Laatste nieuws
15.50FCUpdate in het kort: Leeds en Summerville kennen tegenstander in finale om promotie
15.42VI Live: onoverwinnelijk Leverkusen alweer op voorsprong
15.40Van Polen schrijft emotionele afscheidsbrief aan PEC-fans: 'Liefde voor altijd'
15.34Bayern komt in eindeloze zoektocht naar opvolger Tuchel toch weer uit in PL
15.30Tijd tikt voor Inter: Chinese eigenaar op ramkoers met financier
15.30'Napoli richt pijlen op Manchester United-banneling: ook interesse uit Spanje'
15.30Live meepraten in de Keuken Kampioen Play-Offs: FC Dordrecht - FC Emmen
15.30Praat mee op VP: FC Dordrecht - FC Emmen
15.10Ajax benaderde Van Gaal om coach te worden: 'Hij wil geen trainer meer zijn'
15.10'Bayern denkt toch weer aan De Zerbi, Arsenal wil shoppen bij Leipzig'
15.10Prachtig: Sevilla deelt contract voor het leven uit aan clubicoon
15.00'Toen mensen begonnen over een beslissingsduel, dacht ik aan een grapje'
15.00VI Live: Bayer Leverkusen aast op bijnaam 'Die Unbesiegbaren'
15.00Vermoedelijke opstelling Ajax: Steven Berghuis keert terug in de basiself
14.46Ancelotti weerlegt geruchten over Real-icoon: 'Nooit problemen met hem gehad'
14.36Messi verdient in zijn eentje meer dan de hele selectie van 25 MLS-teams
14.35LIVE buitenlands voetbal | Ongeslagen Leverkusen kan geschiedenis schrijven, Frimpong in basis tegen Gouweleeuw
14.33Klopp meldt zich op Instagram met prachtige afscheidsvideo voor Liverpool-fans
14.30Live meepraten in de Bundesliga: Borussia Dortmund - Darmstadt 98
14.30Live meepraten in de Bundesliga: TSG Hoffenheim - Bayern München
14.30Live meepraten in de Bundesliga: Bayer Leverkusen - FC Augsburg
14.30Praat mee op VP: TSG 1899 Hoffenheim - Bayern München
14.30Praat mee op VP: Borussia Dortmund - SV Darmstadt 98
14.30Waalwijk en Rotterdam in spanning: handhaaft de favoriete club van Ad of Tim zich in de eredivisie?
14.25Roda-talent geëmotioneerd: 'Daarna speelden we om niet afgeslacht te worden'
14.22Clubicoon Jesús Navas tekent contract voor het leven bij Sevilla
14.20‘Real Madrid gaat contracten van 2 absolute grootheden verlengen’
14.02Van Gassel maakt zich 'zorgen' na PSV-trip: 'Als je Veerman ziet lopen en praten…'
14.00Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Arne Slot wacht emotionele middag in De Kuip
13.45Ibiza-trip PSV maakt veel los, maar competitievervalsing? 'Hier zijn geen regels voor'
13.43Xavi countert geruchten over mogelijke Barça-exit: 'Ik heb nul twijfel'
13.40'Gewilde Nederlandse Serie A-revelatie dichterbij transfer: AC Milan optimistisch'
13.35UEFA straft FC Porto, Jaakke (ex-Ajax) in stichtingsbestuur Vitesse
13.22Xavi maakt zich na mediastorm geen zorgen over positie bij Barça
13.18‘Het publiek in Nice was al heel snel op het voetbal van Farioli uitgekeken’
Resultaten x
Binnenland

Hoe de voetbalprojecten van frisdrankgigant Red Bull het gewenste succes opleverden

In de kwartfinales van de Europa League traden twee ploegen aan die de afkorting RB in hun clubnaam hebben staan. RB Leipzig werd uitgeschakeld door Olympique Marseille terwijl RB Salzburg een comeback voltooide waar AS Roma jaloers op zou zijn. Beide ploegen konden voor de overname alleen maar dromen van een Europees toernooi. Nu kan gesteld worden dat de projecten van het steenrijke Red Bull het gewenste succes opleverden.
15-04-2018 12:09 door Thijs de Bruijn

Red Bull Salzburg

SV Austria Salzburg is de club van de stunt van 1994. De toenmalige koploper van de Oostenrijkse Bundelsiga versloeg een aantal Europese subtoppers en bereikte zodoende de finale van de UEFA Cup. Daar lag de lat uiteindelijk iets te hoog voor de club in het paars. Internazionale versloeg de Oostenrijkers vrij eenvoudig. 

Stunten in Europa lukte de opvolgende jaren niet meer, maar in de competitie werd SV Austria Salzburg enkele keren kampioen. Het waren succesjaren voor de club die voorheen continu tussen het eerste en tweede niveau schommelde, maar het keerpunt volgde alweer snel. Na de jaren negentig vlotte het maar niet voor de voormalige stuntploeg. In de Bundesliga eindigde de ploeg constant in de lagere regionen van de competitie en ook financieel gezien gaat het niet goed met de Oostenrijkers. Energiedrankgigant Red Bull was inmiddels bezig met het uitbereiden van hun merk in de sportwereld, dat het zich in het voetbal ging mengen was ook zeker geen geheim.

Het was dan ook geen verrassing dat Red Bull een pilot ging draaien in het land van oorsprong. Het Oostenrijkse frisdrankmerk nam SV Austria Salzburg over en veranderde direct het een en ander aan de club. Ten eerste werd de naam veranderd, Red Bull Salzburg werd de nieuwe naam van de club. Vervolgens werd afscheid genomen van het vertrouwde paarse tenue, het rood-witte Red Bull-tenue werd de nieuwe kleding voor de spelers. Dit zal ongetwijfeld een negatieve impact hebben gehad op de shirtverkoop van de club, de fans waren razend toen de shirts van hun club veranderde. Tot slot werd het logo veranderd, de welbekende stier van Red Bull prijkte nu op het logo van de club uit Salzburg.

Alhoewel de fans uit Salzburg zich nu niet meer druk hoefden te maken over een eventueel faillissement, waren de supporters alles behalve tevreden. Er werd zelfs een nieuwe club opgericht, SV Austria Salzburg trad toe in het amateurvoetbal. Ondertussen timmerden de nieuwe eigenaren flink aan de weg. In het eerste seizoen, 2005, werd er ruim tien miljoen euro uitgegeven aan nieuwe spelers. Zoveel geld had de club in de voorgaande twintig jaar bij elkaar opgeteld nog niet opgehoest. 

Met alle nieuwe aankopen werd de club in de opvolgende twaalf jaar maar liefst acht keer kampioen. De club doet jaarlijks mee op het Europees toneel en boekt hier en daar ook nog eens wat successen. Het transferbeleid van RB Salzburg is ook uitstekend gebleven. Hoewel RB Salzburg veel meer uitgeeft dan zijn competitiegenoten, boeken de eigenaren aanzienlijke winst met de verkoop van spelers. Zo werd Sadio Mané aan Liverpool verkocht, vertrok Marc Janko voor zeven miljoen euro naar FC Twente, ging Kevin Kampl zijn geluk in Dortmund beproeven en vertrokken Naby Keïta en Dayot Upamaceno gezamenlijk naar RB Leipzig.

Al met al pakte de overname van Red Bull financieel en sportief gezien goed uit. De frisdrankgigant ziet echter één ding over het hoofd: de fans. SV Austria Salzburg is aan een opmars bezig en promotie naar het hoogste niveau behoort tot de mogelijkheden in de aankomende jaren. Een kampioenschap van SV Austria Salzburg is iets waar elke Oostenrijkse voetballiefhebber op hoopt, want ook door andere clubs wordt het steenrijke kind van Red Bull behoorlijk gehaat.

Nu RB Salzburg zich heeft geplaatst voor de halve finales van de Europa League, heeft de club er weer een aantal aanhangers bij. Veel voetballiefhebbers waren blij toen de underdog in de kwartfinales Lazio Roma op mirakuleuze wijze wist te verslaan. Met drie doelpunten tussen de 72e en de 76e minuut viel de Europese droom van Lazio Roma in het water. In de halve finale wacht nu Olympique Marseille. Als de Oostenijkers na Real Sociedad, Borussia Dortmund en Lazio Roma ook nog de Fransen kunnen uitschakelen, kan Red Bull spreken van één van de meest succesvolle overnames ooit.

RB Leipzig

Veel Oostenrijkers werden niet vrolijk door de overname van SV Austria Salzburg. In Duitsland werd men woedend door de overname van SVV Markranstädt. SVV Markranstädt? Ja, de lokale club uit Leipzig dobberde op het vijfde niveau van Duitsland rond en had een paar lokale aanhangers. Veel weerstand ondervond Red Bull eigenaar Dietrich Mateschitz hier dus niet. De weerstand ondervond de nieuwe club vooral van de andere clubs. 

Ook bij SVV Markranstädt vonden de gebruikelijke veranderingen plaats. Het logo veranderde in een stier, het shirt werd rood-wit en de naam veranderde in RB Leipzig. Bovendien werden er bakken aan geld in de club gepompt. De Duitse Bundesliga stond de toetreding van een grote sponsor echter niet zomaar toe. Zo mocht Dietrich Mateschitz de naam Red Bull niet in de naam van de club opnemen. Red Bull omzeilde deze regel makkelijk door zijn club 'RassenBallsport Leipzig' te noemen RB Leipzig dus. Bovendien mag één voorzitter niet alleen beslissen binnen een club. 51% van de club moet in handen zijn van de fans die lid zijn van de club. Dietrich Mateschitz stelde de prijs voor een lidmaatschap op 800 euro per seizoen waardoor de club in het begin maar een paar leden had. Deze leden waren allemaal werknemers bij het bedrijf Red Bull.

Het ging goed met het nieuwe 'project' in de lagere divisies van Duitsland. Tegenstanders weigerden RB Leipzig een club te noemen, het is toch simpelweg gewoon een project. Na vier jaar bereikte RB Leipzig de wereldpers, vanaf nu speelde de club op het derde niveau en speelde het dus nationaal. En ook nu promoveerde de club direct. De haat tegen de Oost-Duitsers begon hier toch echt toe te nemen bij de tegenstanders van RB Leipzig. Spandoeken met hatelijke teksten worden normaal en ludieke tot minder ludieke acties werden tegen RB Leipzig georganiseerd. Zo werd er in de wedstrijd tegen Dynamo Dresden een stierenkop op het veld gegooid, weigeren ploegen een oefenwedstrijd tegen RB Leipzig te spelen en vergeleken de fans van Erzegibirge Aue Dietrich Mateschitz met Adolf Hitler. 

Dietrich Mateschitz trekt zich er niks van aan en gaat vrolijk door met zijn beleid. Zo werd er een trainingscomplex van twaalf miljoen euro uit de grond gestampt en denkt hij aan een uitbreiding van het stadion. Aan spelers geeft de club niet eens zo bizar veel geld uit. Een uitgedokterd scoutingsbeleid zorgt ervoor dat grote talenten naar Leipzig vertrekken. Bovendien werkt een nauwe samenwerkingsverband met RB Salzburg ook in het voordeel van RB Leipzig. 

Met revelaties als Dayot Upamaceno, Naby Keïta en Emil Forsberg wist RB Leipzig zich afgelopen seizoen knap te scharen tussen de absolute top van Duitsland. Na een derde plek in de groepsfase van de Champions League plaatste RB Leipzig voor de knock-out fase van de Europa League. Alleen Olympique Marseille was een brug te ver voor RB Leipzig. De uitschakeling zal in Duitsland met gejuich ontvangen zijn.

 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <