankte de zege aan een snelle treffer van Phillip Cocu. Robben forceerde na nog geen halve minuut een hoekschop. De linksbuiten trapte de bal richting Cocu die knap raak kopte. De oud-PSV'er, net hersteld van een voetbreuk, raakte na zeventien minuten opnieuw geblesseerd. Met Babel in de gelederen vocht Oranje vervolgens ruim twintig minuten tegen zichzelf. Viorel Moldovan was in de tiende minuut dichtbij de gelijkmaker, maar doelman Edwin van der Sar reageerde attent. Pas in de slotfase van de eerste helft kon Oranje het spel regisseren. Van Nistelrooij en Cocu misten toen kansen op een tweede treffer.

Net als voor rust bleven de beste kansen in de tweede helft voor Oranje. Dirk Kuijt en Ruud van Nistelrooij verzuimden het duel voortijdig te beslissen. Na een goede aanval via Kromkamp, Van Nistelrooij en Denny Landzaat onderstreepte Babel het gelijk van de vernieuwende bondscoach. Van Basten: "Ik vind dat Ryan het uitstekend heeft gedaan. De aanval naar de tweede goal toe leek wel rugby. Ik dacht vanaf de kant 'schiet nou eens'. Uiteindelijk was het geloof ik de vierde speler die schoot en scoorde. Dat had best eerder gekund."

13 oktober 2007, Constanta (Farul Stadium), EK 2008-kwalificatie, 1-0

71. Goian 1-0. Scheidsrechter: Vassaras (Gri), toeschouwers: 15.500.

"Oranje heeft alles nog in eigen hand", kopte het grootste dagblad van ons land na de onfortuinlijke nederlaag in Constanta. Door de nederlaag raakte Nederland de koppositie in groep G kwijt, maar bleven de kansen om het EK van 2008 te halen in tact. Oranje begon het duel zonder Ryan Babel. De 20-jarige aanvaller van Liverpool werd door bondscoach Marco van Basten gepasseerd, omdat hij zich voor de tweede keer had verslapen op een wedstrijddag. Arjen Robben verving de oud-Ajacied, die diep in de tweede helft toch nog binnen de lijnen kwam.

In de eerste helft controleerde Nederland de wedstrijd. De ploeg gaf in het regenachtige en winderige decor weinig tot niets weg. Zelf creëerde Oranje enkele kansjes. Wilfred Bouma was na 23 minuten het dichtst bij een treffer, maar zijn kopbal schampte de lat. Enkele minuten later dwong de in de basis gestarte Clarence Seedorf de Roemeense doelman en oud-Ajacied Bogdan Lobont tot het uiterste te gaan. De laatste kans voor rust was voor Ruud van Nistelrooij, die uit de draai bijna Lobont in de verre hoek verraste.

In het tweede bedrijf gooiden de Roemenen alle schroom van zich af en kantelden de wedstrijd. Dat resulteerde na twintig minuten in een kans voor Adrian Mutu, die van grote afstand de vingertoppen van Oranje-goalie Maarten Stekelenburg op zijn weg vond. Vijf minuten later was het alsnog raak toen Dorin Goian in de rebound de 1-0 binnenschoot. Aan die treffer hing een buitenspellucht, maar de Griekse arbiter Kyros Vassaras was onverbiddelijk. Oranje drong nog wel aan maar kwam niet verder dan een schot op de paal in blessuretijd van Wilfred Bouma.

17 juni 2008, Bern (Stade de Suisse), EK 2008, 2-0

54. Huntelaar 1-0, 87. Van Persie 2-0. Scheidsrechter: Busacca (Ita), toeschouwers: 30.777.

Liefst negen andere internationals stonden er in de laatste poulewedstrijd van het EK aan de aftrap. Oranje had zich al geplaatst voor de kwartfinale, waardoor bondscoach Marco van Basten besloot zijn basis te sparen. Alleen Orlando Engelaar en Khalid Boulahrouz maakten de eerdere spektakelstukken tegen Frankrijk en Italië vanaf de eerste minuut mee. Maarten Stekelenburg nam dinsdag de plaats in van Edwin van der Sar. Huntelaar nam in de spits de honneurs waar voor Ruud van Nistelrooy. John Heitinga droeg de aanvoerdersband.

Wat betreft de aanvalslust bij Oranje was er geen verschil met de duels tegen de Italianen en Fransen. Ook ‘Oranje B’ zocht negentig minuten lang hartstochtelijk de aanval. Het Nederlands elftal strafte de defensieve speelwijze van de Roemenen na rust pas af. Eerdere kansen werden gemist of onschadelijk gemaakt door doelman Bogdan Lobont. Tien minuten na de hervatting reageerde Huntelaar alert op een voorzet vanaf rechts: 1-0. Een handvol minuten voor tijd verdubbelde Robin van Persie de marge. De speler van Arsenal haalde met links hard en droog uit.

Namens de Roemenen stichtte vooral Adrian Mutu gevaar voor het doel van Stekelenburg. Omdat het merendeel van de inzetten werd geblokt of onzuiver was geplaatst, hoefde de Oranje-goalie over de hele wedstrijd nauwelijks in actie te komen. Oranje werd daardoor ongeslagen winnaar van poule D op het EK.

16 oktober 2012, Boekarest (Arena Na?ionalã), WK 2014-kwalificatie, 1-4

9. Lens 0-1, 29. Martins Indi 0-2, 40. Marica 1-2, 45. Van der Vaart (strafschop) 1-3, 86. Van Persie 1-4. Scheidsrechter: Thomson (Sch), toeschouwers: 55.000.

Het Oranje van bondscoach Louis van Gaal was na een voetbaldemonstratie in Boekarest al bijna zeker van het WK in Brazilië. De vernieuwde landenploeg zonder de geblesseerde Wesley Sneijder en Arjen Robben boekte haar vierde zege op rij. De hoofdrol werd deze avond bekleed door Jeremain Lens. De aanvaller van PSV stond na negen minuten zo'n twintig meter van het doel toen hij de bal van doelman Costel Pantilimon op zijn voorhoofd kreeg. Hij bedacht zich geen moment en knikte het speeltuig met een boogje in het net: 0-1.

Lens veroorzaakte na een half uur ook de vrije trap die uiteindelijk de 0-2 opleverde. Rafael van der Vaart schaarde zich achter de bal en vond de vrijstaande Bruno Martins Indi. Roemenië, dat Gabriel Torje na vijf minuten al de lat zag treffen, zette in de 39e minuut via een geplaatst schot van Ciprian Marica de aansluitingstreffer op het scorebord. Oranje herstelde nog voor rust de marge van twee treffers. Gabriel Sebastian Tamas kon de snelle Luciano Narsingh alleen stuiten met een overtreding. Van der Vaart maakte vanaf elf meter geen fout: 1-3.

Oranje liet de ruime voorsprong na rust niet meer in gevaar komen. Leuk voor Van Persie, die weer de voorkeur kreeg boven Klaas-Jan Huntelaar, was dat hij in de slotfase de eindstand kon bepalen (1-4).

26 maart 2013, Amsterdam (Amsterdam ArenA), WK 2014-kwalificatie, 4-0

12. Van der Vaart 1-0, 56. Van Persie 2-0, 65. Van Persie (strafschop) 3-0, 90. Lens 4-0.

Het WK 2014 in Brazilië kan het Nederlands elftal nauwelijks meer ontgaan. Oranje bouwde dankzij een overtuigende 4-0 overwinning op Roemenië de voorsprong op naaste concurrent Hongarije met nog vier duels te gaan uit naar zeven punten. Na twaalf minuten stond het al 1-0. Rafael van der Vaart, vervanger van de geblesseerde Wesley Sneijder, schoof de bal beheerst binnen met zijn zwakkere rechterbeen na terugleggen van Robin van Persie.

Even daarvoor stond Jeremain Lens ook al aan de basis van de eerste grote kans van Oranje. De PSV'er was in balbezit gekomen uit een door Bruno Martins Indi en Daryl Janmaat opgezette aanval. Hoewel er een uitstekende voorzet van Lens volgde, verzuimde Van Persie de score te openen. Hij volleerde over. Daarmee waren de beste momenten van Oranje echter wel genoemd. Naarmate de eerste helft vorderde werd het elftal van bondscoach Louis van Gaal echter steeds slordiger. Roemenië ontworstelde zich even aan de druk, maar alleen Adrian Popa stelde Kenneth Vermeer serieus op de proef. De doelman van Ajax bracht ternauwernood redding met zijn vingertoppen.

In de tweede helft stelde Oranje echter orde op zaken. Uit een voorzet van Arjen Robben verlengde Van Persie de bal met zijn hoofd schitterend richting de verre hoek. Via de binnenkant van de paal werd het 2-0. In de 64e minuut gooiden Lens en Janmaat er een één-tweetje uit. Na een overtreding van Florin Gardos op Lens legde scheidsrechter Mark Clattenburg de bal op de stip. Van Persie stuurde Costel Pantilimon de verkeerde hoek in en passeerde daarmee Johan Cruijff en Abe Lenstra op de all-time topscorerlijst van Oranje. Hij heeft nu 34 treffers.

Invallers Siem de Jong en Adam Maher brachten Oranje in de slotminuten nog nieuwe power. Nadat Maher op aangeven van De Jong op doel had geschoten, tikte Lens uit de rebound de 4-0 binnen. Zo bleef de reeks van nu al meer dan 1.100 minuten zonder tegengoals in WK-kwalificatieduels op eigen bodem gehandhaafd en boekte Nederland zijn zesde overwinning op rij op weg naar het WK 2014 in Brazilië.