Laatste nieuws
11.26Vermoedelijke opstelling Ajax: Van 't Schip schuift met Taylor tegen Excelsior
11.12‘Ajax heeft naast Ten Hag en Potter derde trainersnaam op korte shortlist staan’
11.11Leipzig zet in op langer Simons-verblijf: 'Het zou Xavi goed doen'
11.10Porto liet rugnummer vrij voor Conceição: 'Ik wist zeker dat hij terug zou keren'
11.10Porto-voorzitter heeft mooie woorden voor Conceição en nieuws over Pepe (41)
11.05RB Leipzig-trainer Rose denkt te weten waar Xavi Simons komend seizoen speelt
11.00VP-voetbalkantine: 'Oosting is de perfecte kandidaat om Slot op te volgen'
10.57Arsenal en Manchester City gaan ook op de transfermarkt tegen elkaar strijden
10.48Gewild Feyenoord-eigendom Sebaoui maakt indruk: 'Als hij de motor aanzet...'
10.47Twente-speelster Rijsbergen loopt zware knieblessure op: 'Ben er kapot van'
10.45‘Graham Potter wordt de nieuwe trainer van Ajax als Alex Kroes terugkeert’
10.31'Meer duidelijkheid over afkoopsom Slot: tien miljoen te weinig voor Feyenoord'
10.25Zo is Mourinho ook: prachtige boodschap zorgt voor emoties bij Terry
10.25Recht uit het hart: Terry tot tranen toe geroerd door video-boodschap Mourinho
10.15Arsenal blijft ongeslagen in 'Big Six-duels': 'Ze hebben geleerd van vorig seizoen'
10.15'Routinier van Ajax vertrekt en zet vermoedelijk punt achter carrière'
10.08VI noemt volgende aanvaller die Ajax na Conceição gaat verlaten
09.58'Ajax maakt door forse tekenbonus nauwelijks winst op Conceição'
09.58‘Xavi draait 180 graden en wil tóch aanblijven als coach van FC Barcelona’
09.45'Frenkie de Jong wil niet meewerken aan plan van Barcelona'
09.36'Nieuwe transferstrijd lonkt: Arsenal en Manchester City willen Newcastle-ster'
09.35'Barcelona durft door megadeal met Nike weer te dromen van Bernardo'
09.30Ajax gaat vol voor Europa League en rekent op Brobbey en Bergwijn
09.30Column Sjoerd Mossou | Mooiste comeback ooit werd weggepoetst door mannetjes in een hok vol met beeldschermen
09.10Leipzig duidelijk over plannen met Simons: 'We zijn geen doorgeefluik'
08.56'Als Ajax niet minimaal vijfde wordt, dan zijn de spelers het shirt niet waard'
08.55'Barça stapt naar rechter om spookgoal Yamal en wil Clásico overspelen'
08.45Ajax moet nog vol aan de bak voor vijfde plaats: ‘Als dat mislukt, zijn ze het shirt komend seizoen niet waard’
08.40Ontknoping eredivisie: haalt Ajax Europa League en gaat Twente de Champions League in?
08.38Routinier van Ajax hangt voetbalschoenen na dit seizoen aan de wilgen
08.34'Newcastle-duo zeer gewild, Mbappé kent positie bij Real Madrid al'
08.28'Laporta geeft strijd niet op: Barça naar de rechter vanwege controverse'
08.28Laporta geeft strijd niet op: Barça naar de rechter vanwege 'spookgoal'
08.25De totale renovatie van de Ajax-selectie in kaart
08.18VI noemt man en paard: deze spelers mogen vertrekken bij Ajax
Resultaten x
Binnenland

Dylan Vente: "Misschien word ik wel een soort Totti in De Kuip"

Hij stond jaren op de tribune in De Kuip, tussen het Legioen. Nu staat Dylan Vente (18) op het veld. De nummer 34 van Feyenoord zag dit seizoen dromen uitkomen en hoopt, nadat hij woensdag een akkoord bereikte over een contractverlenging tot 2022, in de komende jaren de eerste spits te worden in Rotterdam-Zuid. Over zijn clubliefde, Robin van Persie en De Coolsingel.
29-03-2018 07:00 door

Hij kan het zich nog goed herinneren, de avond van 28 augustus 2014. Dylan Vente was veertien jaar en stond in Vak V. Elvis Manu schoot Feyenoord in de blessuretijd van de Europa League-wedstrijd tegen Zorya Luhansk naar de groepsfase van het Europees bekertoernooi. Een explosie van vreugde in De Kuip. Ook bij Vente en zijn vader Dennis. “Die avond vergeet ik nooit meer. Dat was zo mooi om mee te maken. Die goal, de ontlading, de spierballen van Manu. Hij stond toen schuin voor ons vak te juichen”, zegt Vente lachend. “Niet normaal. Net als die bekerwedstrijd tegen Ajax in 2015, met die eigen goal van Joël Veltman. Op dat soort momenten kreeg ik kippenvel en vloog ik mijn vader om de nek.”

Nu zit zijn vader nog steeds op de tribune, met moeder Cindy en broer Diony, maar niet meer naast Dylan. Hij staat sinds dit seizoen regelmatig op het veld of zit in de dug-out. In december 2017 maakte Vente zijn eerste doelpunt voor Feyenoord, in de derby tegen Sparta Rotterdam op Het Kasteel (0-7). Tranen liepen over de wangen van zijn ouders toen Vente met een kopbal de 0-2 maakte. “Ik zal die goal en die middag nooit vergeten. Mijn ouders waren natuurlijk trots en blij. Mijn vader is een heel fanatieke Feyenoord-supporter. Hij ging als jonge jongen al naar thuis- en uitwedstrijden en Vanaf mijn vierde nam hij mij mee naar De Kuip. Shirtje aan, sjaaltje om. Ik ben opgegroeid in De Kuip. Ik keek dan vaak mijn ogen uit. Ik was altijd fan van Graziano Pellè en John Guidetti. Spitsen met zelfvertrouwen en uitstraling. Mooie persoonlijkheden, geliefd bij Het Legioen. Ik heb misschien niet de bravoure van die twee spitsen. Ik ben vrij relaxed, vooral buiten het veld, maar het zou mooi zijn als ik in hun voetsporen kan treden.”

MIJLPALEN

Op zijn negende verlaat Vente VV Smitshoek in Barendrecht voor de jeugdopleiding van Feyenoord. Zo’n negen jaar later, op 13 september 2017, debuteert hij in het eerste, in De Kuip tegen Manchester City in de Champions League. Negentien minuten voor tijd vervangt Vente Michiel Kramer. “Dat is iets waar je als kleine jongen van droomt: spelen in de Champions League. Ik had dat ook zeker niet verwacht vorig jaar zomer. Stond ik daar opeens tegen mannen als Otamendi en Stones. Ik heb mijn eigen shirtje bewaard, wilde niet ruilen. Volgens mij was Otamendi niet heel teleurgesteld hoor, haha. Ik heb daarna nog de uitwedstrijd tegen Napoli meegemaakt. Ik speelde toen niet, maar het was wel weer een mooie ervaring.”



Het shirt van de wedstrijd tegen Manchester City hangt thuis, waar Vente met zijn ouders woont, in de woonkamer. Naast het ingelijste shirt van het competitieduel met Sparta. “We vonden het mooi om die shirts zo op te hangen. Het zijn toch mijlpalen: mijn debuut en mijn eerste doelpunt. Daar werk je jaren naartoe. Ook als familie. Mijn ouders hebben mij altijd gesteund en geholpen mijn dromen te laten uitkomen. Sommige zijn dit seizoen al uitgekomen. Het gaat allemaal nog iets sneller dan ik had gehoopt en verwacht. Ik heb inmiddels ook een paar keer in de basis gestaan. Ik voel dat de mensen bij de club vertrouwen in mij hebben.”

In mei stond Vente op De Coolsingel. Niet met zijn huidige teamgenoten op het bordes, maar op een paar honderd meter van het stadhuis, met vrienden. “Ik had die ochtend eerst mijn examens. Ja, die heb ik gehaald. Daarna ben ik gelijk naar De Coolsingel gegaan voor de huldiging. Ik weet nog dat ik zo’n alert op mijn telefoon kreeg dat De Coolsingel helemaal vol stond. Toen mijn vrienden en ik er kwamen konden we achteraan aansluiten. In de verte zagen we het bordes met de schaal. De avond na de wedstrijd tegen Heracles zijn we ook de stad in geweest, beetje dansen en zingen, haha.”

MENTOR

Hoe is dat voor jouw vrienden, die daarbij waren, dat je nu zelf voor de regerend landskampioen speelt?
“Ze vinden het heel mooi voor mij. Verder is voor hen niet veel veranderd. Ik blijf mezelf. Soms is het wel grappig als vrienden van mij na wedstrijden in het Maasgebouw komen om nog een drankje te doen. Dan zien ze bijvoorbeeld Dirk Kuyt of Robin van Persie en worden ze helemaal enthousiast. Laatst tikte een vriend mij aan, zo van: ‘Hé daar loopt Van Persie, man!’ Ik zei: ‘Ja, dat klopt’. Hij wilde graag met Van Persie op de foto. Dat zijn leuke momenten.”

Hoe heb jij de komst van Van Persie ervaren, op het veld en in de kleedkamer?
“Ik vind het heel mooi dat hij terug is bij Feyenoord. Ik kan zoveel van hem leren. Hij is jarenlang een van de beste spitsen van Europa geweest. Hij heeft zoveel kennis van het spelletje. Zijn loopacties, hoe hij ruimte voor zichzelf creëert en zijn traptechniek maken hem tot een hele speciale speler. Met een goede loopactie kun je net een tiende van een seconde voorsprong pakken op een verdediger en in een goede schietpositie komen. Daar heb ik al met Robin over gesproken. Toen hij voor het eerst de kleedkamer binnenwandelde merkte je vooral bij de jonge jongens zoiets: ‘Wow, daar is hij dan’. Ja, ik ook. Hij maakte vervolgens een rondje. Ik gaf hem een hand en zei: ‘Hallo, ik ben Dylan’, haha.”

Nieuwe spelers zingen vaak een liedje voor de groep, ter ontgroening. Heeft Van Persie dat ook nog gedaan?
“Nee, volgens mij durfde niemand dat voor te stellen, haha. Ik heb zelf wel moeten zingen voor de groep. Dat was vorig jaar op het trainingskamp. Ik zong ‘Rotterdam, de aller mooiste rotstad die er is’. Dat ging vrij soepel. Ik heb het ook vaak gezongen op de tribune, haha. Het is niet zo dat we niets tegen Robin durven te zeggen hoor. Robin is ook gewoon een van de jongens en past goed in de groep. Maar als hij praat luisteren we aandachtig. Hij is toch een legende en topscorer aller tijden van Oranje. Ik zie hem ook als een mentor. Net als Nicolai Jörgensen. Zij hebben al zoveel meegemaakt.”

VERRE FAMILIE

Dylan Vente is niet de eerste Vente die naam wil maken in De Kuip. Achteroudoom Leen Vente ging hem tussen 1936 en 1941 voor. De oud-international maakte de eerste goal voor Feyenoord in De Kuip. Die goal bleek een kopie van de goal van Dylan Vente tegen Sparta: een kopbal na een voorzet van de linkerflank. “Een journalist liet mij na die wedstrijd tegen Sparta de goal van Leen Vente zien. Wel bijzonder dat die zoveel op die van mij leek. Of andersom, hè? Ik heb Leen Vente nooit gekend, maar ken de verhalen. Ik kan niet precies zeggen in welke zin hij familie van mij is. Verre familie, laten we het daar op houden. Het zou wel mooi zijn als ik net als hij succesvol kan worden bij Feyenoord.”



Heb je samen met de technische staf een plan uitgestippeld voor de (nabije) toekomst, wat betreft jouw ontwikkeling?
“Ik heb drie jaar geleden een contract getekend, dat loopt tot volgend jaar zomer (hij tekent binnenkort een nieuw contract tot medio 2022, red.). Het eerste plan was om goed te presteren bij Onder 19 en dan naar de selectie door te stromen. Het doel is nu om een vaste waarde te blijven in de selectie en hier en daar speeltijd te krijgen. Dat is gebeurd. Eigenlijk meer dan waarop ik had gerekend. Ik sta op dit moment in de pikorde achter Nicolai en Robin, maar op termijn zou ik natuurlijk graag een basisspeler worden. Dat is het volgende doel.”

Ben je iemand die ook al verder kijkt? Waarmee ben je tevreden als we jou over tien jaar spreken?
“Zo ver kijk ik niet vooruit. Ik sta pas aan het begin van mijn carrière. Hoe het allemaal gaat lopen is moeilijk in te schatten. Misschien blijf ik wel mijn hele loopbaan bij Feyenoord. Als een soort Totti in De Kuip, haha. Voor mij blijft Feyenoord voor altijd de mooiste club die er is. Dat komt omdat ik er al rondloop vanaf mijn vierde. En ook door de liefde die mijn vader heeft voor Feyenoord. Ik ben ermee opgegroeid. Als ik kijk naar clubs in het buitenland die vergelijkbaar zijn met Feyenoord dan denk ik aan Liverpool. Ook een hele mooie club. Maar ik focus me nu alleen op Feyenoord en wil heel graag weer een keer naar De Coolsingel. En dan op het bordes. Dan staat mijn pa helemaal vooraan, haha.”




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <